tammikuu 2008

Kunnossapidosta osakokonaisuuksien valmistukseen

Pitkälle on tultu niistä ajoista, kun Uriel Ågrenin perustama Konepaja - Maskinverkstad Oy Ågren Ab toimi yhden miehen voimin omakotitalon kellarikerroksessa Välskärinkadulla. Vajaat nelisenkymmentä vuotta myöhemmin yritys työllistää 13 henkilöä ja kellaritiloista on siirrytty jo useaan otteeseen laajennettuihin tuotantotiloihin Heinolan teollisuusalueelle.


- Toiminta oli alussa erilaisten osien kunnossapitoa ja korjausta. Heinolaan muuton jälkeen vuonna 1979 toimintaan alkoi tulla enemmän metalliteollisuuden alihankintatyötä. Edelleen toiminnastamme noin 30 prosenttia on kunnossapitoa, mutta nykyään teemme alihankintaa muun muassa prosessi- ja veneteollisuudelle sekä logistiikka-alalle, isänsä perustamaa yritystä vuodesta 1986 jatkanut Stig Ågren kertoo.

Kokkolalainen Konepaja Ågren palvelee laajaa asiakaskuntaa, aivan yksityishenkilöistä ja urakoitsijoista alkaen aina suurteollisuuteen asti. Yrityksessä korjataan sekä henkilö- ja kuorma-autojen osia että valmistetaan ja korjataan erilaisten ja -kokoisten koneiden osia teollisuuden tarpeisiin.
- Toiminta on lähtenyt kehittymään kunnossapito- ja korjaustöistä eikä niitä ole haluttu jättää pois. Me olemme tehneet sitä, mistä on kysyntää, toimitusjohtaja Stig Ågren toteaa.

Tarkkuutta vaativa työ on vahvinta osaamista

Yrityksen vahvinta osaamisaluetta ovat yksittäiskappaleet ja pienet sarjat sekä keskiraskaat kappaleet, missä vaaditaan tarkkuutta.
- Osat voivat olla joko ihan käteen sopivia tai sitten painaa tuhansia kiloja, Ågren kertoo.

Alihankintatyölle tyypillistä on, että asiakas kysyy jotakin tiettyä osaa tai osakokonaisuutta.  
- Tilaus voi olla yksittäinen holkki tai jokin iso sekoitin, joita olemme tehneet melko paljon. Nykyään yhä enemmän osat valmistetaan erikoisaineista kuten erilaisista haponkestävistä teräksistä ja titaanista. Alihankintaan liittyy myös hitsaamista tai sitten pelkkää koneistusta, toimitusjohtaja Ågren täsmentää.

Alihankinta-asiakkaita Konepaja Ågrenilla on ympäri Suomen. Korjaustöitä yritys taas tekee paikallisille urakoitsijoille ja teollisuudelle sekä maatalousyrittäjille.
- Keski-Pohjanmaa on meidän päätoiminta-aluetta. Mutta toimimme oikeastaan koko maassa. Alihankinnan kautta tuotteitamme menee pääasiassa ulkomaille, Stig Ågren sanoo.

Pitkä kokemus ja osaava henkilökunta on vahvuus

- Meidän vahvuutemme on osaava henkilökunta, pitkä kokemus ja nopeat toimitukset. Yksi meidän kilpailuvalttimme on myös se, että olemme monipuolisia ja pystymme muuntautumaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti, Stig Ågren toteaa.
Yrityksessä on myös panostettu konekantaan ja tällä hetkellä yrityksessä onkin varsin laaja konekanta sekä hyvä raaka-aineiden perusvarasto.

Osaavan ja hyvän henkilökunnan merkitys kuitenkin korostuu, kun toiminnassa painotetaan laatua, nopeita toimitusaikoja sekä räätälöitävyyttä.
- Henkilökunnan määrä on kasvanut vuosien varrella tasaisesti. Tällä hetkellä meillä on 10 henkilöä tuotannossa ja kolme henkilöä johto- ja toimistotehtävissä. Henkilökunnastamme suurin osa on pitkäaikaisia työntekijöitä, vaihtuvuus on ollut pieni. Nykyisin osaavaa henkilökuntaa on vaikeampi saada kuin ennen, metallialan ihmisiä ei vain valmistu niin paljon kuin heitä tarvittaisiin, Stig Ågren kertoo.

Tulevaisuudessa tavoitteena on pysyä saman kokoluokan yrityksenä ja pitää toiminnot suurin piirtein samoina kuin nykyisinkin.
- Minulla on sellainen tuntuma, että yleisesti metallialalla tulee kunnossapitotyöt kasvamaan. Nyt on mennyt niin lujaa, ettei vanhaa olla ehditty korjaamaan, vaan on laitettu uutta, Ågren sanoo.

Hänen mukaansa yritys pärjää yhtä hyvin tulevaisuudessa kuin viime vuosikymmentenkin aikana, kunhan vain pystyy vastaamaan eteensä tuleviin haasteisiin.

Stig ja Soile Ågren toteavat, että markkinointia ei ole paljon tarvinnut tehdä, tieto on levinnyt puskaradion kautta. Stig Ågren siteeraakin vanhaa sanontaa:" Eihän sitä voi korjata, viedään se Ågrenille".

 Konepaja - Maskinverkstad Oy Ågren Ab:n kotisivuille>>>