elokuu 2008

Hyvä tuote on paras mainos

Himankalaisella MT-Peite Oy:llä on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus PVC -tuotteiden valmistuksesta. Vuonna 1995 perustettu yritys valmistaa ja korjaa muun muassa raskaan kaluston kuomuja ja peitteitä sekä teollisuus- ja huvivälinetuotteita. Päällysrakenteiden ja varaosien myynti kuuluu myös yrityksen toimenkuvaan.


- Oikeastaan toiminta lähti liikkeelle lamasta. Jäin työttömäksi eikä mistään oikein tuntunut löytyvän työtä. Osallistuin sitten yrittäjäkurssille, vaikkei siinä vaiheessa oma yritys ollutkaan mielessä. Kuitenkin kurssin aikana kypsyi ajatus yrityksen perustamisesta, kun kerran tältä alalta minulla oli kokemusta, yrittäjä Marko Tapio kertoo.

Alkuperäisenä ajatuksena hänellä oli vain itsensä työllistäminen pressujen korjaamisella, mutta toiminta laajeni heti alussa valmistuksen puolelle.
- Kun ovet aukaistiin, niin meiltä jo tilattiin neljään, viiteen yhdistelmään peitteet. Paikalliset autoilijat tiesivät, että olen perustamassa yritystä ja jäivät odottamaan tilauksiensa kanssa. Olisikohan yritys ollut auki viikon verran, kun palkkasin jo ensimmäisen työntekijän, hän muistelee.

Nykyisin aivan kasitien varressa, Himangan keskustan läheisyydessä toimiva perheyritys työllistää jo kymmenkunta henkilöä.

Sitä valmistetaan, mitä kysytään

Yrityksen toimintaan kuorma-autojen peitteiden lisäksi tuli hyvin varhaisessa vaiheessa mukaan huvipuistovälineiden kuten vesiliukumäkien ja pomppulinnojen korjaukset ja valmistaminen.
- Matkan varrella ihmiset ovat tulleet kysymään meiltä, voitteko te valmistaa tällaista ja tällaista. Olemme tehneet esimerkiksi venekuomuja, pienempiä katoksia ja huvitelttoja. Teemme myös erikoistuotteita, joiden valmistuksessa on sekoitettu hitsaamista ja ompelua ja joita isommat yritykset eivät ole kiinnostuneita tekemään. Meillä ei ole kuitenkaan tarkoitus tehdä isoja halleja, se on muiden hommaa, Marko Tapio luettelee.

MT-Peite Oy:n päätuote on edelleenkin raskaan kaluston kuomujen ja suojapeitteiden valmistus sekä niiden huolto. Marko Tapion mukaan tällä hetkellä 60 prosenttia tuotannosta menee raskaalle kalustolle. Prosentuaalisesti osuus on pienentynyt, vaikka määrällisesti myynti on koko ajan kasvanut. Raskaan kaluston rinnalle on tullut uusia asiakasryhmiä, kuten maatalous ja teollisuus.
- Melko vähän tuotteita menee yksityisille, kyllä ne enemmänkin menevät yrityksille. Se ei ole siitä kiinni, ettemmekö myisi yksityisille. Yksityiset eivät vain ole osanneet kysyä, emmekä me ole niin kaupanneet, yrittäjä kertoo.

Yli puolet yrityksen asiakaskunnasta tulee Pohjois-Suomen alueelta, mutta Marko Tapion mukaan asiakkaita on myös Vaasan ja Seinäjoen seuduilta ja koko ajan asiakkaita tulee yhä etelämpää.
- Meillä ei ole mainoksia ollut esimerkiksi lehdissä. Asiakkaat juttelevat keskenään ja kaipa he ovat suositelleet meitä toisilleen, hän toteaa.

Joustava toiminta takaa nopeat toimitusajat

Tuotteet valmistetaan hyvin pitkälle mittatilaustyönä. Marko Tapion mukaan tyypillistä on, että asiakas kysyy jotakin ja sen jälkeen asiakkaan kanssa yhdessä katsotaan, miten tuote voidaan toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla.
- Me elämme sillä, että teemme tuotteet mittatilaustyönä ja että meillä on nopeat toimitusajat. Tässä vaaditaan joustavuutta. Aamupäivisin teemme varsinaisia tuotteita ja ne jotka tulevat korjattavaksi tai asennettavaksi, niin ne tulevat iltasella, koska eiväthän ne muuten ehdi, hän toteaa.

Äskettäin yrityksessä tuotantotilat tuplattiin 600 neliöstä 1200 neliöön, jolloin työtilat asennustilat mukaan luettuna kasvoivat kokonaisuudessaan 1 600 neliön suuruisiksi. Lisäksi uuden hitsauskoneen myötä koneteho tulee kasvamaan puolella.
- Vaikka olemme ottaneet pienen riskin, niin onhan se pakko kasvaa. Mikäli jää polkemaan paikoilleen, niin tuotanto hidastuu ja menee siitä vähän mielenkiintokin. Me olemme panostaneet nopeisiin toimituksiin. Nykyinenkin hitsauskone on huippulaatua ja olisimme voineet laittaa sen kahteen vuoroon, mutta on parempi, että päivällä meillä on kaikki paikalla. Silloin on mistä ottaa, mikäli tulee ruuhkaa, Marko Tapio kertoo.

Hänen mukaansa varsinkin ruumiillisen työn ollessa kyseessä on tärkeää panostaa työkaluihin ja -välineisiin, jotta työn tekeminen olisi mahdollisimman helppoa ja säästyisi aikaa, onhan se asiakkaankin etu.
- Tapamme valmistaa asiakkaalle tuotteet mahdollisimman nopeasti ja joustavasti, aiheuttaa meille tietenkin kiirettä ja paineita. Uusilla koneilla ja tilaratkaisuilla pystymme keventämään näitä paineita ja pystymme valmistamaan päivän aikana enemmän. Kyllähän meillä on myös tarkoituksena laajentaa toimintaa pikkuhiljaa, mutta mitään äkkiryntäyksiä emme aio tehdä, Marko Tapio sanoo.

Yrittäjä Marko Tapion mielestä paljon on kiinni henkilökunnasta. Hän kiitteleekin iältään nuorta, mutta kuitenkin kokenutta henkilökuntaansa hyvästä ja joustavasta toiminnasta sekä uusista ideoista.

MT-Peite Oy:n kotisivuille>>>