tammikuu 2016

Uusi markkina näkyvissä

Kokkolan Lahdenperässä toimiva Oy GS-System Ab aloitti toimintansa alunperin veneikkunoiden valmistajana. Nyt yritys hakee kasvua suuntaamalla myös ovimarkkinoille. Vuodenvaihteen jälkeen lanseerattavat Flush-ovet edustavat täysin uudenlaista ja ominaisuuksiltaan ainutkertaista ovityyppiä. Flush-ovien suunnittelusta ovat vastanneet GS-Systemin toimitusjohtaja Anders Slotte ja venealan kokenut suunnittelija Daniel Sundkvist.


- Flush-ovissa oviaukolla on oma runkokehys, joka jäykistyy veneen koko seinään, jolloin se on todella tukeva. Ovi sulkeutuu karmin sisälle linjassa muun seinämän kanssa samalla tavalla kuin pakettiautossa. Lopputuloksena on täysin vesitiivis ovi, Anders Slotte esittelee innovatiivista ratkaisua.

Ovi on jo saanut VTT:n hyväksynnän ja se myös sertifioidaan, jolloin tuotteelle tulee oma luokitus. Ovesta on tulossa lisäksi sähköinen versio, jolloin sen voi avata vaikkapa kännykällä tai kauko-ohjaimella.

- Kyse on yli kaksi vuotta kestäneestä tuotekehitysprojektista. Daniel oli hyvä työpari, koska hän tuntee muun muassa veneisiin liittyvät rajoitukset ja ongelmakohdat. Nyt kehitetty ovityyppi sopii vapaa-ajanveneiden lisäksi isompia kokoluokkia edustaviin ja esimerkiksi viranomaiskäyttöön tehtyihin erikoisveneisiin.

 

Venevalmistajien toiveita kuunneltiin

 

Uutta mallistoa edustaa myös kevyempi suoravetoinen liukuovi.

- Tämä on kilpaileviin tuotteisiin verrattuna kehittyneempi tuote, koska oven divinycell-eriste tuo merkittävästi lisää lujuutta. Lisäksi se on kevyt, kestävä, eristävä eikä homehdu. Malli on niin uusi, ettei sillä ole vielä tuotemerkkiä, mutta ensimmäinen tilaus on jo sisällä, Slotte kertoo.

GS-System ehti jo kertaalleen luopua ovivalmistuksesta keskittyäkseen ikkunoihin, mutta joitakin vuosia sitten tehdyn asiakaskyselyn tulosten perusteella päätös arvioitiin uudelleen.

- Asiakkailta eli veneenrakentajilta tuli selkeä toive siitä, että he voisivat tilata ikkunoiden lisäksi samalta toimittajalta niin ovet, kattoluukut kuin kansiluukut. Ovimarkkinoilla ei ollut myöskään tapahtunut merkittävää tuotekehitystä pitkään aikaan.

Ikkunavalmistuksessakin GS-System kulkee toimialalla kehityksen kärjessä. Aluksi veneiden ikkunoissa käytettiin kumitiivisteitä, kunnes kymmenisen vuotta sitten niistä luovuttiin ja lasit ryhdyttiin liimaamaan suoraan kehyksiin.

- Otimme uuden menetelmän käyttöön ensimmäisten joukossa, ja nyt se on käytössä 95-prosenttisesti kaikissa veneikkunoissa. Lasien liimaaminen suoraan kehyksiin pidentää ikkunan ikää, tekee siitä paljon jäykemmän ja täysin vesitiiviin.

Nykyään GS-System tekee myös kaarevia ikkunoita sekä sähköistettyjä ikkunoita.

- Esimerkiksi isompiin viranomaisveneisiin halutaan usein lämmitettävät ikkunat, koska veneitä käytetään ympärivuotisesti. Toisin kuin yleisesti autoissa, meidän käyttämä lämmitettävä lasi on langaton. Uuden teknologian ikkunoissa lasit voivat olla sarjaan kytkettynä suoraan 230-volttiseen verkkovirtaan. Lisäksi termostaatilla varmistetut ikkunat toimivat lämpöpattereina lämmön suuntautuessa veneen sisätiloihin.

 

Laatu ja hyvä palvelu tuovat menestystä

 

GS-Systemin perusti Andersin isä Gustav vuonna 1993. Kumitiivisteisiä kehyksessä olevia ikkunoita valmistettiin aluksi Hassisen kylällä, missä toimitiloja laajennettiin kolmesti. Anders aloitti yrityksessä 1998, ja kuutisen vuotta sitten tuli ajankohtaiseksi muutto nykyisiin tiloihin Lahdenperässä.

- Täällä sekä asiakkaat että pintakäsittelypalvelut ovat lähempänä. Viime aikoina yritys on työllistänyt isän ja minut, mutta vähän aikaa sitten meillä aloitti lisäksi työntekijä oppisopimuksella. Uutta työvoimaa palkataan siinä vaiheessa, kun ovituotanto pääsee kunnolla vauhtiin. Targa-valmistaja Botnia Marinin lisäksi yrityksen asiakkaita ovat muun muassa Linex-Boat, Sargo Boats, Kevatec ja Nautor, Anders Slotte kertoo.

Hän sanoo itse olevansa kiinnostunut varsinkin uuden luomisesta.

- Ennen ovien kehitysprojekteja kävin kolmena vuonna Amsterdamissa Mets-messuilla, jotka ovat maailman suurimmat venealan alihankintamessut. Messuilla oli paljon toimijoita, jotka olivat panostaneet viimeisimpään teknologiaan. Sen ansiosta siellä näki alan kehityssuuntia, ja oli mielenkiintoista hakea vaikutteita ja ideoita oman yrityksen tuotekehitykseen.

GS-System menestyy toimitusjohtajan mukaan ennen kaikkea laadukkailla toimituksilla, jotka ovat myös aikataulussa.

- Sen lisäksi panostamme hyvään palveluun. Monessa tapauksessa pääsemme asiakkaan luo jopa 15 minuutissa, jos siihen on tarve. Vaikka kasvamme, haluamme pitää jatkossakin kiinni korkeasta palvelutasosta.

 

Kuvanteksti: - Venealalla näkyy taas valoa. Monet venevalmistajat suunnittelevat uusia malleja, ja töitä tulee lisää kiihtyvällä tahdilla, kertoo GS-System

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

Oy GS-System Ab:n verkkosivut >>>