joulukuu 2015

Innostus askarteluun johti yrittäjäksi

Innostus askarteluun, mieltymys kauniisiin asioihin ja kokeilunhalu. Siinä syitä, miksi viimeksi Componentalla Pietarsaaressa pitkään työskennellyt tuotekehitysinsinööri Sari Aho toimii nyt askartelualan yrittäjänä kivijalkaliikkeessään Kokkolan Isokadulla.


Askarteluhuone Ihan Itse on erikoisliike, jossa myydään askarteluun perusmateriaaleja sekä välineitä. Niiden lisäksi yrittäjä haluaa tarjota asiakkailleen muutakin.

- Myyn materiaalit ja välineet kera idean ja innostuksen. Ideoille ja inspiraatiolle on selkeästi tilausta, ja juuri niitä voin jakaa kivijalkakaupassa kasvotusten asiakkaideni kanssa. Verkkokaupassa liikeidean toteuttaminen tuntui vaikeammalta varsinkin, kun voin luoda liikkeeseen vielä nykyistä visuaalisemman ympäristön, josta asiakkaat pystyvät poimia erilaisia vinkkejä.

Aho aikoo kuitenkin perustaa verkkokaupan myöhemmin tasaamaan tulovirtaa. Verkosta on hänen mukaansa hyötyä bisnekselle nytkin ihmisten etsiessä sivustoilta vaikutteita ja tietoa askarteluhetkiinsä, mikä lisää yleistä mielenkiintoa askartelua kohtaan.

 

"Monet asiat eivät olleetkaan niin hankalia"

 

Aho tunnustaa, ettei hän koskaan ajatellut ryhtyvänsä kauppiaaksi.

- Edellisessä työssäni vastasin päivittäislaadusta. Sitten Componentan valimolle kävi miten kävi. Minulla työt olisivat jatkuneet mutta työnkuva olisi muuttunut niin paljon, että se oli minulle mietinnän paikka. Neljän kympin kriisikin painoi päälle, yrittäjä nauraa.

Vuosi sitten syksyllä Aho aloitti yrittäjän ammattitutkinnon. Koulutukseen on osallistunut samanhenkistä porukkaa, jonka kanssa on voinut pallotella asioita.

- Olen kuvataidekoulun käynyt askartelija, joka on aina innostunut käsillä tekemisestä, mutta myös kokeilija. Asiat alkoivat nivoutua luontojaan kohti yrittäjyyttä varsinkin, kun Kokkolasta puuttui tämän alan erikoisliike. Firmax oli tosi arvokas apu, koska siellä minut laitettiin miettimään asioita ja sieltä sain neuvoja ja kontakteja.

Sen jälkeen kun liiketoimintasuunnitelma numeroineen valmistui, tuleva yrittäjä näki asioita entistä konkreettisemmin. Rahoituksen varmistuttua oli helppo laittaa iso pyörä liikkeelle.

Mikä oli alkuvaiheessa hankalinta tuoreelle yrittäjälle?

- Hankalinta oli ymmärtää, etteivät asiat olleetkaan niin työläitä ja hankalia kuin joissain yhteyksissä oli annettu ymmärtää. Loppujen lopuksi asiat olivat usein hyvin yksinkertaisia, kun vain ryhtyi toimeen.

Aholle askartelu on tarjonnut vastapainon työskentelylle miehisessä insinöörimaailmassa.

- Aluksi oli vaikea jopa ymmärtää, että nyt visuaalisuus on osa työtäni. Kun aikaisemmassa työssäni laitoin laatikoita hyllyyn, minun piti miettiä, miten se tehdään mahdollisimman tehokkaasti kuutiot hyödyntäen. Nyt lähtökohta on ihan erilainen, koska liikkeessä tärkeää on visuaalisuus, jotta hyllyt näyttävät hyviltä ja myyviltä.

 

Askartelun riemua ja kokemusten jakamista

 

Ensimmäiset viikot yrittäjänä ovat olleet odotetun kiireisiä.

- Ensimmäiset kompastuksetkin ovat takana, sillä kaikkia asioita ei voi simuloida etukäteen. Joulu voi tuoda tullessaan uusia haasteita, mutta toisaalta rutiiniakin alkaa vähitellen kertyä. Vaikka töitä riittää ja päivät ovat pitkiä, iltatunnit vietän kotona lasten kanssa.

Aho sanoo olevansa positiivisesti yllättynyt siitä, että Isokadulla liikkuu niin paljon ihmisiä.

- Asiakkaina käy paljon erilaisia askartelun harrastajia lapsiperheiden ollessa yksi tärkeä kohderyhmä. Lapsiperheet, joissa lapset ovat vielä pieniä, askartelevat yleensä tiettyyn tarpeeseen. Äidit, jotka ovat vapautuneet lapsiperheen kiireistä ja mummotkin, tekevät puolestaan enemmän aikaa vieviä töitä.

Yrittäjälle erityisen palkitsevia tilanteita ovat olleet monet kohtaamiset asiakkaiden kanssa.

- Täältä ei tulla ainoastaan hakemaan ideoita ja tarvikkeita, vaan myös jakamaan omaa tekemistään ja askartelemisen riemua. Ne ovat monesti ihan huippujuttuja, kun vanhemmatkin ihmiset tulevat kertomaan kokemuksistaan. Yrittäjänä haluan pitää huolen siitä, että pystyn tarjoamaan asiakkailleni elämyksellisen myymälämiljöön, joka elää ja muuttuu koko ajan.

 

Kuvanteksti: Sari Ahon Askarteluhuone Ihan Itse palvelee asiakkaita perinteisellä liikepaikalla Isokadun varressa.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

Askarteluhuone Ihan Itse verkkosivut >>>