helmikuu 2016

Yksilöllisiä erikoisratkaisuja kuljetusalalle

Luotettavat kuljetukset vaativat luotettavan kaluston. Kokkolalainen Tyllis Oy Ab on kokkolalainen perheyritys, joka vastaa kuljetusyritysten huutoon laadulla sekä asiakkaan tarpeisiin räätälöidyllä kuljetuskalustolla.


- Korkeaa osaamista odotetaan sekä suunnittelulta että valmistukselta. Asiakkaalle on tärkeintä, että meidän toimittamat ratkaisut auttavat häntä menestymään omassa liiketoiminnassaan. Asiakkaan toiminnan lisäksi on tunnettava lait ja säädökset, koska me vastaamme myös siitä, että tilattu tuote on pykälien mukainen, sanoo toimitusjohtaja Göran Tylli.

Erikoistuminen ja laadukas työ ovat tuottaneet tulosta. 60-vuotias yritys työllistää tänä päivänä noin 45 työntekijää liikevaihdon ollessa noin 8,6 miljoonaa euroa.

 

 

Laajennus vai muutto uuteen paikkaan?

 

Yrityksen perustivat 1956 Göranin isä Erik ja setä Levi. Yrittäjäkaksikko teki paljon raskasta käsityötä korjatessaan ensimmäiset vuodet maatalouskoneita. Omien tuotteiden valmistus alkoi vasta muutama vuosi yrityksen perustamisen jälkeen.

Alkuvaiheessa oma tuotanto tarkoitti lähinnä lavojen valmistamista Bedford- ja Gatz-kuorma-autoihin. Lavat olivat puisia, lukot ja saranat omaa tuotantoa. Myöhemmin yritys ryhtyi myös asentamaan Nummi-kippejä sekä nostureita, ja valmisti Tyllin korjaamo jonkin aikaa kottikärryjäkin.

Yrityksen laajentuessa tarvittiin lisää työntekijöitä ja hallitilaa. 1971 valmistui isompi halli vanhan tuntumaan korjaamon työllistäessä viidestä kuuteen työntekijää. Sukupolvenvaihdos yrityksessä toteutettiin 1989, ja tuossa vaiheessa toimitusjohtajana aloitti Göran Tylli. Yrityksen omistus jakaantui kolmelle veljekselle ja kolmelle serkulle.

Vuonna 1993 yrityksen toimintoja siirtyi ensimmäisen kerran nykyiselle paikalle Niittykadulle, kun maalaamolle vuokrattiin tilat silloiselta Hartman Autolta. Kolme vuotta myöhemmin yhtiö osti Niittykadulta kiinteistön, ja koko tuotanto siirtyi Kaustarista uuteen paikkaan.

Vuonna 2000 raju tulipalo tuhosi toisen tuotantohallin ja osan konttoritiloista. Jälleenrakentamisen yhteydessä tiloja suurennettiin, ja samalla yrityksen nimeksi tuli nykyinen Tyllis Oy Ab. Senkin jälkeen käyttöön on hankittu lisää tilaa toiminnan laajentuessa.

- Hallin laajennus on ollut jälleen puheissa mutta koska aikakin on hivenen epävarma, emme ole ryhtyneet vielä käytännön toteutukseen. Sekin on mahdollista, että muutamme kokonaan toiseen paikkaan, jos tälle tontille löytyy muuta sopivaa käyttöä, Göran Tylli toteaa.

Hänen mukaansa yhtiön kehittämisessä akuutein tarve kohdistuu nimenomaan toimitiloihin. Hitsausrobotti ja särmäyspuristin ovat esimerkkejä viimeisimmistä kalustoinvestoinneista, ja viime sekä tänä vuonna on tehostettu atk- ja tuotannonohjausjärjestelmiä.

 

"Jatkajia löytyy omasta takaa"

 

Yhtiön liikevaihdosta viennin osuus on noin 75 prosenttia. Pääosa viennistä suuntautuu Norjan lisäksi Ruotsiin ja enenevissä määrin Islantiinkin.

Jos yrityksen kasvun pullonkaulana oli vielä pari vuotta sitten pula ammattitaitoisesta työvoimasta, nyt tilanne on parempi.

- Meillä on hyvä porukka tekemässä töitä. Tuntuu, että tällä hetkellä löytyy helpommin sopivia henkilöitä, joista kouluttaa tämän alan ammattilaisia.

Tylli on mielissään siitäkin, että perheyritykselle on löytymässä jatkajia omasta takaa.

- Kolmas sukupolvi on jo töissä mukana hankkimassa ammattitaitoa ja kokemusta. Seuraavassa vaiheessa sitten vastuutamme enemmän asioita heidän niskoilleen, minkä jälkeen me nykyisen sukupolven edustajat poistumme takavasemmalle, toimitusjohtaja nauraa.

 

Kuvanteksti: - Kolmas sukupolvi on jo töissä mukana hankkimassa kokemusta ja ammattitaitoa, toimitusjohtaja Göran Tylli sanoo.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

Tyllis Oy Ab verkkosivut >>>