elokuu 2015

Tankarin-kävijöitä palvellaan koko perheen voimin

Tankarin majakkasaarelle purkautuu m/s Jennyltä kymmenittäin päivämatkustajia, ja vierasvenesatamassa komeilee joukko purje- ja moottoriveneitä. Samanaikaisesti taksivene tuo saarelle ryhmän yritysasiakkaita ruokailemaan sekä pitämään kokousta merellisessä ympäristössä. Heitä kaikkia palvelee kahvila-ravintola Café Tankar, jonka toiminnasta vastaa yrittäjä Essi Karekallas perheenjäsentensä kanssa.


- Helteisenä päivänä, jolloin Jennyllä on tullut saarelle yli 170 matkustajaa ja vielä illallakin ranta on täynnä veneitä, silloin tämä tuntuu työltä kun olet mennyt vauhdilla aamusta asti. Sitten on taas niitä päiviä, jolloin on hiljaisempaa ja voi ottaa rennosti sekä nautiskella terassilla. Silloin tämä tuntuu ihan lomalta ja oleilulta, Karekallas nauraa kuvailleessaan kesäkuukausiin ajoittuvaa yrittäjän arkea.

Heinäkuuhun 2015 saakka nuori yrittäjä tunnettiin sukunimellä Peltoniemi. Tuolloin hänet vihittiin majakkasaarella avioliittoon puolisonsa Petrin kanssa, jonka Karekallas tapasi toimiessaan ensimmäistä kautta yrittäjänä Tankarissa kesällä 2011.

- Edelliskesän olin työskennellyt Café Tankarissa Kokkolan Matkailun työntekijänä. Sinä aikana myös vanhempani kävivät saarella parikin kertaa. Ajatus yrittäjyydestä syntyi miettiessämme, kuinka kahvila-ravintolan toimintaa voisi kehittää. Kun saarella kesiään viettänyt, sittemmin edesmennyt "Janne" Bodökin ideoi erilaisia vaihtoehtoja, innostuimme perheen kanssa asiasta niin paljon, että otimme yhteyttä Kokkolan Matkailuun, Karekallas kertoo.

Palaset alkoivat loksahdella lopullisesti paikoilleen Matkailun näytettyä vihreää yrittäjäratkaisulle. Peltoniemillä oli aikaisempi yhteys Tankariin Anne-äidin kautta hänen isänsä työskenneltyä saarella luotsivanhimpana, mikä sekin lisäsi idean houkuttelevuutta.

Lopputulos oli se, että tänä päivänä kahvila-ravintolaa pyöritetään koko perheen voimin. Essin, Petrin ja Annen lisäksi asiakaspalvelua ja muita tehtäviä hoitavat Mika-isä sekä Essin siskot Ella ja Annika.

 

Venevieraita läheltä ja kaukaa

Yrittäjän mukaan kesät ovat kuluneet todella nopeasti. Sään vaikutukset näkyvät suoraan sekä saaren että kahvila-ravintolan kävijämäärissä, mutta Karekallas sanoo sen kuuluvan asiaan, kun puhutaan saareen sijoittuvasta sekä kesään ajoittuvasta toiminnasta.

- Jenny luonnollisesti tuo saarelle perusasiakaskunnan, johon kuuluu yksittäisten matkustajien lisäksi esimerkiksi eläkeläisryhmiä ja yhdistyksiä. Taksiveneillä tänne saapuu varsinkin yritysasiakkaita, jotka usein myös saunovat, tilaavat ruuaksi vaikkapa savukalaa sekä kokoustavat luotsiasemalla.

Kansainvälisyys tuo Tankariin oman lisänsä. Lähiseudun veneilijöiden lisäksi saarella voi nähdä veneitä, joissa liehuu Ruotsin, Saksan, Puolan, Hollannin tai Tanskan lippu.

- Ilahduttavaa on sekin, että ihmiset ovat löytämässä saaren majoituspalvelut. Saarella majoittuessa Tankar avautuu aivan toisella tavalla, kun voi tutustua paikkoihin ja illalla kuunnella saaren rauhaa, Karekallas tunnelmoi.

Asiakkaille kahvila-ravintolan yrittäjävetoisuus näkyy entistä kattavampana palveluna.

- Illallakin saapuva nälkäinen veneilijä tietää, että hän saa meiltä ruuan kuten kalakeiton, hampurilaisen, pullakahvit tai jäätelön. Hyvin pitkälle leivomme itse kaikki piirakat, leivonnaiset sekä leivät gluteenittomista tuotteista ja saaristolaisleivästä lähtien.

Yrittäjyyden Karekallas sanoo maistuvan hyvältä. Siitä iso kiitos kuuluu hänen mukaansa Mika-isälle.

- Pääsen helpolla, koska voin tukeutua isään niin monessa asiassa. Hän hoitaa paljon muun muassa paperiasioita ja muuta byrokratiaa erilaisine lupineen. Minä olen pystynyt keskittyä alusta saakka varsinaiseen tekemiseen.

Yhden kesän käännyttyä lopuilleen, perheessä aletaan hyvin nopeasti suunnitella jo seuraavaa kesää ja sinne uusia asioita.

- Tietenkin toivomme, että voimme jatkaa yrittäjinä tulevaisuudessakin. Olemme miettineet, että jatkossa täällä voisi olla nykyistä enemmän pienimuotoista ohjelmatarjontaa, kuten musiikkia ja kesäteatteria. Kuitenkin sellaisessa mittakaavassa, ettei saaren luonto kärsi, Karekallas sanoo.

Entä mikä tekee Tankarista niin ainutlaatuisen kohteen?

- Pitkä historia, johon kuuluvat kalastajat sekä luotsi- ja majakkatoiminta, ovat yksi syy. Saaren muuttuva luonto on myös jotain ainutkertaista. Samoin tietynlainen yhteisöllisyys, jonka itse koin tosi voimakkaasti viettäessämme yhdessä saarelaisten kanssa hääpäivämme iltaa. Se kokemus ei unohdu ikinä.

 

Kuvanteksti: Tankarin kesäisessä miljöössä yrittäjä Essi Karekallas (kesk.) yhdessä vanhempiensa Anne ja Mika Peltoniemen kanssa.

 

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

 

Café Tankar verkossa >>>