heinäkuu 2014

Pitkäjänteinen työ tuo tulosta

Oikeat ihmiset eri työtehtäviin ja tekijöille sopivat työtehtävät. Siinä kiteytettynä henkilöstöasioissa palvelevan Donegroup Oy:n toiminta-ajatus. Kyseessä on vuonna 2006 perustettu ja Kokkolassa kotipaikkaansa pitävä yritys, jonka tehtävänä on auttaa yrityksiä saamaan työvoimaa silloin, kun yritykset sitä tarvitsevat.


- Me olemme vahvasti paikallinen yritys, jolla on hyvä paikallistuntemus ja päätoimipaikka Kokkolassa. Olemme verkostoituneet alueelle esimerkiksi olemalla mukana Yrittäjä-järjestön sekä Kauppakamarin toiminnassa ja veroeurotkin jäävät Suomeen kotiseudulle. Kaikki nämä ovat asioita, joita asiakkaamme arvostavat, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Lauri Appelgren.

Donegroup laajentaa toimintaansa franchising-yrittäjyydellä. Ensimmäinen franchising-yrittäjä aloitti viime vuonna Seinäjoella ja seuraava Lappeenrannassa. Parhaillaan neuvotteluja käydään Espoossa sekä Vantaalla, ja uusia yrittäjiä haetaan useille muillekin paikkakunnille.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto noin nelinkertaistui edellisvuodesta.

- Olemme tehneet töitä pitkäjänteisesti ja varatoimitusjohtaja Petri Rajalan rooli on ollut merkittävä. Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla yrityksillä menee myös hyvin, kiitos perinteisesti vahvan yrittäjyyden. Työttömyyskin on pysynyt varsin pienenä, Appelgren luettelee syitä ennätysmäiseen liikevaihdon kasvuun.

Petri Rajala korostaa, ettei kasvu ole tapahtunut itsestään, vaan töitä on pitänyt tehdä lujasti vuosikaudet.

- Markkinointi on ollut aktiivista vuodesta toiseen ja jokainen toimeksianto on tehty niin hyvin kuin mahdollista. Kilpailu alalla on todella kova, eikä ote saa herpaantua hetkeksikään. Useita vuosia meni treenaamiseen ja virheistäkin on opittu. Toki kasvu nielee myös euroja, ja sen takia kustannusten hallinnassa on  oltava erityisen tarkkana, hän sanoo.

 Henkilöstövuokraus työllistää eniten

 Donegroup hoitaa asiakkailleen muun muassa rekrytointipalveluita, eli auttaa yritystä löytämään vaikkapa ylimmän johdon sihteerin. Eniten työllistää kuitenkin henkilöstövuokraus.

Työntekijöiden vuokraaminen on monille yrityksille helppo tapa saada sijainen hoitamaan äkillisesti sairastuneen työntekijän tehtäviä tai tekemään pitkää sijaisuutta esimerkiksi silloin, jos yritys tarvitsee lisää käsiä tilauskannan kasvettua nopeasti, kesälomien tuuraajiksi tai kunnossapidon tehtäviin.

- Donegroupin ja vuokratyöntekijän välillä on työsuhde ja Donegroupin sekä toimeksiantajan välillä liikesuhde. Työntekijän ja toimeksiantajan välillä taas työtehtäväsuhde, eli toimeksiantaja hoitaa vuokratyöntekijän kanssa muun muassa käytännön ohjeistuksen töiden tekemiseen sekä työturvallisuusasiat.

- Tilaajayritykselle toimintamalli on helppo, koska tilaajaa veloitetaan ainoastaan tehdyistä työtunneista. Me maksamme työntekijälle palkan sekä muut lakisääteiset maksut kuten vakuutukset ja lomakorvaukset, Appelgren selvittää henkilöstövuokrauksen käytännön kulkua.

Suurin toimeksiantaja on edelleen metalliteollisuus. Sen jälkeen tulevat nahkateollisuus ja palveluala. Työt voivat olla teollisuuden ja tuotannon tehtäviä, kaupan alan töitä, toimisto- tai myyntitöitä, asiakaspalvelua tai asiantuntija- ja esimiestehtäviä.  Appelgren ja Rajala laskevat, että tähän mennessä noin 1 300 henkilöä on saanut töitä Donegroupin kautta.

- Paikallistuntemuksen lisäksi meidän menestymistä on auttanut yrityksen vahva brändi sekä joustavuus, koska olemme sopivan kokoinen toimija. Yritysten asenne meihin on ollut tosi positiivinen ja kiinnostus palveluitamme kohtaan aitoa. Toki siitäkin on ollut merkittävä hyöty, että molemmilla on vahva yrittäjä- ja teollisuustausta. Yhteensä Petrillä ja minulla on yrittäjyydestä yli 50 vuoden kokemus, Appelgren sanoo.

Henkilöstövuokrauksen näkymät ovat valoisat. Toimitusjohtaja arvioi, että reippaan kasvupyrähdyksen jälkeenkin Donegroupilta on lupa odottaa pientä kasvua tulevina vuosina.

Kuvanteksti: - Keskipohjalaisten yritysten hyvä tilanne näkyy positiivisesti myös henkilöstövuokrauksessa, Lauri Appelgren (vas.) ja Petri Rajala sanovat.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob

Donegroup Oy:n verkkosivuille >>>