toukokuu 2008

Periaatteena hyvän jäätelön markkinointi

Kokkolalainen perheyritys, Oy Östman Trading Ab tuo jäätelötuotteita Ruotsista sekä markkinoi ja myy niitä Suomessa. Yrityksellä on yksinoikeus myydä Ruotsin toiseksi suurimman jäätelön valmistajan ja niin ikään perheyrityksen, SIA Jäätelön valikoimaa Suomessa.


- Hoidamme jäätelöpuoleen liittyvän prosessin kokonaan myynteineen, laskutuksineen ja logistiikan osalta. Vaikka meillä on kuljetuksissa yhteistyökumppaneita, hoidamme suurimman osan kuljetuksistakin itse. Tarjoamme myös pakastekuljetuspalveluita muillekin yrityksille, markkinointivastaava Håkan Östman kertoo.

Östman Tradingilla on yli 30 vuoden kokemus jäätelöalalta. Toimitusjohtaja Johan Östman ehti toimia 27 vuotta pietarsaarelaisen Sun Icen myyntimiehenä tällä alueella ennen yrityksen fuusioitumista ensiksi Saarioiseen ja sitten Ingmaniin.
- Tuolloin ei ollut mahdollisuutta jatkaa enää myyntimiehenä. Mutta asiakkaat meillä oli jo valmiiksi, tuote vain puuttui. SIA Jäätelö taas oli entuudestaan tuttu tehdas, koska se oli tehnyt Sun Icen kanssa yhteistyötä monen vuoden ajan ja tuotteet olivat samantyyppisiä. Aloimme sitten edustaa SIA Jäätelöä, hän kertoo.

Laatuajattelu näkyy tuotteissa ja kuljetuksissa

Suomen jäätelömarkkinoista yrityksen osuus on tällä hetkellä noin prosentin luokkaa, mutta asiakaskunta kasvaa koko ajan tasaisesti.
- Meillä on sama periaate kuin SIA:llakin: myymme kermajäätelöä eikä laadusta tingitä. Olemme huomanneet, että ne ihmiset jotka haluavat hyvää jäätelöä, ostavat kermajäätelöä ja he ovat juuri meidän asiakkaitamme, Håkan Östman sanoo.

Hänen mukaansa jäätelöalalla on paikoittain todella kovaa hintakilpailua, mutta tähän yritys ei ole lähtenyt mukaan, vaan keskittyy mieluummin laatuun.
- Tietenkin on haaste saada asiakkaat ymmärtämään, että on todella paljon eroa, minkälaista jäätelöä ostaa. On totta, että kermajäätelö on hieman kalliimpaa. Mutta mikäli ostaa ihan halvimpia jäätelöitä, niin ne ovatkin sitten tehty maitopulverista ja kasvisrasvasta, Håkan Östman toteaa.

Johan Östman huomauttaa, että yrityksen kilpailuvaltteina ovat myös omat jakeluautot, läheinen sijainti sekä hyvä logistiikka.
- Asiakkaille pystytään toimittamaan jäätelöä todella nopeasti pakasteautoilla, jolloin tuotteet säilyvät kylminä ja hyvälaatuisina perille saakka. Lämpiminä kesäpäivinä tapahtuu monta kertaa siten, että kauppojen pakastealtaat tyhjenevät nopeasti ja sitten pitääkin saada täydennystäkin nopeasti, Johan ja Håkan Östman kertovat.

Östman Tradingin asiakkaita ovat pääsääntöisesti jälleenmyyjät kuten kaupat, kioskit, suurkeittiöt, kesäkahvilat ja jäätelökioskit. Suurin osa yrityksen asiakkaista sijaitsee Vaasan eteläpuolelta Ouluun sijaitsevalla rannikkoalueella.
- Lisäksi jonkin verran asiakkaita on Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Ahvenanmaallakin. Se on sellaista aluetta, missä on vielä paljon tekemistä ja etsimmekin sopivaa yhteystyökumppania sieltä, Håkan Östman toteaa.
 
Kohti omaa jäätelön valmistusta

Huhtikuun puolivälissä kauppoihin ilmestyivät ensimmäiset yrityksen omalla nimellä ja omalla reseptillä valmistetut VaniljaEskimo -puikot ja mansikka-, päärynä- ja suklaatuutit täydentämään SIA:n valikoimaa Suomessa.
- Tuotteita on työstetty tammikuusta lähtien ja niitä valmistetaan Ruotsissa oman reseptimme mukaan. Eskimopuikot ovat iso tuote Suomessa, samaten tuutit. Ruotsissa vahvempia ovat taas isommat tuutit, joissa jäätelöosa pitää näkyä muovin läpi. Suomessa taas ollaan totuttu tavalliseen tuuttiin, vaikkakin makutottumukset ovat hyvin samanlaisia, Johan ja Håkan Östman perustelevat.

Toinen merkittävä kehitysaskel on toukokuussa valmistuvat ja kesäkuussa käyttöön otettavat pakastelogistiikkakeskus ja tuotantotilat. Uudet, tehokkaat 420 neliön tilat ja uusi hyllyjärjestelmä mahdollistavat jopa 1200 lavan varastoinnin, mikä tarkoittaa lähes 16 täysperävaunurekallista tavaraa.
- Tarvitsemme lisää pakastetilaa itsellemme, sillä nyt meillä on melkein isoin osa tuotteistamme Pietarsaaressa eikä ole hyvä, että joudumme lastaamaan ikään kuin yhden ylimääräisen kerran. Uusien tilojen myötä pystymme tarjoamaan pakastelogistiikkapalveluita myös muille yrityksille, Håkan Östman kertoo.

Östman Tradingilla on pitkään ollut periaatteena, että periksi ei anneta, ennen kuin saadaan omaa jäätelön valmistusta. Nyt, uusien tilojen myötä jäätelön valmistus on mahdollista myös Kokkolassa.
- Syksyllä lähdemme kehittelemään omaa, täällä valmistettavaa jäätelöä. SIA on kiinnostunut olemaan tässä mukana ja me teemme heidän kanssaan yhteystyötä tavoitteenamme kehittää yhdessä sellaisia tuotteita, joita ei löydy markkinoiltamme, Johan Östman kertoo.

Håkan Östmanin mukaan uuden logistiikkakeskuksen myötä pystytään vähentämään päästöjä, kun pakastekuljetuksia pystytään yhdistämään. Samaten pakastevaraston paksummat seinät säästävät energiaa ja kylmälaitteissakin on kiinnitetty huomiota ympäristöystävällisyyteen.

Oy Östman Trading Ab:n nettisivuille>>>