maaliskuu 2014

Merius kasvaa hallitusti ja harkiten

Merius Oy on kasvava kokkolalaisyritys, joka tuottaa teknisen suunnittelun ja projektinhallinnan palveluita teollisuudelle. Tehdas- ja laitossuunnittelun lisäksi yritys tekee asiakkailleen kone- ja laitesuunnittelua.


- Pääpaino on teollisuuden investointeihin liittyvissä suunnitelmissa, kuten tuotantolaitosten, tuotantolinjojen sekä koneiden ja laitteiden suunnittelussa sekä investointi- ja investointien kannattavuuslaskelmissa, kertoo yrityksen omistaja ja toimitusjohtaja Hannu Sarja. Meriuksella on asiakkainaan tunnettuja yrityksiä muun muassa kemian-, kaivos-, konepaja- ja energiateollisuudesta.

Koulutus auttoi miettimään perusasioita

Suomessa puhutaan paljon siitä, kuinka maahan tarvitaan talouden vetureiksi lisää kasvuyrityksiä. Sekin tiedetään, että uudet työpaikat syntyvät nimenomaan pk-yrityksiin. Vuonna 2003 perustettu Merius on mainio esimerkki hallitusti ja suunnitelmallisesti kasvaneesta pk-yrityksestä.

Sarja korostaa, että kasvun periaatteet ovat olleet selkeät.

- Eteenpäin on menty aina laatu ja toimitusvarmuus edellä. Tilauskannan puolesta meillä olisi ollut mahdollisuus kasvaa nopeamminkin, mutta tekijät pitää ensin kouluttaa työhönsä. Ensimmäisen työntekijän palkkasin 2006, ja tällä hetkellä työntekijöitä on 12.

Tärkeä merkitys onnistuneelle kasvulle on ollut Sarjan vuonna 2008 aloittamalla MBA-koulutuksella.

- Ohjelman nimi oli Kasvava yritys ja se sopi siihen tilanteeseen täydellisesti. Reilun kahden vuoden aikana sain paljon tietoa ja tein koulutukseen liittyen suunnitelmia kaikille kasvun osa-alueille kasvattaen samanaikaisesti yritystä. Edelleen nautimme tuon vaiheen hedelmistä, ja tarkoitus on kasvaa jatkossakin. Hyvillä mielin voin sanoa, että kouluttautuminen kannatti.

Sarja kertoo, että koulutus pysäytti joka kuukausi yrittäjän miettimään yritystoiminnan olennaisia perusasioita. Ei tarvinnut juosta pyörän vieressä vaan pystyi nousemaan pyörän selkään ja itse määräämään tahdin. Samalla focus oli nimenomaan yrityksen kehittämisessä eikä jokapäiväisessä operatiivisessa toiminnassa.

- Jossain vaiheessa koulutusta minulla oli varmuutta todeta, että nyt on mietitty riittävästi ja riittävän laajasti kasvuun vaikuttavat asiat. Se antoi uskallusta tehdä tarvittavia toimenpiteitä.

Paljon muutakin kuin piirustus

Sittemmin yrityksen kasvusuunnitelmaa on luonnollisesti päivitetty, Meriuksen tapauksessa uusien palveluiden kautta.

Merkittävässä roolissa on Tekes-hankkeeksi edennyt yrityksen oma innovaatio, jossa perinteinen laserkeilausteknologian soveltaminen viedään täysin uudelle tasolle.

- Innovaatio liittyy liikkuvaan laserkeilaukseen, jossa kerätään tietoa olemassa olevista rakenteista, niin sanottuja "as built"-tietoja, digitaaliseen muotoon.

Tuloksista syntyy virtuaalisia tehtaita, jotka tukevat 3D-mallintamalla tuotettujen kokonaispalvelujemme lisäksi teollisuusorganisaatioiden eri sidosryhmien toimintoja aina kunnossapidosta yrityksen ylimpään johtoon.

- Meidän innovaatiomme keskittyy uusien teknologioiden soveltamiseen, jossa digitaalista tietoa jalostetaan eri tavalla kuin aikaisemmin on totuttu. Uusi menetelmä laskee tuntuvasti laserkeilauksen kustannuksia, jonka vuoksi menetelmän käyttö tulee yleistymään sen paremman kustannustehokkuuden ansiosta.

Sarjan mukaan uusi innovaatio istuu hyvin Meriuksen laajoja kokonaisuuksia korostavaan palvelukonseptiin.

- Perinteisen ajattelutavan mukaan toimeksiannon tuloksena insinööritoimistolta syntyy piirustus. Meidän tavoitteemme lähtevät asiakkaan toimintojen syvällisestä ymmärtämisestä. Sen myötä paketoimme insinöörityön tulokset palveluksi, joka piirustusten lisäksi sisältää asiakkaan myyntiä, markkinointia ja taloudellista päätöksentekoa tukevat elementit.

Toimitusjohtajan mukaan Meriuksen yksi keskeinen kilpailutekijä syntyy nimenomaan halusta hyödyntää ennakkoluulottomasti uutta teknologiaa.

- Meriukselle tärkeintä on olla erittäin asiakaslähtöinen ja palvella asiakasta laaja-alaisesti toimialalla, jossa kilpailu on kova. Meillä on näyttöä siitä, että tuotamme käyttöarvoltaan korkealaatuisia suunnitelmia ja vastaamme kokonaisuuksista alkaen strategisista ratkaisuista detaljisuunnitteluun ja projektinhallintaan. On ollut hienoa huomata, että meidän asemamme on entistä vahvempi sen jälkeen, kun asiakas on käyttänyt ensimmäisen kerran palveluitamme.

Kuvanteksti: Hannu Sarjan luotsaama Merius löysi kasvavalle yritykselle sopivat tilat Port Towerista.

Merius Oy:n verkkosivuille >>>

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob