helmikuu 2015

Viisi vuosikymmentä pyöräkauppaa

Kokkolalainen Pyöräpojat Oy on perheyritys, jossa omistus ja osaaminen ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. 50-vuotisjuhlavuottaan viettävää yritystä Merja-puolisonsa kanssa luotsaava Marko Mutka on pyöräkauppias jo kolmannessa polvessa.


- Pyöräpuoli juontaa juurensa aina 1930-luvun Toholammille, missä talouskauppaa pitäneellä isoisälläni Sulo Mutkalla oli Tunturi-edustus. Isäni Heikki oli alle parikymppinen lähdettyään Turkuun Tunturille töihin. Oltuaan viitisen vuotta töissä Tunturin huollossa hän palasi Kokkolaan ja jatkoi korjaustoimintaa omissa nimissään perustettuaan Mutkan Huoltokorjaamon 1965, Marko Mutka kertaa yrityksen syntyvaiheita.

Itäiseltä Kirkkokadulta nykyiselle paikalleen Isokatu 23:een yritys muutti 1970-luvun alkupuolella. Samalla nimi muuttui Pyöräpojat Ky Heikki Mutkaksi. Nykyisen nimensä yritys sai 1990-luvun puolivälissä Markon siirryttyä yrittäjäksi.

- Koulupoikana olin liikkeessä töissä iltapäivisin. Alusta saakka on ollut selvää, että jatkan yrityksen toimintaa ja yrittäjyys oli minulle mieluinen vaihtoehto.

Nykyinen kiinteistö on osa vanhaa kaupunkia ja perinteinen, mutta juuri se kulma, jossa Kokkolassa on totuttu tekemään pyöräkauppaa, Marko sanoo.

Polkupyörien lisäksi Pyöräpojat myy ja huoltaa Stihl-moottorisahoja. Markon mukaan polkupyörät ja moottorisahat on koettu usein hyväksi yhdistelmäksi, koska moottorisahojen myynti ja huolto tasaa kausiluonteista pyöräkauppaa.

 

Peruspyörien rinnalle erikoispyöriä

 

Myös pyöräalalla erikoisliikkeen vahvuus on palvelussa ja asiantuntijuudessa.

- Kovalla työllä olemme kehittyneet seudun suurimmaksi pyöräliikkeeksi. Sloganiimme "turvallista kauppaa" perustuvat yrityksemme pitkät asiakassuhteet. Asiakkaat tietävät, että minkä myymme, sen me myös huollamme.  Asiakassuhteita on jopa kolmannessa polvessa. Tässä työssä on nähty perheiden ja kokonaisten sukujen vaiheita iloineen ja suruineen, sillä usein asiakkaiden kanssa tulee juteltua muistakin kuin pyöräilyyn liittyvistä asioista Merja Mutka jatkaa.

Harrastuksena pyöräilyllä on pitkät perinteet. Vaikka perusajatus helposta ja terveellisestä liikkumisesta on pysynyt samana, tuote- ja huoltopuolella monet asiat ovat muuttuneet.

- Ennen pyöriä huollettiin enemmän kotona, koska oli aikaa ja tekniikka yksinkertaisempaa. Tänään se ei ole yhtä yleistä, sillä nykytekniikka vaatii huollolta entistä korkeampaa ammattitaitoa ja erikoistyökaluja, Marko sanoo.

Samoin itse pyörien kohdalla tilanne on aivan toinen kuin vaikkapa pari vuosikymmentä sitten. Peruspyörien rinnalle laajempaan käyttöön ovat tulleet erikoispyörät kuten maasto- ja maantiepyörät. Yhä useammalla on useampi kuin yksi pyörä, vaikkapa erikseen kesä- ja talvikäytön pyörät.

- Myytävien pyörien skaala on laajentunut valtavasti ja osa asiakkaista tietää tarkalleen, mitä  haluaa. Tämä edellyttää myyjiltä hyvää ammattitaitoa sekä tuote- ja merkkituntemusta. Maailmalla nousevia trendejä on tärkeä seurata, koska ne tulevat Suomeenkin pienellä viiveellä, Merja kertoo ja muistuttaa myös pyöräilyn oheistuotteiden kasvaneesta roolista.

 

Varusteilla lisää pyöräilyn mukavuutta

 

- Vaatteiden ja kenkien myynti on lisääntynyt ja varsinkin vaatteissa täytyy pysyä trendien mukana. Tällä hetkellä tekevät tuloaan muun muassa citypyöräilyn vaatemallistot, eli hankitaan esimerkiksi farkkujen näköiset housut, jotka on kuitenkin suunniteltu pyöräilykäyttöön.

Varusteiden myynnissä ei ole kysymys ainoastaan ulkonäköön liittyvistä asioista. Ihmiset ovat nimittäin tiedostaneet, että asianmukaiset varusteet kuten pidemmillä hihoilla ja selkäosilla varustetut takit sekä housujen kapeammat lahkeet lisäävät pyöräilyn mukavuutta.

Yrittäjäpariskunta suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti. Ei vähiten sen vuoksi, että pyöräily harrastuksena on kovassa nosteessa.

- Pyöräily on monipuolista, koska se sopii kaiken ikäisille ja pyöräillä voi monenlaisissa ympäristöissä. Monet kuntoilijat ovat vaihtaneet pyöräilyyn viimeistään siinä vaiheessa, kun heidän jalkansa eivät ole enää kestäneet juoksua.

- Jatkamme pitkäjänteistä kehittämistä ja panostamista hyvään palveluun, joka on erikoisliikkeen vahvuus. Asiakaspalvelussa onnistumisen tunteet syntyvät tilanteissa, joissa olemme pystyneet tuomaan ratkaisun asiakkaan tarpeisiin ja hän lähtee meiltä tyytyväisenä, Mutkat sanovat.

 

Kuvanteksti: Marko ja Merja Mutkan Pyöräpojat Oy viettää parhaillaan 50-vuotisjuhlavuotta.

 

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob

 

Pyöräpojat Oy:n verkkosivut >>>