syyskuu 2014

Navetanvintti iski valtavirtaan

Hyvää menestystä ennustetaan sellaisille uusille ideoille, jotka osuvat vallitsevaan valtavirtaan. Näin on ilmiselvästi tapahtunut Lohtajalla, missä Jukkolanmäen Navetanvintti on lyönyt itsensä läpi kertaheitolla. Maalaisromantiikka sekä aito entisajan tunnelma asuineen, erilaisine rekvisiittoineen ja ruokineen houkuttelevat Jukkolanmäelle kävijöitä läheltä ja kaukaa.


Haastattelua edeltävää viikonloppua Eija Jukkola kuvaa varsinaiseksi superviikonlopuksi. Siihen mahtuivat kahdet navettabileet, häät sekä sunnuntainen ravintoloiden pop up-päivä. Pelkästään sunnuntaina kävijämäärä Jukkolanmäellä nousi useisiin satoihin.

- Uskomattoman hyvin tämä on lähtenyt käyntiin. Vanhemmille ihmisille ympäristö tarjoaa nostalgiaa, mutta yllättävästi myös nuoret ovat löytäneet paikalle. Varmaan ihmiset haluavat aitoa ja rentoa tunnelmaa, ja sen takia olemme saaneet niin paljon hyvää palautetta, Eija sanoo.

 

Asut viimeistelevät kokonaisuuden

Jukkolan tilan ja Navetanvintin kiinteistön omistavat Kyösti ja Eija Jukkola.

- Mietimme, mitä tehdä tyhjilleen jääneelle navetalle, koska lehmät lypsetään nykyään Seikkulan Niemelässä. Pohdimme asiaa myös Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtajan Johanna Hylkilän kanssa. Siinä vaiheessa syntyi ajatus palvelusta, joka yhdistää lähiruuan ja yhteisöllisyyden. Puitteethan olivat jo valmiina, Eija Jukkola kertaa.

Kyösti ja Eija urakoivat Navetanvinttiä uuteen uskoon kuukausia. Somistamiseen löytyi ideoita omasta takaa, sillä Eija on tehnyt somistuksia ja erilaisia teemasisustuksia ammatikseen, minkä lisäksi apua löytyi lähi piiristäkin.

- Somistaminen on minulle mieluisaa työtä, koska päässä raksuttaa koko ajan, miten asioita voisi toteuttaa, hän sanoo.

Asiat päätettiin viedä loppuun saakka yksityiskohtia myöten. Sen takia henkilökunnalla on esimerkiksi yhtenäinen ja teemaan sopiva vaatetus.

- Ensimmäinen tilaisuus Navetanvintillä järjestettiin viime kesänä, ja asut ompelin valmiiksi edellisenä yönä. Mutta se kannatti. Asukokonaisuuteen kuuluva pitkä ruutuhame, pusero ja pieni huivi kertovat asiakkaille, että haluamme tehdä asiat kunnolla.

Koska Jukkoloilla on hoidettavanaan peltoa ja karjaa, Kyösti ja Eija totesivat, etteivät he pysty pyörittämään sekä tilaa että Navetanvinttiä kahdestaan. Sen takia Navetanvintin liiketoimintaa varten perustettiin Navetan Naiset Ay.

- Yhtiöön kuuluu vajaa kymmenkunta suvun naista. Juustolan tiimoilta olemme tehneet yhdessä töitä ennenkin ja tottuneet puhumaan asioista avoimesti. Koska meistä jokaisella on toinenkin työ, pystymme jakamaan vuoroja tilanteen mukaan.

- Tämä on meille innostava ja yhdistävä asia, jossa voimme puhaltaa porukalla yhteiseen hiileen. Eikä tämä ole tuntunut edes työltä kuin enintään minulle, vanhalle emännälle seuraavana aamuna, kun en ole tahtonut päästä sängystä ylös, Eija nauraa.

Reilun vuoden aikana Navetanvintillä on ehditty järjestää monenlaisia tilaisuuksia kahvilapalveluiden ja navettabileiden lisäksi. On ollut häitä, syntymäpäiviä, luokka- ja sukukokouksia sekä yritystilaisuuksia. Hääpari on voitu vihkiä Kokkolassa tai Kälviällä, minkä jälkeen hääjuhlaa on saavuttu viettämään Jukkolanmäelle. Konserttejakin on kuultu, kuten Lohtajan kirkkomusiikkijuhlien avajaiskonsertti.

Jukkolat ovat saaneet vastata lukemattomia kertoja kysymykseen, mihin paikan suosio perustuu.

- Varmasti kyse on kokonaisuudesta. Keskellä maaseutua sijaitseva maalaisidylli, jossa kaikki on pyritty pitämään aitona ja alkuperäisenä valaistuksesta lähtien. Olemme tuoneet tänne sopivasti myös vanhoja esineitä piristämään ja herättämään kiinnostusta entisajan maalaiselämää kohtaan. Vastakohtana ravintola- ja hotelliympäristölle tällainen puree nuoriinkin asiakkaisiin.

Yksi hauska yksityiskohta sisustuksessa ovat liitutaulut, joiden avulla navetoissa muistutettiin vaikkapa lehmien siemennyksistä ja utaretulehduksista.

- Liitutaulujen teksteissä on rehevää maalaishuumoria ja meillä käy asiakkaita, jotka lukevat taulut joka kerta.

Eteenpäin askel kerrallaan

Tähän saakka Navetanvintti on ollut kesäkäytössä, mutta kysyntää on jo muun muassa pikkujouluille.

- Meillä oli viime joulun alla hieman erilainen joulutapahtuma ja luulen, että sellainen  järjestetään nytkin. Navetta puetaan jouluasuun ja kutsumme ihmisiä rauhoittumaan joulunviettoon. Tapahtuma rakennettaisiin ruuan sekä leivonnaisten ympärille, ja mahdollisesti meiltä voisi tilata joululeivonnaiset ja joululeivät, koska meillä on edelleen käytössä suvun vanhat reseptit. Myynnissä voisi olla lisäksi käsitöitä, ja viime vuonna joulutapahtumassa luettiin jouluevankeliumi Lohtajan murteella, Eija maalailee joulutapahtuman sisältöä.

Hänen mukaansa on selvää, että Navetanvintin saama erinomainen vastaanotto kannustaa toiminnan kehittämiseen.

- Yrityksille olemme miettineet esimerkiksi tyky-toimintaan liittyviä palveluita. Samoin olemme harkinneet kauden pidentämistä nykyisestä. Silti eteenpäin mennään varovaisesti askel kerrallaan, hän korostaa.

Kuvanteksti: Navetanvintin henkilökunnasta kuvassa Eija (vas.) ja Eveliina Jukkola.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob

Navettabileiden verkkosivut >>>