marraskuu 2013

Villa Carleborg majoittaa idyllisessä ympäristössä

Monen Kokkolassa liikkuvan ohikulkijan silmä on viipyillyt Hagströmin kulmauksessa puiden siimeksessä komeilevassa mansardikattoisessa ja keskieurooppalaista rakennuskulttuuria edustavassa arvorakennuksessa. Kyseessä on Hagströmin nahkatehtailijasukuun kuuluneen Carl Hagströmin vuonna 1928 perheelleen rakennuttama asuinrakennus, joka nyt on herännyt uudelleen henkiin uusien omistajien myötä.


Kiinteistön ostivat vajaa vuosi sitten ystävykset Katriina Isotalo ja Päivi Rannisto. Siitä lähtien he ovat kunnostaneet Villa Carleborgia pieteetillä ja rakennuksen alkuperää kunnioittaen. Viime heinäkuusta alkaen he ovat lisäksi tarjonneet Villa Carleborgissa hosteltyyppistä majoitusta.

- Meillä on yöpynyt hyvin erityyppisiä asiakkaita liikematkustajista opiskelijoihin ja perheisiin sekä paikallisilla työmailla työskenteleviin komennusmiehiin. Palaute asiakkailta on ollut tosi positiivista. Nyt on voimistumassa trendi, että ihmiset haluavat jotain spesiaalia, ja vaihtoehtoja perinteiselle hotellimajoitukselle. Varmasti suosioon on vaikuttanut sekin, että tämä on hyvin edullinen majoitusmuoto, Isotalo ja Rannisto sanovat.

Hiljaisuutta ja rauhaa kaupunkiympäristössä

Monet paikalliset ovat pitäneet Villa Carleborgin siirtymistä nykyiseen omistukseen kulttuuritekona, koska viime vuosina keskusteluissa oli ollut esillä sekin vaihtoehto, että paikalle rakennetaan kerrostalo.

- Carl Hagström näki saksalaisessa lehdessä kuvan tämän tyyppisestä rakennuksesta, ja hän halusi rakennuttaa perheensä käyttöön samanlaisen. Siitä saakka kiinteistö on pysynyt suvun hallussa, kunnes me tulimme uusiksi omistajiksi. Villa Carleborg on ihana vanha rakennus, joka oli pakko pelastaa.

- Sen lisäksi tämä palvelee meidän ajatusta majoituspalveluiden tuottamisesta, jota olemme harrastaneet tahoillamme jo tätä ennen, Isotalo kertoo.

Villa Carleborgissa ystävyksiä puhuttelevat erityisesti pihamaan isot vaahterat, rakennuksen silmiä hivelevä harmoninen muoto sekä jykevien puuseinien sisätiloihin luoma hiljaisuus ja rauha. Haaveena on, että joku päivä pihamaata ja kiinteistöä ympäröi myös aita, aivan samalla tavalla kuin alkujaankin.

Hieman yli 300-neliöisessä kohteessa on kolme kerrosta, ja niissä jokaisessa yhteinen keittiö, suihku ja wc. Majoituskapasiteettia löytyy niin yksittäiselle yöpyjälle kuin pariskunnille ja perheille. Alimmassa kerroksessa sijaitsee liikuntarajoitteisille tarkoitettu huoneisto, ja ajan vaatimusten mukaisesti majoittujilla on käytössään langaton verkko.

Huoneet on sisustettu yksilöllisesti Villa Carleborgin tyyliin sopiviksi. Muun muassa Mööpeliputiikki Elsalina on tuonut omia tuotteitaan sekä tutustuttavaksi että jokapäiväiseen käyttöön.

Ikäviä yllätyksiä ei ole paljastunut

Arvokohteen kunnostaminen tapahtuu vaiheittain. Alin kerros on uusittu nyt kokonaan, ja sinne on muun muassa asennettu lattialämmitys, kunnostettu sauna- ja suihkutilat sekä rakennettu inva-wc. Putkistot on uusittu koko kiinteistössä, samoin pinnat ovat uudet lähes kauttaaltaan. Jo alkuvaiheessa ajanmukaistettiin myös sähköistys sekä tehtiin paloturvallisuusratkaisut, jotka täyttävät virallisetkin vaatimukset.

- Odotimme etukäteen haastavampaa kunnostusurakkaa. Olemme iloisia siitä, ettei mitään merkittäviä ikäviä yllätyksiä ole ilmaantunut. Yksi iso työmaa on edessä ensi keväänä, jolloin pääsemme laittamaan pihamaata. Autotallin kunnostamme tekniseksi tilaksi, Isotalo ja Rannisto kertovat.

Kaksikon ei ole tarvinnut katua ratkaisuaan ryhtyä Villa Carleborgin uusiksi omistajiksi, vaikka epäilijöitäkin riitti.

- Asiakkaiden lisäksi olemme saaneet runsaasti kiitosta paikallisilta ihmisiltä siitä, että kokkolalaisittain historiallista kiinteistöä on ryhdytty tällä tavalla kunnostamaan.

- Kun tähän piti saada rahoitus, rahoittajat kyllä pitivät ideaa hyvänä, mutta yhtä poikkeusta lukuun ottamatta saimme poistua tyhjin käsin. Nyt voi todeta, että asiakkaita on riittänyt, he ovat olleet tyytyväisiä, odottamattomia yllätyksiä ei ole tullut ilmi ja lainakin on lyhentynyt, omistajat hymyilevät tyytyväisinä.

Kuvanteksti: Katriina Isotalo (vas.) ja Päivi Rannisto kunnostavat Villa Carleborgia rakennuksen alkuperää kunnioittaen

Villa Carleborgin verkkosivuille >>>

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob