tammikuu 2014

Winled osui valaistus-bisneksen valtavirtaan

Kokkolalainen Winled Oy Ltd on yhdistänyt menestyksekkäästi kaksi oman toimialansa valtavirtaa; led-valaisimien voimakkaan kasvun valaistustekniikassa sekä valaistussuunnitelmien suosion lisääntymisen.


Esimerkiksi omakotirakentajat haluavat tehdä kodistaan entistä viihtyisämmän panostamalla alan ammattilaisten tekemään valaistussuunnitteluun.

- Valaistussuunnittelu ei kuulu ainoastaan yritysten toimitiloihin tai julkisiin kohteisiin, vaan se kuuluu aivan yhtä luonnollisesti uuden tai remontoitavan kodin suunnitteluun. Valaistussuunnittelulla kodin saa heräämään henkiin, ja hyvin toteutettu valaistus tuo esille kodin sielun, sanoo Winledin kehitysjohtaja Panu Rekilä.

Voimakkaimmin Winledillä kasvaa tällä hetkellä valaistuksen suunnittelu teollisuudelle sekä yritysten toimitiloihin. Kokkolalaisyritys on suunnitellut valaistuksen myös esimerkiksi yhteen Levin laskettelukeskuksen rinteistä vuokraamoineen.

Suunnittelulla toimiva kokonaisuus

Panu Rekilä korostaa, että valaistussuunnitelma on paljon muuta kuin rasteja pohjapiirustuksessa tai joukko kivannäköisiä jalkalamppuja.

- Olennainen perusasia suunnittelussa on värilämpötila, joka kyseiseen tilaan halutaan. 3 000 kelviniä tarkoittaa hieman kellertävää valoa, joka on tyypillistä hehkulampulle. Asuntomessuilla olemme huomanneet, että varsinkin nuoret perheet valitsevat usein hieman kirkkaamman valon, joka voi olla 4 000-5 000 kelviniä. Sitä pidetään ehkä hieman modernimpana ratkaisuna, Panu Rekilä sekä yhtiön toimitusjohtaja Henry Rekilä kertovat.

Heidän mukaansa ammattimaiseen valaistussuunnitteluun kuuluu tilan mallentaminen 3D-muotoon huone huoneelta. Se auttaa muun muassa arvioimaan kussakin tilassa tarvittavan valon määrän, minkä jälkeen tiloihin pystytään valitsemaan oikea määrä oikeanlaisia valaisimia. Winledin led-valaisimissa valon voimakkuutta voidaan säätää, mikä sekin lisää asumismukavuutta.

- Valaistus on äärettömän tärkeä monestakin syystä, ja suunnittelulla siitä saadaan toimiva kokonaisuus. Yrityksenä olemme lisäksi halunneet lähteä aidosti toteuttamaan suositusten mukaisia valaistusratkaisuja, Henry Rekilä sanoo.

 Tavoitteena pienempi energiankulutus

- Yrityksen perustaminen sai alkunsa meidän molempien kiinnostuksesta energiansäästöön. Näimme lisäksi, että nimenomaan led-valaistustekniikka on se suunta, johon kehitys kulkee globaalisti. Vastuu energian säästämisestä ja hiilijalanjäljen pienentämisestä on meidän kaikkien yhteinen, ja valaistuksella on siinä merkittävä rooli. Lämpimissäkin maissa yöt ovat säkkipimeitä puhumattakaan olosuhteista täällä Pohjolan perukoilla, Henry Rekilä kertoo vuonna 2009 perustetun Winledin syntyhistoriasta.

Ledeillä päästään jopa 80 prosentin säästöihin hehku- ja halogeenivaloihin verrattuna. Led-valaisimien kokonaistaloudellisuutta lisää niiden pitkäikäisyys, mikä pienentää huoltokustannuksia.

Jo ensimmäiset vuodet osoittavat, että Winledin strategiset valinnat ovat olleet onnistuneita. Liikevaihto on kasvanut jopa sadan prosentin vuosivauhtia, ja helmikuussa 2014 päättyvän tilikauden liikevaihto nousee noin 1,35 miljoonaan euroon. Yritys työllistää 12 työntekijää ja Winledillä on toimipiste Kokkolan lisäksi Tampereella. Tampereella tehdään valaistussuunnittelu, ja sieltä käsin hoidetaan myös markkinointia.

Winledin tulevaisuus näyttää valoisalta monessakin mielessä.

- Yrityksellä on päällä kova kasvuvauhti, ja kasvu jatkuu. Meillä on lisäksi korkea osaaminen, mistä paras osoitus on poikkeuksetta tyytyväiset asiakkaat. Suunnittelijamme ovat vastanneet viime vuosina asuntomessuilla useiden kotien valaistuksesta, ja niiden joukkoon mahtuu monia palkittuja messukohteita, Rekilät sanovat.

Kuvanteksti: Led-valaistustekniikka on suunta, johon alan kehitys kulkee globaalisti, sanovat Winledin toimitusjohtaja Henry Rekilä (oik.) ja kehitysjohtaja Panu Rekilä

Winled Oy:n verkkosivuille >>>

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob