toukokuu 2016

Video- ja peliala vaihtui kotieläinten tuhkaukseen

Palkkatyöläisen tavoin yrittäjäkin voi joskus tehdä päätöksen vaihtaa alaa täysin uuteen. Kaj Ahlstrand tuli kokkolalaisille tutuksi elokuviin ja peleihin erikoistuneen Kotikatsomon yrittäjänä. Sitä yrittäjätarinaa kesti 30 vuotta kunnes Ahlstrand totesi, että on muutoksen aika.


Hän löysi uuden bisneksen nopeasti yleistyvästä lemmikkieläinten tuhkauksesta. Nyt Topparinmäellä on aloittanut toimintansa varta vasten rakennetuissa tiloissa Ahlstrandin perustama ja omistama Pohjolan Eläintuhkaus PETU.

Miksi valinta kohdistui juuri kotieläinten tuhkaukseen? Siihen löytyi yrittäjän mukaan useita syitä.

- Puhuimme vaimon kanssa siitä, ettei Kokkolassa ole krematoriota sen enempää ihmisten kuin eläinten tuhkaukseen. Sitten meille tuli perheeseen koira ja ajattelin, etten halua sitäkään matojen ruuaksi. Tutkittuani asiaa huomasin lisäksi, että tälle bisnekselle on tilaa, koska lähimmät toimijat sijaitsevat Vaasassa ja Oulussa.

- Päätös vaihtaa alaa lähti siitä, että 30 vuotta on pitkä aika yhdessä työssä. Elokuvien rinnalle tulleet pelit eivät ole koskaan kiinnostaneet minua henkilökohtaisesti, ja se näkyi myynnissä. Ajattelin lisäksi, että on ihan ok tehdä kerran elämässä tällainen päätös, Ahlstrand kertoo ja sanoo Kotikatsomon etsivän parhaillaan uutta omistajaa.

 

"Halusin tehdä asiat alusta asti kunnolla"

 

Oma vaikutuksensa päätökseen oli silläkin, että kotieläimet ovat ihmisille läheisiä, ja omistajat haluavat panostaa myös lemmikkinsä viimeiseen matkaan.

- Kun otin tarkemmin selvää asioista sain vahvistuksen sille, että tässä bisneksessä on paljon pieniä toimijoita, jotka tekevät työtään käytännössä pihapiirissä. Minä taas halusin tehdä kaiken mahdollisimman ammattitaitoisesti ja kunnolla alusta saakka. Se tarkoittaa nättiä pihapiiriä, omaa kiinteistöä, ajanmukaisia laitteita ja asiantuntevaa palvelua.

Taustalla vaikutti muitakin tekijöitä edellä mainittujen lisäksi: jos lemmikkieläin kuten koira saatikka hevonen kuolee talvella, niille haudan kaivaminen jäiseen maahan on työlästä. Lakimuutoksen seurauksena kaatopaikoille ei saa myöskään viedä orgaanista jätettä.

- Kaikkein isoin juttu on kuitenkin se, että kotieläimet ovat perheissä tosi rakkaita, ja siksi niille halutaan kaunis ja arvokas loppu. Moni omistaja esimerkiksi ripottelee lemmikkieläimensä tuhkan niille sijoille, jossa he ovat yhdessä viihtyneet. Maahan, johon tuhka on ripoteltu, voi kasvattaa lemmikille oman puun ja sen juurelle hankkia lemmikin nimellä varustetun muistokiven

- Huomasin omakohtaisesti, kuinka nopeasti esimerkiksi koiraan kiintyy. Mukana on tosi isot tunteet, Ahlstrand myöntää suhtauduttuaan pitkään nihkeästi siihen, että heidän perheeseensä hankittaisiin koira.

 

Sopiva uuni löytyi Englannista

 

Sen jälkeen kun Ahlstrand oli päättänyt perustaa lemmikkieläinten tuhkaukseen erikoistuvan yrityksensä, alkoi pitkä marssi käytännön asioiden parissa. Niistä osa sujui jouhevasti, osa vähemmän jouhevasti.

- Ympäristölupa on paikkakohtainen, jonka takia jouduin jo siinä vaiheessa laittamaan rahaa kiinni suunnitteluun. Kun sain tontin, ympäristölupa laitettiin sisään ja se vaihe sujui joustavasti. Seuraavaksi tarvittiin rakennuslupa, ja sen kohdalla byrokratia jauhoi omaa hidasta tahtiaan. Oli turhauttavaa, kun koko kesä sujui lupapäätöstä odotellessa. Lopulta työt voitiin aloittaa ja halli valmistui syksyllä 2015.

Ahlstrand oli käynyt aikaisemmin tutustumassa Englannista hankittuun laitteistoon, joka saapui joulukuussa. Koetuhkausten jälkeen varsinainen toiminta käynnistyi viime helmikuussa.

- Tuhkaamossa käytetään niin sanottua hybridiuunia, jossa on kaksi erikokoista uunia. Pienempi on tarkoitettu lemmikeille kuten marsuille, koirille ja kissoille, isompi uuni hevosille ja yhteistuhkauksille. Uunissa riittää runsaasti kapasiteettia, ja tarvittaessa näihin tiloihin mahtuu toinenkin uuni tai vaikkapa tilat uurnavalmistukselle, yrittäjä suunnittelee.

Viidakkorumpu on ehtinyt viedä viestiä uudesta palvelusta niin eläinlääkäreille kuin lemmikkien omistajille, ja töitä on ollut lupaavasti. Loikka täysin toiselle alalle on lisäksi tuonut mukanaan positiivisia muutoksia yrittäjän arkeen.

- Nyt voin päättää paljon vapaammin työajoistani ja uskon, että tässä työssä on aikanaan mahdollisuus palkita itseään taloudellisesti. Minulla on myös alkeellinen tunne omistamisen ilosta, koska rakensin oman hallin, joka sekin on aikanaan oikeasti oma.

Kuvanteksti: - On ihan ok vaihtaa kerran elämässään täysin uudelle alalle, Kaj Ahlstrand sanoo.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

Pohjolan Eläintuhkaus PETU verkkosivut >>>