elokuu 2007

Luottamus yritykseen syntyy laatuasioiden huomioimisesta

Himangan Muovityö Oy on toiminut venealalla 90-luvun puolivälistä lähtien. Yritystoiminta kuitenkin lähti liikkeelle 80-luvun loppupuoliskolla teollisten lasikuituputkistojen asennuksista ja säiliöiden pinnoitustöistä, joita toimitusjohtaja Heimo Heikkilä veljensä kanssa teki alihankintana paperi- ja kemiantehtailla ympäri Suomea.


- Osakeyhtiöksi Himangan Muovityö Oy muuttui vuonna 1995. Aloimme kehittää sivutuotteena turvakanoottia ja teimme samalla edelleen alihankintatyötä paperi- ja kemian teollisuudelle. Nykyinen halli ostettiin vuonna 1997 ja samalla turvakanootin kehittelyyn keskityttiin enemmän. Sitten kuvioihin tuli mukaan venealan alihankinta ja rakensimme pari vuotta sitten uuden hallinkin, Heimo Heikkilä kertoo.

Yritys tekee alihankintana Oy Finn-Marin Ltd:lle runkoja ja rungon jäykistäjiä sekä kiinnittää jäykisteet ja rungon sisämoduliin. Samalla valmistetaan omaa tuotetta, turvakanoottia noin 100 kappaleen vuosivauhdilla.
- Tuotantokapasiteettimme toimii täydellä teholla. Onhan se aivan riittävä määrä, kun tällainen pieni firma laminoi käsinlaminointina 100 000 kiloa valmista laminaattia vuodessa. Liikevaihdostamme tällä hetkellä suurin osa tulee alihankintatöistä, Heikkilä huomauttaa.

Turvakanootin kehittely jatkuu edelleen

Himangan Muovityö Oy valmisti ensimmäiset Safe Canoe -turvakanootit vuonna 1995. Kanootin kehittely käynnistyi, kun omaan käyttöön haluttiin saada tukeva ja turvallinen kanootti. Tuloksena syntyi lasikuituinen kanootti, jonka pohjan muotoilu vastaa katamaraanin pohjaratkaisua. Tästä syystä kanootti on erittäin vakaa ja sitä on lähes mahdotonta kaataa. Kanootti sai CE -hyväksynnän vuonna 2003 eli se täyttää EU:n huvivenedirektiivin asettamat vaatimukset niin soutuveneenä, moottorilla ajettaessa kuin purjehtienkin.

- Asiakkaat ovat kehuneet kanoottia, negatiivista palautetta ei ole tullut. He ovat todenneet, että se oli kyllä arvokas kanootti, mutta se on ollut heidän järkevin ostoksensa. Tällaista palautetta on mukavaa kuulla, Heikkilä sanoo tyytyväisenä.

Kanoottien suurimpia ostajaryhmiä ovat lapsiperheet ja eläkeläiset eli ylipäätänsä turvallisuutta vesillä liikkumisessa arvostavat henkilöt.
- Kanootteja on mennyt jopa fysikaalisille hoitolaitoksille, sillä hoitomuotona melonta on mielekästä toimintaa. Jonkin verran kanootteja on mennyt seurakuntien leirikeskuksiin sekä liikuntarajoitteisille henkilöille, Heikkilä kertoo.

Hänen mukaansa turvakanootin kehittelyssä tullaan pysymään ajan hermoilla. Seuraavaksi mielessä on ekokanootti, johon sijoitetaan aurinkopaneelia ja sähköperämoottori. Lisäksi purjevarustusta on tarkoitus kehittää. Syksyllä valmistuvat uudet hallitilat antavatkin hyvät mahdollisuudet myös tuotekehitykselle.

Hyvä henkilökunta on vahvuus

Vaikka vastaavanlaisia turvakanootteja ei kukaan muu valmista, niin kilpailijoita kyllä löytyy muista kanoottivalmistajista. Ja veneteollisuuden alihankinnatkin on hyvin kilpailtuja.
- Kyllä työn pitää olla korkeatasoista. Meillä on SFS-EN ISO 9001/2000 -sertifikaatti sekä veneiden että kanoottien valmistukselle. Ja on vaadittava räjähdyssuojausasiakirja. Enää ei puutukaan kuin ympäristösertifikaatti, jonka kyllä aiomme hommata, Heikkilä toteaa.

Hänen mukaansa kaikkia näitä, räjähdyssuojausasiakirjaa lukuun ottamatta, ei olisi välttämätöntä yrityksellä olla, mutta Himangan Muovityö Oy:n periaatteena on, että tällaiset asiat on hyvin hoidettu.
- Kun kaikki asiat ovat kunnossa, niin silloin on määrätty luottamus siihen, että yrityksessä myös osataan ne työt, hän huomauttaa.

Himangan Muovityö Oy:n hyvälle kehitykselle hänen mukaansa on ollut ensiarvoisen tärkeää, että he ovat osanneet hyödyntää käytössä olevia yrityspalveluita. Suurimmaksi vahvuudeksi ja voimavaraksi Heikkilä nimeää hyvän ja ammattitaitoisen työvoiman. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee kahdeksan henkilöä, jotka kaikki ovat himankalaisia.
- Työntekijöihin ja heidän ammattitaitoonsa pitää pystyä luottamaan. Meidän ala on laminointia ja siihen ei valmiiksi koulutettua työvoimaa ole, vaan sen oppii kunnolla oikeastaan vasta töitä tekemällä. Ammattitaito kehittyy työssä, Heikkilä toteaa.

Toimitusjohtaja Heimo Heikkilä uskoo vankkaan kasvuun tulevaisuudessakin. Hänen mukaansa lisätyövoimalle olisi tarvetta, mikäli sopivia henkilöitä löytyisi.

Himangan Muovityö Oy:n kotisivuille>>>