maaliskuu 2016

Opettavainen vuosi uutena yrittäjänä

Nanne Jalma avasi hieman yli vuosi sitten kahvila-ravintolan Kokkolan ydinkeskustassa Isollakadulla. Nuori yrittäjä sanoo ensimmäisen vuoden olleen monella tavalla opettavainen. Päätöstä yrittäjäksi ryhtymisestä ei ole tarvinnut katua.


- Mukavasti on mennyt. Fiilikset ovat hyvät ja usko tulevaisuuteen vahva. Innolla odotan tulevaa kesää ja lämpimiä kesäpäiviä. Kesäkuukausille on luvassa tosi kivoja juttuja sekä tempauksia. Tulemme värittämään normipalettia, Jalma hymyilee arvoituksellisesti paljastamatta vielä suunnitelmiaan tarkemmin.

Hän sanoo ensimmäisen vuoden opettaneen paljon yrittäjyydestä.

- Töitä on ollut tuplaten siihen nähden, mitä etukäteen ajattelin. Ensimmäinen vuosi kului siihen, että tein vain valtavasti töitä ja katsoin, mihin se riittää. Hommassa oli enemmän fiilistä kuin bisnesajattelua, hän nauraa.

Opettavainen oli ensimmäinen tilinpäätöskin. Sen perusteella Jalma sanoo oppineensa varsinkin sen, kuinka tärkeä on seurata kulupuolen kehittymistä.

- Nyt seuraan tunnuslukuja päivittäin, ja se auttaa ehdottomasti. Aikanaan tekemäni liiketoimintasuunnitelma vastaa aika hyvin sitä, mitä toiminta on tänä päivänä. Rahan tarpeen arvioin kuitenkin alakanttiin, sillä se tuli lopulta yllätyksenä, kuinka paljon menoja on ollut. Uusille yrittäjille sanoisin, että kannattaa olla rohkea ja ottaa riittävä rahoitus, joka auttaa aloitusvaiheen yli.

Hän tunnustaa oppineensa senkin, että yrittäjällä täytyy olla aikaa omalle itselleen. Toimialan kausiluonteisuuskin on käynyt selväksi.

- Henkisesti jatkuva asiakaspalvelutyö on aika kuluttavaa. Onneksi huomasin, että tehtäviä voi jakaa ja kannattaa pyytää apua. Eikä itse tarvitse osata kaikkea. Nykyään osaan tehdä irtioton työstä ja lähteä reissuun silloin, kun siltä tuntuu. Se pitää huolen siitä, että inspiraatio ja luovuus säilyvät.

 

Hyvä työporukka, joka innostaa toisiaan

 

Nanne Jalma kertoo, että hänelle yrittäjäksi ryhtyminen oli päivän selvää jo viisivuotiaana pikkutyttönä, mutta loppumetreillä asiat loksahtivat kohdalleen lähes itsestään.

- Olin työskennellyt laivoilla kolme vuotta ja aloin miettiä, että sitä hommaa en enää halua tehdä ja otin lopputilin. Toissa keväänä oli kansainvälinen ravintolapäivä, jonka aikana myin uuniperunoita, ja asiakkaita kävi tosi paljon. Pian sen jälkeen City Kokkolan toiminnanjohtaja Kari Moilanen otti yhteyttä ja kertoi, että hänellä olisi kioski vuokrattavana. Olisin voinut olla kesän vapaalla mutta fiilispohjalta päätin laittaa kioskin Naakkapuistoon Isonkadun varrelle.

Kioskista oli suora näkymä parinkymmenen metrin päässä sijainneeseen liiketilaan, joka tyhjeni kesän aikana. Koska Jalma oli jo aikaisemmin katsellut sopivia vapaita liiketiloja sekä työstänyt mielessään liiketoimintasuunnitelmaa, asiat alkoivat edetä kohti oman yrityksen perustamista.

- Menin aluksi Firmaxiin enkä olisi saanut asioita valmiiksi niin tiukalla aikataululla ilman sieltä saamaani apua. Varsinkin ravintola-alalla erilaista byrokratiaa ja sääntelyä tuntui olevan tosi paljon.

Ennen avajaisia liiketiloissa tehtiin perusteellinen remontti, jonka yhteydessä muun muassa rakennettiin ammattikeittiö sekä uusittiin putkistot ja pinnat. Sisustus on yrittäjän itsensä käsialaa. Nannen NamNam on sisutettu persoonallisesti, ja yrittäjä kutsuukin paikkaansa olohuoneeksi keskellä kaupunkia.

Asiakaspalaute on ollut palkitsevaa, ja yrittäjä antaa kiitoksen myös hyvälle työporukalle, joka innostaa toisiaan ja kehittää tekemistä yhdessä.

- Olen kiitollinen tästä kaikesta, ja herään aamuisin pirteänä töihin. Teen tätä niin kauan kun se tuntuu hyvältä. Minulla on aika lunki luonne ja periaate, että kerran täällä vain eletään. Siksi ihmisten pitää tehdä itselleen mieluisia asioita. Minulle on myös sydämen asia, että saan toteuttaa pikkutytön haavettani yrittäjyydestä. Se tuo tähän oman lisänsä.

 

Kuvanteksti: - Kun yrittäjä muistaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, inspiraatio ja luovuuskin säilyvät, Nanne Jalma sanoo.


Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob


Nannen NamNam verkkosivut >>>