helmikuu 2009

Halu tarjota hyvää tunnetta liikunnasta

Joka puolella kuntosalia treenaa eri-ikäisiä naisia keskittyneesti ja tosissaan, mutta hyvällä fiiliksellä ja iloinen ilme kasvoillaan. Välillä yrittäjä Riina-Marjaana Harjunpää käy opastamassa jotakuta laitteen käytössä tai näyttämässä oikean liikesarjan. Naisten kuntoklubi Piukkis on innostanut liikkumaan jo kohta kymmenen vuoden ajan samalla paikalla Pitkänsillankadulla, Kokkolassa.


Vuoden 2008 nuoreksi yrittäjänaiseksi valittu Riina-Marjaana Harjunpää perusti Piukkiksen yhdessä ystävänsä kanssa vuonna 1999 ja jatkoi sitten yrityksen pyörittämistä yksin, kun yhtiökumppani siirtyi ensimmäisen vuoden jälkeen töihin ulkomaille.
- Olimme molemmat töissä vanhalla Piukkiksella ja osallistuimme innokkaasti jo silloin työntekijöinä sellaisiin tehtäviin, kuten markkinoinnin suunnitteluun ja toteuttamiseen, jotka oikeasti kuuluvat yrittäjälle. Kun edellinen omistaja sitten päätti lopettaa toiminnan, hän tiedustelikin olisiko meillä halukkuutta kuntosaliyrittäjiksi, Harjunpää kertoo.

Molemmat olivat silloin varsin nuoria, joten aluksi kysyttiin vanhempien mielipidettä yrityksen perustamisesta.
- Varsinkin alussa vanhemmat olivat vahvasti tukemassa sekä auttamassa sellaisissa asioissa, joista itsellä ei oikein ollut tietoa. Myös oma mies on ollut tukemassa etenkin henkisellä tasolla ja auttamassa muutenkin, Harjunpää kiittelee.

Saa tulla sellaisena kun on

Harjunpää kuvailee Piukkista ennen kaikkea kuntosaliksi. Tämä näkyy myös toiseksi suosituimmassa palvelumuodossa eli jumpissa, jotka nekin ovat lihaskuntopainotteisia. Lisäksi yrityksen palveluihin kuuluvat solarium, hieronta, infrapunasauna, henkilökohtaiset ohjelmat, rasvaprosentin mittaus sekä Method Putkisto -peruskurssit ja -tunnit, jotka perustuvat suomalaisen Marja Putkiston kehittämään syvävenytys-, syväjumppa-, ja kehonhallintatekniikkaan.

- Viime aikoina oma-ohjaukset ovat lisääntyneet. Meiltä on aikaisemminkin saanut oma-ohjausta, mutta nyt olemme antaneet sanan kiertää ja lisänneet oma-ohjaus infon nettisivuillemme. Oma-ohjauksessa asiakkaan tarpeet kartoitetaan tarkasti ja sitten voidaan miettiä, millaista liikuntaa hän tarvitsee. Minkälainen ohjelma esimerkiksi selkävaivoista kärsivälle sopisi. Löytyisikö sopiva tietynlaisesta kuntosaliharjoittelusta tai jumpista, Harjunpää kertoo.

Piukkisen yhtenä toimintaperiaatteena on, että sinne voi tulla sellaisena kun on ja sellaisissa varusteissa, mitä kaapista löytyy.
- Me pyrimme siihen, että asiakas kokee voivansa tulla kuntoilemaan huolimatta ulkonäöstä, koosta tai iästä. Kuntosaleista saattaa olla sellaista kuvaa, että sinne pitää pukeutua, meille ei tarvitse. Mikäli tuntuu, että on suuri kynnys tulla kuntosalille, kynnystä pystytään madaltamaan aloittamalla harjoittelu oma-ohjauksen kautta, Harjunpää painottaa.

Kehon hallinta painopisteenä

Piukkisessa painopisteenä on alusta saakka ollut kehon hallinta ja tarkkuus siitä, että liikkeet suoritetaan oikein. Harjunpää huomauttaakin, että totta kai pääasia on se, että liikkuu, mutta kun liikkeet tehdään oikein, niin liikkuja saa niistä enemmän irti ja hän saa kuntoilemisesta suuremman hyödyn.
- Ohjaaja osaa kiinnittää huomionsa siihen, että liike suoritetaan oikein. Jumpissakin pyritään siihen, että salissa jokainen tekee liikkeet oikealla tavalla. Tarvittaessa voidaan pysäyttää vaikka koko jumppa ja ohjata henkilökohtaisesti oikeaan suoritukseen, mikä on sekä yksittäisen liikkujan että koko ryhmän etu, Harjunpää kertoo.

Hänen mukaansa Piukkis on juuri kehittynyt kehonhallinnassa samalla kuin ohjaajilla osaaminen on kehittynyt ja tietämys syventynyt. Tarkoituksena on myös jatkaa samoilla linjauksilla.
- Yhtenä tulevaisuuden suunnitelmana on erillinen vastaanottotila, jossa voisimme käydä uusien asiakkaiden kanssa henkilökohtaisesti ja täydellisesti kaikki liikkumiseen liittyvät asiat läpi mukaan lukien henkilön liikuntahistoria. Tämän jälkeen voisimme entistä paremmin suunnitella sopivan ohjelman juuri tälle henkilölle. Sopiva tila on valmiina kadun toisella puolella, kunhan olisi vain aikaa sen toteuttamiselle, Riina-Marjaana Harjunpää toteaa.

Piukkiksen asiakasmäärä on ollut kasvusuuntainen vuodesta toiseen ja Harjunpää suhtautuukin tulevaisuuteen luottavaisin mielin, vaikka kilpailua alalla riittää Kokkolankin kokoisessa kaupungissa.
- Nyt puhutaan paljon terveydestä ja elämän ilosta, joita molempia voidaan liikunnalla edistää. Ihmiset ovat myös nykyisin entistä tietoisempia omasta kehostaan ja terveydestään. Olemme kuitenkin vielä sen verran ulkona kehoistamme ja harrastamme liikuntaa liian vähän, että asiakaspotentiaalia löytyy kyllä joka talouden sohvalta, hän toteaa.

Kuvateksti: Yrittäjä Riina-Marjaana Harjunpää kiittelee, että Piukkikseen on aina onnistuttu löytämään kuntosalialalle sopivia työntekijöitä, jotka ovat myös asiakkaiden mieleen. Siitä huolimatta hän haluaa olla myös yrittäjänä kaikessa toiminnassa koko ajan mukana.

Naisten kuntoklubi Piukkiksen kotisivuille>>>