syyskuu 2016

Vanhan tavaran aarreaitta

Kälviän Peltokorvessa 8-tien tuntumassa sijaitseva Puoti & Kahvila Anne paljastuu kohteeksi, joka koukuttaa nopeasti varsinkin vanhoihin tavaroihin viehättyneet asiakkaat. Monet kävijät ovat kuvailleet puotikahvilaa aarreaitaksi, koska niin paljon talon uumenista löytyy erilaista hypisteltävää ja kotiin vietävää esimerkiksi sisustusharrastajien iloksi.


- On mahtavaa huomata kun tänne tulee asiakkaita, jotka ovat ehkä ajaneet ensin muutaman kerran paikan ohi ja tulleet sitten ensimmäisen kerran kahville, mutta jotka eivät lopulta malta juoda kahvejaan loppuun, vaan haluavat lähteä kiertämään ja katsomaan, mitä kaikkea täältä löytyy, yrittäjä Anne Roiko sanoo.

Kahvin, virvokkeiden ja kotona leivottujen leivonnaisten lisäksi puotikahvilassa myydään antiikkiesineitä, piensisustustuotteita, pellavavaatteita sekä jonkin verran paikallisia käsitöitä.

 

Hirsitalo löytyi Alaviirteeltä

 

Hetken mielijohteesta Roiko ei puotikahvilan pitäjäksi ryhtynyt. Asia oli hautunut mielessä jo jonkin aikaa, kunnes useampi palanen loksahti sopivasti kohdalleen.

- Aviomieheni Tapani osti viereiset kiinteistöt omaa vanhojen autojen harrastustaan varten, ja tontilla oli vielä sopivasti tilaa. Kun sitten Alaviirteeltä kaupattiin vanhaa hirsirunkoista taloa, se potkaisi uudelleen liikkeelle jo kerran kuopatun ajatuksen omasta yrityksestä.

- Minulle tämä paikka sopi hyvin, koska en ollut milloinkaan ajatellutkaan, että puotikahvila sijaitsisi kaupungissa. Talon runko siirrettiin Alaviirteeltä nykyiselle paikalleen keväällä 2012, ja varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan vuoden kesäkuussa.

Avausta edeltänyt talvi oli työntäyteinen, kun vanhaa hirsirakennusta kunnostettiin sellaiseksi, että se täyttää esimerkiksi terveysviranomaisten vaatimukset. Timpureilla oli urakassa isoin rooli, minkä lisäksi yrittäjä yhdessä talkoolaisten kanssa muun muassa puhdisti seinät ja viimeisteli pinnat.

Töitä riitti myös varsinaiseen yritystoimintaan liittyvissä asioissa. Roiko nauraa oppineensa paljon yrityksen ja erehdyksen kautta.

- Ilman aikaisempaa kokemusta aluksi oli vaikea arvioida, paljonko mitäkin uskaltaa ostaa sisään, ja toimintatapojakin täytyi opetella. Ensimmäinen kesä oli hiljainen. Huomasin, ettei liian lämminkään kesä ole  hyvä asia. Kuumilla ilmoilla ihmiset eivät liiku, vaan he viettävät mieluummin aikaa rannalla.

Usein vie oman aikansa, ennen kuin asiakkaat löytävät uuden yrityksen. Roikon mukaan viime kesä oli ensimmäinen, jolloin asiakasmäärät lisääntyivät selkeästi. Jälleen kerran esimerkiksi puskaradio on osoittautunut hyväksi, vaikkakin hidasvaikutteiseksi markkinointikanavaksi.

- Blogiyhteistyön ansiosta puotikahvila on saanut hyvin näkyvyyttä. Päivitän myös Facebook-sivuja sekä ilmoitan jonkin verran Kokkola-lehdessä ja kesäliitteissä. Olemme saaneet vakioasiakkaita kauempaakin esimerkiksi edustajista, jotka suunnittelevat ajoreittinsä puotikahvilan aukioloaikojen mukaan. Netin kautta meidät löysi kerran eteläsuomalainen perhe, joka ajoi Ylläkselle Jyväskylän sijasta tätä kautta nähdäkseen, millainen paikka tämä oikein on.

 

"Täällä kiire loppuu"

 

Vanhan tavaran runsauden lisäksi asiakkaat ovat kehuneet levollista ja rauhallista ympäristöä, jossa kiire loppuu tupaan astuttaessa.

- Yritykset järjestävät täällä erilaisia työyhteisöjen kehityspäiviä ja yhdistykset kokouksia ja illanviettoja. Ennen joulua monet ryhmät tulevat riisipuurolle, ja parina viikonloppuna riisipuuroa on tarjolla myös yksityisille.

Vaikka töitä on paljon, Roiko sanoo viihtyvänsä yrittäjänä.

- Tykkään kun kukaan ei puhalla niskaan, ja saan tehdä itse omat ratkaisuni sekä ottaa myyntiin juuri niitä tuotteita, joita haluan. Toisaalta olisi kiva, jos olisi enemmän käsipareja tekemässä töitä ja ideoimassa uutta. Toistaiseksi oma tytär on ollut kiireapulaisena silloin, kun hän on omilta töiltään ehtinyt.

Yrityksen seuraava askel on jo päätetty.

- Syksyllä alkaa verkkokaupan rakentaminen. Sen avulla toimintaa on mahdollista kehittää ympärivuotiseksi. Verkkokaupasta asiakkaat voivat ostaa vanhoja sekä mahdollisesti maahantuotujakin sisustustuotteita, jotka ovat rahtikustannuksiltaan kohtuullisia toimittaa asiakkaille, yrittäjä kertoo.

 

Kuvanteksti: Anne Roikon puotikahvila on varsinainen runsaudensarvi vanhan tavaran ystäville.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

Puoti & Kahvila Annen verkkosivut >>>