tammikuu 2007

Modernilla tekniikalla perinteitä kunnioittaen

Kokkolalainen Oy Lahnakoski Ab on valmistanut airoja ja meloja yli 40 vuoden ajan. Osakeyhtiönä perheyritys on toiminut vuodesta 1971 lähtien, mutta yrityksen historia juontaa juurensa aina nykyisen toimitusjohtajan Rolf Sandströmin isoisän aikoihin.


- Isoisä aloitti ennen sotia tehden puusepän töitä kuten karstoja, suksia ja huonekaluja. Toiminta oli silloin pienimuotoista. Sotien jälkeen isä tuli mukaan toimintaan ja isän veljet sitten 50-luvulla, hän kertoo.

Tuolloin yrityksessä valmistettiin heinäharavoita ja syksy-talvikausien aikana erilaisia rakennuspuusepäntuotteita kuten ovien ja ikkunoiden karmeja sekä jonkin verran myös huonekaluja. Airoja yrityksessä alettiin valmistaa 60-luvulla ja niistä vähitellen tuli yrityksen päätuote.
- Airojen valmistus alkoi vähän kuin sattumalta. Tällä kylällä toimi toinen yritys, joka ryhtyi valmistamaan airojen muovilapoja ja me teimme niihin varret. Siitä se sitten lähti, Rolf Sandström kertoo.

Nykyisin yritys valmistaa erilaisia airoja ja meloja, veneen lipputankoja sekä airoihin ja meloihin liittyviä erilaisia tarvikkeita kuten tippasuojia, hankaimia ja hankainsuojia. Toimitusjohtaja Sandström laskeskelee, että kaiken kaikkiaan yrityksen tuotevalikoimassa on 400 erilaista, yksittäistä tuotetta.

Suurin osa tuotannosta vientiin

Vuosittain Oy Lahnakoski Ab:n tehtaalta valmistuu noin 80 000 paria airoja ja meloja, mihin lukuun on vielä lisättävä erilaisten tarvikkeet. Osa tuotteista myydään eri kauppaketjuille ja niiden kautta kuluttajille. Lisäksi yritys toimittaa eri venevalmistajille heidän tarvitsemansa airot ja veneiden lipputangot.
- Meillä on ollut myös muutakin alihankintaa, sikäli kun kapasiteettia on riittänyt. Meillähän on tällaista erikoiskalustoa, mitä ei Suomessa kovin paljon ole ja niillä pystyy aika monimutkaisia kappaleita sorvaamaan. Teimme muun muassa Eduskunnan lisärakennukseen ovenkahvoja, Sandström sanoo.

Yrityksen tuotannosta suurin osa eli peräti 70-75 prosenttia menee vientiin.
- Vienti on merkittävä osa toimintaamme. Tämä on kuitenkin aika kapea sektori, joten täytyy yrittää löytää mahdollisimman laajat markkinat. Vientiä olemme alkaneet harjoittaa jo vuodesta 1963 lähtien ja ensimmäisenä vientimaana oli Ruotsi, hän kertoo.
Tällä hetkellä yrityksen tuotteita viedään pariinkymmeneen eri maahan, joista eniten viedään Ruotsiin, Ranskaan, Norjaan ja Saksaan. Kaukaisimmat vientimaat ovat Japani ja USA. Rolf Sandström huomauttaa, että eri maihin ei välttämättä voi viedä samaa tuotetta, mikä esimerkiksi menee Suomessa. Vientiin tuotteita valmistettaessa yrityksen on usein oltava joustava ja pystyttävä räätälöimään tuotteitaan eri maiden tarpeita vastaaviksi.

Laatua valvotaan eri työvaiheissa

Oy Lahnakoski Ab on suurin puuairojen valmistaja Euroopassa, mutta kuten Sandström toteaa, kilpailusta ei pääse koskaan eroon. Onkin löydettävä aina ne keinot, joilla kilpailussa pärjätään.
- Hinnalla emme ole koskaan pystyneet kilpailemaan emmekä varmaan koskaan pystytäkään. Meidän on pärjättävä laadulla, toimitusvarmuudella ja asiakaspalvelulla. Joustavuus on yksi tärkeä kilpailutekijämme, me pystymme mukautumaan asiakkaan tarpeisiin myöskin koskien teknistä toteutusta, hän luettelee yrityksen kilpailutekijöitä.

Sandströmin mukaan hyvään laatuun vaikutetaan Oy Lahnakoski Ab:n toiminnassa monenlaisilla tekijöillä aina tuotteen raaka-aineiden huolellisesta valinnasta tuotteen tekniseen laatuun eli siihen, miten tuote toimii ja palvelee tarkoitustaan. Erityisen tärkeänä tekijänä Rolf Sandström pitää toimitusvarmuutta ja täsmällisyyttä ja sitä, ettei toimituksissa ole virheitä.

Vaikka yritys käyttää moderneja tuotantotekniikoita ja tuotannossa on käytössä robotteja, perinteisemmillä menetelmillä on oma tehtävänsä ja tuotteen laatua on valvomassa oikeat ihmiset.
- Tuotteen laatua valvotaan joka vaiheessa. Kun työntekijä ottaa tuotteen käteensä, hän myös katsoo, voiko tuotteen laittaa eteenpäin tuotannossa vai pysähtyykö se siihen. Lisäksi erikoistuotteiden kohdalla, joita yleensä tehdään pienempiä sarjoja, voidaan jopa kaikki vaiheet tehdä käsin, Sandström toteaa.

Toimitusjohtaja Rolf Sandströmin mukaan Oy Lahnakoski Ab kehittää aktiivisesti olemassa olevia tuotteitaan entistä paremmiksi sekä myös kokonaan uusia tuotteita. Tästä tuotekehittelystä esimerkkeinä ovat mm. lavankärjen kiilavahvistus tai kokoontaitettava mela.

Oy Lahnakoski Ab:n www-sivuille>>>