tammikuu 2015

Kokenut lehtikuvaaja sai arvokkaita eväitä yrittäjäkoulutuksesta

Vaikka takana olisi pitkä työura palkkatyössä, siirtyminen yrittäjäksi voi tuoda mukanaan monia uusia asioita. Valokuvaaja Esko Keski-Vähälä sai yrittäjäkurssilta hyvän startin yrittäjäuralleen, ja hän suosittelee yrittäjyyteen liittyvää koulutusta muillekin aloittaville yrittäjille tai yrittäjyyttä harkitseville.


- Ennen yrittäjäkurssia en tiennyt mitään yrittämisen perusasioista. Koulutuksessa opin muun muassa mainontaan ja markkinointiin sekä verotukseen ja kirjanpitoon liittyviä asioita. Ja sen, että töistä pitää muistaa laskuttaa, Keski-Vähälä nauraa.

Hän sanoo, että yrittäjäkoulutuksessa voisi tuoda esille vielä enemmän ainakin eri rahoitusvaihtoehtoja.

- Kun lähdit yrittäjäksi pystymetsästä, minulle tärkeää tietoa oli esimerkiksi se, että kamerakalustoon voi investoida muutenkin kuin pankin lainarahalla.

 

Hyvät verkostot auttavat yrittäjää

Ullavassa syntynyt Keski-Vähälä kävi 1970-luvun puolivälissä Limingan taidekoulun ja suoritti valokuvaajan tutkinnon 1980. Sen jälkeen hän kuvasi muun muassa Iltasanomille, Demarille, Hämeen Kansalle, Kansan Uutisille ja Satakunnan Kansalle. Vuodesta 1988 vuoteen 2007 hän työskenteli lehtivalokuvaajana ja valokuvausosaston vastaavana Salon Seudun Sanomissa.

- Sanoin itseni irti samana vuonna kun täytin 50 ja muutin takaisin kotikuntaani Ullavalle. Rakensin talon Ullavanjärven rannalle ja vuonna 2009 ryhdyin varsinaisesti yrittäjäksi rekisteröityäni toiminimen. Nykyaikainen tietoliikenne mahdollisti sen, että asun metsässä ja hoidan sieltä käsin yhteyksiä asiakkaisiin ja muihin tahoihin.

Yrittäjäksi siirtymistä helpottivat myös vuosikymmenien aikana syntyneet verkostot ja kontaktit.

- Helsinkiläisessäkin viestintätoimistossa joku tuntee jonkun tutun, jonka ansiosta sitten tulee yhteydenottoja ja toimeksiantoja. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että verkostojen luominen on tärkeää eikä kannata tyytyä siihen, että luo suhteita ainoastaan omalle toimialalle.

Keski-Vähälä myöntää, että yrittäjyyden alkuvaiheessa tarvittiin myös kärsivällisyyttä.

- Vei oman aikansa, että toimeksiantoja alkoi kertyä riittävästi. Nyt tulopohja on säännöllinen ja hyvä vaikkakaan ei leveä, mutta kuitenkin sellainen, että voi pyörittää normaalia arkielämää. Kun markkinoi, tekee työnsä hyvin ja haalii sidosryhmiä, vähitellen työntekoon tulee säännöllisyyttä ja jatkuvuutta.

 

Kuva on näkökulma asioihin

Keski-Vähälän bisnestä ovat valokuvapalvelut eli valokuvien myynti pääsääntöisesti tiedotusvälineille. Ykkösenä ovat lehdet ja sen jälkeen viestintätoimistot, joiden määrä on viime vuosina kasvanut. Kolmantena tulevat kunnat ja muut julkisyhteisöt sekä erilaiset järjestöt.

- Limingan taidekoulun aikoihin ajatuksena oli ryhtyä vapaaksi taiteilijaksi mutta ajattelin, että sillä ei leipä irtoa. Halusin kuitenkin olla tekemisissä kuvan kanssa ja innostuin valokuvauksesta.

Valokuvat ovat aina puhutelleet ihmisiä. Sitä, millainen on hyvä valokuva, voi lähestyä monesta suunnasta.

- Yrittäjänä hyvää kuvaa miettii toimeksiannon kautta. Jos menen kuvaaman jonkin yrityksen omaan lehteen, minulla pitää olla positiivinen asennoituminen. Mutta jos menen ottamaan iltapäivälehdelle kuvaa potilaan väärin hoidetusta varpaasta, asennoituminen on taas jotain muuta.

Keski-Vähälä sanookin, että kuva on näkökulma asioihin, ei aina objektiivinen totuus. Teknisesti ja ilmaisullisesti onnistunut kuva ei välttämättä kerro mitään asioiden todellisesta tilanteesta.

Ensimmäisten yrittäjävuosiensa aikana hän sanoo oppineensa erityisesti sen, kuinka tärkeää on asiakassuhteiden luominen ja ylläpitäminen.

- Eivät konsultit sitä asia turhaan esityksissään korosta. Esimerkiksi yhteistyökykyisyydellä on todella iso merkitys, samoin palvelulla. Ellet itse pysty tekemään jotain juttua, täytyy miettiä löytyisikö omista verkostoista joku muu, jolta asiakas saa haluamansa palvelun.

Entä mistä asioista valokuvaaja saa työssään onnistumisen elämyksiä?

- Ilman muuta parasta on se, jos saat hyvää palautetta toimeksiantajalta tai lehtikuvien ollessa kyseessä lehtien lukijoilta.

 

Kuvanteksti: - Pitkä työura palkkatyössä oli luonut hyvän ammatillisen pohjan mutta yrittäjyyteen liittyvistä asioista opin paljon uutta yrittäjäkurssilla, valokuvaaja Esko Keski-Vähälä sanoo.


Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob

Valokuvaaja Esko Keski-Vähälän verkkosivut>>>