huhtikuu 2007

Räätälöityjä kokonaisuuksia

Vuonna 1976 perustettu Himangan Puusepät valmistaa lähes kaikkia omakotitaloissa tarvittavia kiintokalusteita keittiökalusteista kylpyhuoneen kalusteisiin saakka.


- Suurimmaksi osaksi asiakkaamme ovat yksityisiä omakotitalon rakentajia tai oman kodin saneeraajia, suurille rakennusliikkeille tuotteita ei niinkään paljon myydä, toimitusjohtaja Heikki Verronen kertoo.

Kalusteryhmistä valmistetaan kaikkein eniten keittiökalusteita ja wc:n kalusteita, mikä Verrosen mukaan johtuu siitä, että saneerauksissa keittiöt ja wc:t uusitaan yleensä ensimmäisinä. Uuden omakotitalon ollessa kyseessä Himangan Puusepät hyvin usein valmistaa kiintokalusteet koko taloon. Vuosittain keittiökokonaisuuksia valmistetaan 150-200 ja uusia omakotitalon kalustekokonaisuuksia 50-100.
- Valmistamme kokonaisuuksia aina suunnittelusta lähtien. Teemme pohjakuvista suunnitelmat asiakkaan toiveet huomioiden. Monesti kolmiulotteisia suunnitelmakuvia sitten vielä muokataan yhdessä asiakkaan kanssa, Verronen kertoo.

Asiakasta palvellaan loppuun saakka, sillä yritys myös asentaa valmistamansa kalusteet kohteessa paikoilleen. Verrosen mukaan saneerauskohteissa yritys tekee itse 60 prosenttia asennuksista. Uusissa omakotikohteissa vastaava luku on 20 prosenttia, sillä useasti asiakas tai hänen palkkaamansa timpuri tekee kalusteiden asennukset.

Kotimaiset markkinat pitää työllistettynä

Tuotteet myydään suoraan Himangan keskustan läheisyydessä, kasitien varressa sijaitsevista tuotantotiloista käsin. Pääsääntöisesti asiakkaiden tavoittelussa yritys käyttää kotisivuja ja lehtimainoksia.
- Tieto tuotteistamme kulkee myös suusta suuhun, ihmiseltä toiselle. Varsinkin tuolla kauempana sen huomaa selvästi: kun yhteen paikkaan tuotteita on otettu, niin niitä menee myös muillekin samalle alueelle. Lisäksi asiakkaita saadaan kasitien kulkijoista, Verronen toteaa.

Toiminta-alueena himankalaisyrityksellä on koko Suomi, joskin noin 90 prosenttia asiakkaista tulee sadan kilometrin säteeltä yrityksen toimipaikasta. Kotimaiden markkinoiden pitäessä yrityksen hyvin työllistettynä, ulkomaisille markkinoille ei Verrosen mukaan ole tarvetta lähteä. Yrityksellä kokemusta löytyy kuitenkin myös ulkomaisista markkinoista.
- Kun 90 -luvun alussa Suomessa oli näillä markkinoilla todella hiljaista, oli oikeastaan pakko lähteä etsimään markkinoita ulkomailta. Meillä oli tuolloin lähes kymmenen vuoden ajan myyntiä Baltian maihin ja Venäjälle ja meillä oli siellä hyvät yhteistyökumppanit. Israel oli kaukaisin paikka, minne tuotteita toimitimme, hän kertoo.
Hän huomauttaa, että suhteet ulkomaille on olemassa, joskin nykyisin noissa entisissä vientimaissa on jo omaakin kalustetuotantoa.

Ei tarvitse kangistua kaavoihin

Perheyrityksen omistajakaksikon, Heikki Ja Sami Verrosen lisäksi yritys työllistää kolme ulkopuolista työntekijää. Kalusteiden asennuksissa käytetään jonkin verran ulkopuolista asennuspalvelua ja pinnoitukset teetetään alihankintana.
- Nykyiset tilat asettavat kuitenkin rajoituksia työntekijämäärälle. Menekkiä tällä hetkellä olisi enemmän kuin pystyy tekemään. Mikäli hallitilaa olisi enemmän, niin kyllä siinä äkkiä olisi yhdelle, kahdelle työmiehelle lisäpaikka, Heikki Verronen sanoo.

Keittiökalusteala on viimeisen päälle kilpailtu ala ja alalla riittää niin pieniä ja isoja alueellisia ja valtakunnallisia kilpailijoita. Verronen ei ole kuitenkaan kilpailusta huolissaan, sillä pienempänä toimijana yritys pystyy toimimaan nopeasti, mukautumaan sekä tekemään hyvinkin pitkälle räätälöityjä tuotteita.
- Käy jopa joskus niinkin, että asiakas tulee kysymään, pystymmekö valmistamaan tiettyä, juuri hänen haluamaansa tuotetta. Se ei ole meille mikään ongelma, lähestulkoon kaikki onnistuu kyllä aivan asiakkaan toiveiden mukaan. Ja jos löydämme jonkin hyvän ratkaisun, voimme ottaa sen heti käyttöön, mikä ei isommilla yrityksillä välttämättä onnistu, hän toteaa.

Hän jatkaa, että kun ei ole pitkiä tuotantolinjoja, niin tuotannon puolella pystytään heti piirustuksien mukaan tekemään sellaista kuin halutaan. Lisäksi yrityksellä on käytössään CNC -työstökeskus, jolla pystytään valmistamaan hyvinkin monimutkaisia osia.
- Tulevaisuudessa toiminta tulee jatkumaan saman tyylisenä. Nykyinen konsepti on hyvä, yksityiskohtia voidaan kyllä aina kehittää. Jossakin vaiheessa sitten tulee harkittavaksi laajennus, samoin sukupolvenvaihdos, Heikki Verronen toteaa.

Sami Ja Heikki Verrosen omistamalle Himangan Puusepät Ay:lle myönnettiin kolme vuotta sitten laatusertifikaatti, mitä ei kovin monella saman kokoluokan yrityksellä ole. Yritykselle tulee lähiaikoina myös ympäristösertifikaatti.

Yrityksen kotisivuille>>>