joulukuu 2008

Kylmätekniikkaa kokonaisvaltaisesti

Kokkolalainen Oy Scancool Ab on Suomen johtavia kylmätekniikan asiantuntijoita. Yrityksen perustoimintaa on isompien kylmälaitoksien toimittaminen ympäri Suomea ensisijaisesti elintarviketeollisuudelle. Scancool tarjoaa myös kiinteistöjen jäähdytys- ja ilmastointiratkaisuja niin julkisrakennuksiin, konttoreihin, kauppoihin kuin kotitalouksiinkin.


Uusinta liiketoimintaa on teollisuuslämpöpumpputekniikan hyödyntäminen hukkalämmön talteenotossa.
- Tarjoamme kokonaistoimituksia, joskus jopa suunnittelusta lähtien huoltoon saakka. Kun laitos on luovutettu, sen jälkeen me huollamme asiakkaan koneita, toimitusjohtaja Jonny Asplund kertoo.

Kylmäosaamista on kerrytetty aina vuodesta 1984 lähtien, jolloin Veljekset Andersson perustivat Kokkolan Kylmähuolto Oy:n. Noista ajoista lähtien yrityksen perustoiminta on pysynyt lähestulkoon samanlaisena. Asplundin mukaan tuolloin suurimmat asiakasryhmät olivat rehusekoittamot ja elintarviketeollisuus Pohjanmaan rannikkoalueella.
- Kaupankylmällä oli silloin aika merkittävä osuus. Viimeisten kymmenen vuoden aikana toiminta on enemmän ja enemmän kääntynyt elintarviketeollisuuden suuntaan. Ihan viimeisten vuosien aikana rehusekoittamoala on jonkin verran supistunut eikä enää ole niin merkittävä kuin se on aikaisemmin ollut, Asplund toteaa.

Suomen johtavia kylmälaitosten toimittajia

Oy Scancool Ab:llä on toimipisteet Kokkolassa, Pietarsaaressa, Seinäjoella ja Tuusulassa. Yrityksen toiminta-alue kattaa koko Suomen.
- Asiakkaitamme ovat muun muassa isot lihanjalostamot, meijerit, panimot, logistiikkakeskukset. Pohjoisin asiakkaamme on Lapin Liha Rovaniemellä ja eteläisin Chips Ahvenanmaalla. Ja siltä väliltä suurempi elintarviketeollisuus Suomessa on ainakin joskus ollut meidän asiakkaamme tai osittain ostavat meiltä kylmään liittyviä palveluita, Asplund kertoo.

Kotimaisen asiakaskunnan lisäksi yrityksen asiantuntijat tekevät konsultointeja kylmäalan huippuosaamista vaativissa kohteissa ympäri maailman.
- Meillä on myös suoranaisia kylmätekniikkaan liittyviä toimituksia ulkomaille, esimerkiksi jääratojen kylmätekniikkaa. Peruskylmäliiketoiminnan osalta on jonkin verran on toimintaa Venäjällä, Valko-Venäjällä, Baltiassa sekä Ruotsinkin puolella, Asplund luettelee.

Toimitukset vaihtelevat asiakkaasta riippuen pienemmistä isompiin urakoihin, kuten juuri valmistuvaan jäätelötehtaaseen saakka. Sopimuksen mukaan asiakkaalle toimitetaan kaikki kylmätekniikkaan liittyvät palvelut avaimet käteen -periaatteella suunnittelusta, valmistuksesta ja asennuksesta huoltoon saakka.
- Asiakkaat yleisestikin riippumatta siitä, mitä palvelua tai tuotekonseptia heille ollaan tarjoamassa, haluavat mahdollisimman selkeitä kokonaisuuksia. Lisäksi tämä toimiala on Suomessa varsin suppea, meitä on itse asiassa vain kaksi isoa, teollisuuskylmätekniikkaa hallitsevaa tekijää. Yrityksellä, joka pystyy toimittamaan kokonaisuuksia, on aivan erilainen asema kuin yrityksellä, joka pystyy toimittamaan vain osia, Asplund toteaa.

Teollisuuslämpöpumppu avaa uusia markkinoita

Kolme vuotta sitten yritys lähti määrätietoisesti kehittämään omaa osaamistaan, laajentamaan toimintansa pohjaa sekä toimintaansa myös muualle päin Suomea. Vuonna 2006 aloitettiin yhdessä Oy Snellman Ab:n kanssa pilotoimaan teollisuuslämpöpumpputekniikkaa.
- Me pystymme erittäin hyvällä hyötysuhteella tuottamaan yli 80 -asteista vettä kustannustehokkaasti tekniikoilla, jotka perustuvat kylmätekniikan osaamiseen. Lämpöpumpun avulla on mahdollista hyödyntää hukkaenergiavirtoja ja nostaa lämpötila sellaiselle tasolle, että kyseinen teollisuus pystyy sitä hyödyntämään itse tai sitten myymään energiaa ulos, Asplund kertoo.

Tällä tekniikalla teollisuuslaitokset voivat säästää jopa yli 80 prosenttia energiakuluistaan ja vähentää päästöjään saman verran.
- Teollisuuslämpöpumpputekniikka avaa meille isompia markkinamahdollisuuksia. Tavoitteena on lähivuosina kasvattaa tästä uudesta liiketoiminta-alueesta merkittävää toimintaa ja tehdä siitä vienti- ja kasvutuote, Asplund sanoo.

Hänen mukaansa tulevaisuus näyttää muutenkin hyvältä, koska perinteisen kylmäliiketoiminnan tilauskanta on viimeisien vuosien aikana pidentynyt ja on tällä hetkellä parasta, mitä se on koskaan ollut tähän aikaan vuodesta.
- Lisäksi vaikka huollon osuus liikevaihdostamme on 20-25 prosenttia, niin se on tasaista, riskitöntä toimintaa. Vaikka suhdannekäyrä menisikin alaspäin, niin huollon osuutta voidaan lisätä ja voidaan ylläpitää yrityksen toimintaa sekä tehdä jopa tulosta, joskin pienemmällä liikevaihdolla, Asplund toteaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että Oy Scancool Ab:lle on Suomessa tullut kasvua ja on mahdollista tulla lisääkin, koska yrityksessä on erityisesti panostettu perusliiketoiminnassa osaaminen nostamiseen yhä korkeammalle tasolle. Isoimmat kasvumahdollisuudet Asplund näkee uudessa liiketoiminnassa, joskin yleisen suhdannetilanteen sekä energian hinnan kehittyminen on otettava huomioon.

Oy Scancool Ab työllistää noin 60 henkilöä. Koska yritys tarjoaa kokonaistoimituksia, henkilökunnalta vaaditaan laajaa osaamispohjaa ja monet työntekijät ovatkin moniosaajia, toimitusjohtaja Jonny Asplund kertoo.

Oy Scancool Ab:n kotisivuille>>>