helmikuu 2007

Hitsaus on suurimmassa määrin käsityötä

Kipinät sinkoilevat Jikit:in tuotantotiloissa Kannuksessa, kun jälleen yhtä jääkiekkomaalia hitsataan kokoon. Ohutlevyjen ja putkiprofiilien hitsaukseen erikoistuneen yrityksen pajasta lähtee maailmalle monenlaisia tuotteita jääkiekkokaukaloiden teräsrakenteista ja jääkiekkomaaleista kiukaisiin, grilleihin, takkoihin ja tukiasemien runkorakenteisiin asti.


- Meidän päätoimintamme perustuu hitsaukseen ja erikoishitsaukseen. Kun puhutaan erikoishitsauksesta materiaaleina on esimerkiksi ruostumaton, haponkestävä ja normaali musta teräs sekä alumiini. Tuotteet taas eivät ole mitään tusinatavaraa, vaan ne ovat pieniä, monimutkaisia kappaleita, yrittäjä Timo Ruuttula kertoo.

Ainoastaan tuotteiden valmistamiseen yritys ei keskity, vaan palveluihin kuuluu oleellisena osana tuotesuunnittelu, prototyyppien valmistus sekä turvallisuussuunnitelmat ja hitsauskonsultointi.
- Aiemmin tein pelkästään tuotekehittelyä eli muokkasin tuotetta alihankkijoille tuotantoon sopivaksi. Nykyisinkin tuotekehittely kuuluu yrityksessä minun vastuulleni, vaikka pitäähän sitä välillä pajankin puolella olla, ettei tipahda kyydistä, sanoo Ruuttula.
Prototyyppiä lähdetään kehittelemään piirustuksista, mutta toisinaan liikkeelle lähdetään jo olemassa olevasta prototyypistä, jota sitten pitää parantaa ja kehitellä eteenpäin toimivaksi tuotteeksi. Ruuttulan mukaan saattaa olla hyvinkin pitkä prosessi ennen kuin tuote on valmis tuotantoon.

Työntekijämäärässä kasvua

Nykyisissä toimintatiloissa Kannuksen Raonhaassa Jikit on toiminut vuodesta 2001 saakka, mutta nykyisellä alalla toimintaa on pyöritetty melkein jo kymmenen vuotta ja yrittämisestä Timo Ruuttulalla on pitkä kokemus lähes kolmenkymmenen vuoden ajalta.
- Aivan aluksi tein yksin tätä hommaa, mutta nykyisin vakituisia työntekijöitä ympäri vuoden on minimissäänkin neljä henkilöä, hän kertoo.

Työntekijöiden määrä yrityksessä on keskimäärin kahdeksan henkilöä. Tammikuun alun hiljaisempana aikana yrityksessä työskentelee nelisen henkilöä, mutta työntekijämäärä saattaa kiireisimpänä aikana nousta kymmeneenkin henkeen ja tuollakin määrällä paiskitaan välistä pitkiäkin vuoroja.
- Tarvetta olisi suuremmallekin työntekijämäärälle, mikäli vain sattuisi sopivia henkilöitä kohdalle. Kuitenkin uusien työntekijöiden saaminen on välistä hankalaa. Johtuisiko se sitten siitä, että koulutus on kuitenkin kysyntään nähden vieläkin liian vähäistä, Ruuttula pohtii.

Jikit:in työntekijät tulevat pääasiallisesti Kannuksen ympäristöstä, joskin kauimmaiset ovat parinsadan kilometrin päästäkin. Koulutustaustaltaan työntekijät ovat hyvinkin erilaisia.
- Periaatteessa riittää, että on hyvä työmies tai -nainen, niin kyllä me koulutamme. Täällä on mahdollista kouluttaa uudet työntekijät tehtäviinsä ja olemmekin kaikki töihin perehdyttäneet itse, kertoo Ruuttula.

Pienen yrityksen on kilpailtava laadulla

Metalliteollisuuden ja elektroniikan mekaniikan sopimusvalmistajana toimiva yritys tekee alihankintaa useammalle eri yritykselle kuten esimerkiksi Nokialle ja ABB:lle.
- Kun on tällainen pieni yritys, niin täällä ei mitään valtavia asioita voi tehdä. Me keskitymme lähinnä niihin erikoisempiin, mutta määrältään pienempiin hommiin, toteaa Ruuttula.
Hänen mukaansa alihankintakuvioissa ja teräsrakentamisessa kyllä riittää kilpailua, mutta panostamalla hyvään laatuun kilpailussa on mahdollista pärjätä. Laadun takeena yrityksessä on vuoden 2003 lopussa hyväksytty laatuhitsausjärjestelmä. Lisäksi muu toiminta perustuu ISO 9001/2000 -laatujärjestelmään.
- Ei näin pieni yritys voi muulla kuin laadulla kilpailla. Ostajien keskuudessa pitää olla tunnettu ja luotettava tekijä. Parasta markkinointia on se, että tuote on oikean hintainen, -laatuinen ja -mallinen, toteaa Ruuttula.

Yrityksessä tuotantoa kehitetään koko ajan. Timo Ruuttulan mukaan toiminnan alussa lähdettiin hakemaan 20 prosentin kasvua ja tähän tavoitteeseen on myös joka vuosi päästy.
- Tällä hetkellä en näe mitään varsinaisia uhkatekijöitä kasvulle. Ei meidän kohdalla ole koskaan ollut niin, että töistä olisi pulaa. Osaksi riskiä meidän osalta pienentää se, että meillä on niin monenlaista toimintaa. Toisaalta tänä päivänä verrattuna entisiin aikoihin, ei kenelläkään oikein huonosti mene. Töitä saa tehdä niin paljon kuin vain ehtii, hän kertoo.
Tulevaisuutta silmällä pitäen yrityksessä on meneillään biokaasuprojekti, jossa yritetään löytää toimiva ratkaisu biokaasun muuttamiseksi energiaksi, sähköksi ja lämmöksi.
 
Kannuslainen Jikit on Euroopassa yksi suurimpia jääkiekkokaukaloiden teräsrakenteiden valmistajia. Timo Ruuttula kertoo, että Saudi-Arabia on eksoottisin paikka, minne he näitä rakenteita ovat tehneet.