tammikuu 2009

Tuotteiden takana on aina tarina

Pikku Stikkari -nimi kuvaa osuvasti yritystä, joka valmistaa lasten neuleasusteita kuten pipoja, sukkia, säärystimiä, lapasia ja huiveja. Pikku Stikkarina yritys on tunnettu aina vuodesta 1996 lähtien, joskin kaiken kaikkiaan se on toiminut jo 16 vuoden ajan.


- Käsityöt ja neuleet ovat ensisijaisesti olleet harrastukseni, josta sitten tehtiin työ. Tarkoituksena oli itsensä työllistäminen käsityöläisenä ja neuleiden valmistajana, yrittäjä Leena Nikkinen kertoo.

Hän jatkaa, että 90-luvun alussa pinnalle nousseen kierrätys- ja kestävä kehitys -ajattelun myötä yritys tutustui eteläsuomalaiseen kierrätyslangan valmistajaan ja otti materiaalin kokeiluun. Ensimmäisien perinnehenkisten neuleiden mallikappaleet olivat esillä kierrätystapahtumassa Kokkolassa vuonna 1992 ja seuraavana vuonna ensimmäiset tuotokset eli vihreällä madolla koristellut harmaat ekopipot myytiin puolessa päivässä loppuun Riihimäen kierrätysmessuilla.

- Ensin tein enemmän neulevaatteita, neulepaitoja ja isompia tekstiilejä, mutta nykyisin teen lasten lisäasusteita. Lasten neuleisiin toiminta suuntautui vuonna 1994 Maakuntien parhaat -laatumerkin myötä. Yritys sai tuolloin ainoana koko Pohjanmaan alueelta laatumerkin, joka ensimmäiseksi myönnettiin uusioneuleille ja marjamaa -sarjan pipoille ja sitten myös kääpiö -neulesarjalle, Nikkinen kertoo.

Kaikki perustuu luovuuteen

Tuotteiden takana on aina jokin tarina tai satu, jonka pohjalta tuotteet valmistetaan. Luovuus ja mielikuvitus on kaiken lähtökohta, lisäksi Leena Nikkinen lukee paljon fantasiakirjallisuutta ja seuraa tiivisti lasten maailmaa, mitä kautta sitten syntyy uusia ideoita.
- Ensimmäiset tuotteet pohjautuivat pitkälti perinteisiin, koska perinteet ovat aina kiehtoneet minua. Nyt kun kohderyhmänä ovat enemmän lapset, niin pitää mennä takaisin lasten maailmaan ja sitä myötä miettiä, miten lapset ajattelevat. Lasten maailmahan on paljon yksinkertaisempi ja avoimempi. Tärkeäähän on kaikki pehmeä kuten nallet ja puput tai sitten autot, junat tai vaikkapa lohikäärmeet, Leena Nikkinen sanoo.

Tuotteista pystyy muodostamaan kokonaisuuksia. Vaikka liikkeelle lähdettäisiin lapasista, niin ne tehdään siten, että rinnalle pystytään kehittämään jotakin muutakin. Tarkoituksena on, että kaikki tuotteet liittyvät jollakin tavalla myös toisiinsa.
- Tänä päivänä värit sanelevat aika paljon. Värien suhteen kiinnitetään huomiota lähinnä muiden valmistajien ulkovaatteiden värityksiin. Tuotteet sopeutetaan muuhun vaatetukseen, Nikkinen toteaa.

Hän naurahtaa, että materiaalien osalta hän on opettanut kuluttajat hyvälle. Tavoitteena on aina löytää parhaat mahdolliset materiaalit ja lisäksi mahdollisimman paljon värejä. Kun tuotteita tekee lapsille, on materiaalien oltava sellaisia, että niitä pystyy pitämään, eivätkä ne esimerkiksi saa kutittaa. Lisäksi materiaalien on kestettävä käyttöä.

Erikoisuuksia käsityönä

Yrityksen työtilat sijaitsevat Ruotsalossa kotipiirissä, missä pystyy ideoimaan, suunnittelemaan ja tuottamaan tuotteita omassa rauhassa. Kuluttajat tavoitetaan lastenvaate-erikoisliikkeiden sekä netin kautta.
- Tuotteita on agenttien kautta myynnissä lastenvaate-erikoisliikkeissä. Lisäksi yrityksellä on omat kotisivut pääsääntöisesti yksityisiä kuluttajia varten, koska lastenvaate-erikoisliikkeitä ei ole kaikkialla. Myös jonkin verran toimitaan verkkokaupan kautta, Leena Nikkinen kertoo.

Pikku Stikkarin tuotteita löytyy ympäri Suomea, jopa suurimmista kauppakeskuksista kuten Ideaparkista tai Kampin kauppakeskuksesta. Myös ulkomaille, kuten Sveitsiin, Saksaan, Norjaan, Kanadaan ja USA:han tuotteita on aikaisemmin tehty.
- Mitään ei ole koskaan hakemalla haettu, vaan eri kontaktit ovat vain tulleet. Monesti he ovat nähneet tuotteita jossakin liikkeessä ja nettihän on tänä päivänä se paikka, josta haetaan todella paljon. Ja suomalaiset tuotteethan ovat kuuluisia laadustaan, Nikkinen pohdiskelee.

Tuotteet pohjautuvat erikoisuuteen ja erilaisiin koristeisiin, joita on mahdotonta valmistaa teollisesti. Esimerkiksi nyt kymmenen vuotta täyttävää lankanallea Nikkinen valmistaa edelleenkin itse.
- Kaikki perustuu piensarjaan, ei massaan. Uskon, että siihen massaan kyllästyy. Kun jotakin on todella paljon, niin siitä loppuu sielu. Minua ei ole myöskään koskaan kiinnostanut mikään hirveän iso eikä halvalla tuottaminen ulkomailla, hän toteaa.

Näillä linjoilla on myös tarkoitus jatkaa toimintaa, joskin ulkomaan markkinat myös kiinnostavat.
- Aika paljon viedään lahjaksi erikoisia suomalaisia tuotteita. Pitäisi olla jotakin sellaista, joka kertoo omasta paikkakunnasta ja omasta alueesta. Tältä alueelta puuttuu täysin sellainen oma neuletuote. Minua kiinnostaisi tehdä jokin sellainen tuote ja ajatuksiakin siitä on jo ollut, mutta se vielä odottaa omaa aikaansa, Leena Nikkinen sanoo.

Kuvateksti: Pikku Stikkarin tuotteet ovat käsityötä ja tuotteiden tekeminen vaatii paljon aikaa. Työpäivät saattavat venyä pitkiksikin, mutta Leena Nikkinen huomauttaa, että kyseessä on enemmänkin elämäntapa kuin työ.

Pikku Stikkarin kotisivuille>>>