lokakuu 2016

Lasitusalan yrittäjä nauttii käsillä tekemisestä

Jari Mutka ja Erik "Eeki" Harju työstävät lasia Kokkolan vanhassakaupungissa sijaitsevassa perinteikkäässä liikekiinteistössä. Kokkolalaiset ovat tottuneet asioimaan lasiasioissaan vanhassakaupungissa, sillä samoilla sijoilla toimi pitkään Skogmanin Lasi.


- Mauno-isäni työskenteli vuosikymmeniä Skogmanin Lasin palveluksessa. 90-luvun puolivälissä Skogmanin Lasi oli lopettamassa toimintaansa, jolloin isäni päätti ostaa yrityksen liiketoiminnan ja perustaa siinä yhteydessä Lasi-Manun, Jari Mutka kertaa yrityksensä perustamisvaiheita.

Lasi-Manussa sukupolvenvaihdos ajoittui vuoden 2010 loppupuolelle. Sitä edeltäneet tapahtumat ovat tyypillisiä monelle sukupolvelta toiselle siirtyneelle perheyritykselle.

- Aluksi olin isän firmassa kesähommissa. Myöhemmin opiskelin ammattikorkeassa ja kävin samalla liikkeessä töissä. Loppupeleissä tuntui siltä, että yrittäjäksi ryhtyminen voisi olla varteenotettava vaihtoehto isän alettua miettimään eläkkeelle siirtymistä. Motivaatio opiskeluun ei ollut yhtä suuri kuin käsillä tekemiseen. Yrittäjyyskin kiinnosti, koska siinä pääsee itse vaikuttamaan asioihin.

Vaikka yrittäjäksi siirtyminen aluksi myös jännitti, hyppäys uuteen rooliin sujui lopulta varsin helposti.

- Olin hoitanut jo aikaisemmin käytännön asioita monien vakioasiakkaiden kanssa. Isäkin oli aluksi mukana auttamassa, mutta malttaa nyt viettää jo paremmin eläkepäiviään. Tietenkin eteen tuli paljon uuttakin. Yrittäjän työpäivä ei lopu siinä vaiheessa kun muilla tulevat tunnit täyteen, sillä sen jälkeen hoidettavana on vielä paljon paperitöitä. Yrittäjän harteilla on lisäksi vastuu päätöksenteosta sekä siitä, mihin suuntaan yritystä viedään. Tällaisia asioita en osannut ajatella etukäteen, mutta toisaalta en koe niitä myöskään mitenkään negatiivisena, Mutka korostaa.

 

Lasi tuo toimivuutta ja näyttävyyttä tiloihin

 

Lasi-Manu on erikoistunut monipuolisesti erilaisiin lasituspalveluihin. Esimerkiksi keittiökalustefirmoille yritys tekee muun muassa lasihyllyjä ja kalusteiden ovien lasituksia, ja kiinteistöhuoltoyrityksiltä voi tulla toimeksiantoja kerrostalojen lasituksista tai näyteikkunoiden vaihdoista. Peilejä Lasi-Manu on toimittanut vaikkapa veneteollisuudelle ja julkisiin kohteisiin kuten Isokylän monitoimitaloon ja Kampushallille.

- Vakioasiakkaita on aika paljon rakennusliikkeistä keittiökaluste- ja kiinteistöhuoltofirmoihin. Liikevaihdollisesti toiminta painottuu yritysmyyntiin mutta päivittäisessä tekemisessä yksityisasiakkaillakin on iso merkitys.

- Uusissa kohteissa lasia käytetään yhä enemmän sisustustarkoituksessa. Lasikaiteet ovat suosittuja, ja usein tarjouspyyntöjä tulee myös saunojen lasituksista sekä keittiöiden välitilojen lasituksista.

Asiakkaille tarjotaankin tarvittaessa suunnittelupalvelua.

- Silloin menemme paikan päälle miettimään yhdessä asiakkaan kanssa parasta mahdollista ratkaisua. Usein asiakkaalla on oma ajatus, josta suunnittelua lähdetään viemään eteenpäin, Mutka kertoo ja sanoo, että suunnittelussa pääsee toteuttamaan omiakin näkemyksiä.

Lasi on hänen mukaansa haastava materiaali käsitellä, mutta sillä saa myös toimivuutta ja näyttävyyttä monenlaisiin tiloihin. Ja kun puhutaan lasista nimenomaan materiaalina, yksi lähtökohta ratkaisua mietittäessä on lopputuloksen turvallisuus.

Vaikka talouden suhdanteet ovat jo pitkään olleet yleisesti alavireiset, Lasi Manulla on riittänyt töitä "sopivasti".

- Tietty syklisyys kuuluu tälle alalle. Alkuvuodesta on perinteisesti rauhallista, kunnes tahti kiihtyy kesää kohti. Kesäkuukausina taas mökkiasukkaat työllistävät muuten hiljaisempaa kesäkautta.

Entä mitä näkyy Lasi Manun tulevaisuudessa?

- Yrittäjyys on monipuolista ja hyvällä tavalla haastavaa. Tässä saa tehdä töitä käsillä ja työn lopputuloksen näkee konkreettisesti. Vähän kiinnostaisi kasvattaakin toimintaa, mutta mitään konkreettisia suunnitelmia laajentamisesta ei tällä hetkellä ole. Katsotaan sitten, kun lapset ovat vähän isompia.

 

Kuvanteksti: Jari Mutka (oik.) ja Erik Harju tuntevat pitkän kokemuksensa ansiosta lasin monet käyttömahdollisuudet.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

Lasi-Manun verkkosivut >>>