marraskuu 2007

Se tehdään mikä on sovittu ja vähän enemmänkin

Jussin Veneet Ky:n hallissa Lohtajan keskustan tuntumassa ahkeroi kahdeksan ammattilaista tasaiseen tahtiin ympäri vuoden ja valmista syntyy 60-70 veneen vuosivauhtia.


Veneitä lohtajalainen yritys on valmistanut perustamisvuodestaan 1994 lähtien, joskin yrityksen omistajalla Juhani Kuoppalalla on yli kolmenkymmenen vuoden monipuolinen kokemus veneenrakentamisesta.

Yritys on tunnettu omasta Kaunotar-venemallistostaan, joskin kymmenen viime vuoden ajan yritys on laminoinut veneitä alihankintana. Juhani Kuoppala huomauttaa, että Kaunotar-veneitä on tehty ja tehdään edelleen, mikäli vain siihen on aikaa. Kysyntää hänen mukaansa veneille kyllä olisi.
- Tällä hetkellä teemme kuitenkin lähes 100 -prosenttisesti muovivalmiita veneitä Oy Sarins Båtar Ab:lle. Me laminoimme niin veneet kuin veneiden osatkin sekä asennamme veneisiin kaikki palkit ja sisäosat. Kokoluokaltaan valmistamamme veneet ovat 7-11 -metrisiä, Kuoppala kertoo.

Molemminpuolinen luottamus perustana

Jussin Veneet Ky tarttui kymmenen vuotta sitten tilaisuuteen, kun kokkolalaisyritys etsi alihankkijaa. Alihankinta vaikutti Juhani Kuoppalan mukaan tuolloin sopivalta vaihtoehdolta, toisena vaihtoehtona olisi ollut yrityksen voimakas laajentaminen.
- Yrityksen alkuvaiheessa meillä oli pieni porukka ja tein itse kaikki myynnit, ostot, markkinoinnin alusta loppuun asti. Sitä olisi pitänyt laajentaa niin paljon ja resursseja olisi pitänyt olla niin paljon enemmän. Alihankinta pääsi heti hyvin alkuun eikä sen jälkeen ole tarvinnut kysellä, mitä tehdään. Koko ajan on riittänyt töitä, Kuoppala toteaa.

Laminoinnin laatu oli tuolloin hänen mukaansa ratkaiseva tekijä alihankintasuhteen alkamisessa. Jussin Veneet Ky:ssä kaikki tehdään käsilaminointina ja työn laatu pyritään pitämään jatkuvasti korkeana.
- Olemme toimineet täsmälliset ja tehneet hyvistä raaka-aineista eikä olla siellä ruvettu säästämään. Aina on tehty niin kuin on sovittu ja ehkäpä pyritty tekemään vielä vähän paremminkin. Pidämme kunnia-asiana sitä, että mitään valituksia ei tule, Juhani Kuoppala toteaa.

Hänen mielestään alihankkijan velvollisuus on myös neuvoa niillä osa-alueilla, missä itsellä on enemmän osaamista ja kokemusta. Toisaalta hyvä suhde vaatii myös sitä, että päämies arvostaa alihankkijaa.
- Meillä yhteistyö on toiminut hyvin. Meille se merkitsee ennen kaikkea tasaista kasvua ja turvaa siitä, että töitä riittää. Tällöin pystyy miettimään investointejakin eteenpäin, hän kertoo.

Ammattitaitoiset työntekijät tärkeässä asemassa

Yritys on kasvanut tasaisen hallitusti kymmenen prosentin vauhtia vuosittain ja samalla tiloja on laajennettu toimintaa paremmin vastaavaksi.
- Laajennuksien kautta on saatu lisää tilaa ja nimenomaan toimivampaa tilaa. Lisäksi uudet hallit on tehty kaksi metriä korkeammiksi kuin vanha halli ja käännetty toisinpäin, jotta on saatu ilmastointi pelaamaan. Ilman laadun parantamiseksi on tehty mittavat investoinnit. Syksyn aikana tehdään vielä parisataa neliötä uusia muottikatoksia, Kuoppala kertoo.

Työntekijämäärä on myös vuosien varrella kasvanut. Alkuvaiheessa Jussin Veneet Ky työllisti yrittäjän itsensä lisäksi vain yhden työntekijän, kun nykyisin siellä työskentelee 7-8 työntekijää yrittäjän lisäksi. Suunnitelmissa on yhden työntekijän palkkaaminen vielä kuluvan vuoden puolella.
- Hyviä työntekijöitä on aina löytynyt, kun heitä on tarvinnut. Johtuu varmaankin osittain siitä, että itsellä on pitkä kokemus venealalta. Osa työntekijöistäni on esimerkiksi entisiä työkavereitani, Juhani Kuoppala toteaa.

Hänen kiittelee, että työntekijät ovat motivoituneita ja kovia tekemään töitä, vaikkakin työtahti on kova.
- Kokeneimmalla työntekijälläni on kolmenkymmenen vuoden työkokemus venealalta. Henkilöstön työkokemus venealalta on keskimäärin 15 vuotta. Se on jo rautaista ammattitaitoa. Kyllä tämä toiminta perustuu siihen, että on hyvät ja tunnolliset työntekijät. He tietävät, mitä tekevät, Kuoppala sanoo.

Juhani Kuoppala kertoo, että tavoitteena on 10-15 prosentin liikevaihdon kasvu vuosittain. Hänen mielestään kuitenkin on tärkeää pitää tavoitteet realistisina ja pelata varman päälle eikä lähteä tavoittelemaan kuuta taivaalta.

Jussin Veneet Ky:n kotisivuille>>>