lokakuu 2015

Harrastus kasvoi yrittäjyydeksi

Sirpa Muhosella pitää kiirettä. Alkamassa on uusi ratsastustunti, ja ovesta kulkee edestakaisin nuoria tyttöjä tuomassa eväitä jääkaappiin ja kyselemässä tarkempia ohjeita. Nuoret ovat juuri niin innostuneita kuin nuori vain voi olla menetettyään sydämensä rakkaalle harrastukselle. - Vaikea sanoa täsmälleen, miksi tytöt ovat niin myytyjä hevosiin ja ratsastamiseen. Varmaan ainakin sen takia, että tässä yhdistyvät hieno harrastus ja hyvä kaveripiiri. Ihan samalla tavalla he fanittavat tätä juttua kuin minä aikanaan, Muhosen tallin yrittäjä hymyilee.


Kälviän Peltokorvessa Suomen Ratsastajainliiton hyväksymää ratsastuskoulua pitävä Muhonen ei koskaan varsinaisesti päättänyt ryhtyä yrittäjäksi. Ratsastusharrastus vain kehittyi ajan myötä niin laajaksi, että se toi myös leivän pöytään.

- Aloin säästää pikkutyttönä rahaa poniin. Töitä tekemällä sekä vanhempieni ja mummoni avustamina hankin 9-vuotiaana shetlanninponi Tulon. Kun Tulo jäi pieneksi ja tuli aika hankkia uusi hevonen, en raaskinut laittaa Tuloa pois. Siitä homma lähti kasvamaan.

 

Työtä riittää aamusta iltaan

 

Ensimmäiset rahansa ratsastusharrastuksella hän hankki pitämällä tunteja kavereilleen viidellä markalla tunti. Vuonna 1984 syntyi ystävän kanssa idea 4H-ratsastusleireistä. Niitä he järjestivät vuoteen 1989 saakka.

Pari vuotta aikaisemmin kotitilan pihapiiriin oli noussut talli, sillä Muhonen oli päättänyt, että jatkossa toiminta keskittyy tuntitoimintaan ja kursseihin. Hevosten sekä asiakkaiden määrä jatkoi kasvamistaan. Yksi tärkeä etappi täyttyi 1999, jolloin valmistui maneesi. Neljä vuotta myöhemmin otettiin käyttöön uusi talli, jota on nyt myös laajennettu.

Tänä päivänä Muhonen omistaa 24 hevosta. Yrittäjän itsensä lisäksi tallilla työskentelee yksi kokopäivätoiminen ratsastuksenohjaaja sekä osa-aikainen hevostenhoitaja ja osa-aikainen ratsastuksenohjaaja. Asiakkaat tulevat laajalta alueelta: Kokkolan lisäksi muun muassa Kannuksesta, Sievistä ja Kalajoelta. Tallin yhteydessä toimii ratsastusseura Keski-Pohjanmaan Hevosharrastajat, ja tallilla käy myös kuntoutujia ratsastusterapeutin johdolla sekä kengitysseppä kerran viikossa.

Yrittäjän työpäivät ovat pitkiä. Työt tallilla alkavat aamukuudelta viimeisen tunnin päättyessä iltakahdeksalta. Maanantain Muhonen pitää niin sanotusti vapaana, mutta silloinkin aikaa kuluu erilaisiin järjestelyihin ja paperitöihin.

- Pienten yrittäjien pitäisi saada palkkatukea työntekijän palkkaamiseen. Minäkin tarvitsisin viikossa toisen vapaapäivän palautuakseni, mutta yrittäjälle maksettavaksi tulevat työnantajamaksut tuntuvat aivan mahdottomilta.

Työtään Muhonen kuvaa sekä fyysisesti että henkisesti vaativaksi.

- Työpäivän jälkeen ei tarvitse enää lähteä lenkille tai kuntosalille. Opettamisessa sinun täytyy laittaa itsesi peliin ja antaa kaikkesi, jotta asiakkaat saavat parasta mahdollista opetusta. Nykyään olen hieman säästänyt itseäni ja pitänyt vähemmän opetustunteja, jotten kuormita itseäni liikaa. Käyn myös säännöllisesti hierojalla ja äänihuollossa.

 

Hyvän ratsun tunnusmerkit

 

On itsestään selvää, että vuosikymmenien kuluessa Muhoselle on kehittynyt tarkka silmä hevosten suhteen.

- Hyvä ratsu on vähän tanakkarakenteinen ja helppoliikkeinen, jos puhutaan alkeisratsusta. Monesti kyseessä on suomenhevonen, joka on päässyt irti juntturaluonteestaan. Silloin ne ovat tosi kilttejä ja todellisia työmyyriä.

Yrittäjällä itsellään ei ole aikaa etsiä uusia hevosia. Sen sijaan tietyt ravi-ihmiset osaavat jo kaupata hänelle sopivia yksilöitä. Heidän lisäksi Etelä-Suomessa toimii luotettava henkilö, joka on tuonut kymmenkunta vuotta hevosia Tanskasta.

- Valitettavasti yhä useammalla hevosellakin on nykyään elintasosairauksia metabolisesta oireyhtymästä rasvamaksaan. Hevosille riittää ruuaksi ihan perusjutut, eli kaura, heinä, vesi, kivennäiset ja suolat. Varsinkin suomenhevosille syötetään usein ihan turhaan lihottavia rehusekoituksia. Monen hevosenomistajan kannattaisi ottaa vanhoilta hevosmiehiltä neuvoja siitä, miten hevosia hoidetaan.

Vaikka itse työssä sekä yrittämisessä on omat haasteensa, yksi asia on pysynyt ennallaan alusta saakka.

- Kertaakaan niiden 31 vuoden aikana kun olen tullut talleille töihin, ei ole tuntunut kurjalta aloittaa uutta päivää. Olen onnellinen, että saan tehdä sitä mistä tykkään, Muhonen sanoo.

 

Kuvanteksti: Sirpa Muhosen mukaan tytöt fanittavat ratsastamisessa ja hevosharrastuksessa ihan samoja asioita kuin hän itse aikanaan.Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

 

Muhosen tallin verkkosivut >>>