lokakuu 2013

Wood one siirsi purjeveneiden muotokielen kalusteisiin

Kokkolalainen Wood one Oy on vuonna 2008 perustettu yritys, joka hyödyntää tekemisessään Rannikko-Pohjanmaalla vuosisatojen aikana kehittynyttä perinteistä veneenrakennuksen osaamista.


- Olimme tehneet jo aikaisemmin isoja purjeveneitä Nautorille sekä Balticille. Yrityksen ensimmäinen työmaa oli Nautorilla, mutta siellä työt loppuivat kesken sopimuskauden. Se oli kova paikka, koska olin houkutellut töihin ammattitaitoisia puuseppiä.

- Samana päivänä kun Nautor ilmoitti töiden loppumisesta, Yxpilan Hinauksesta otettiin meihin yhteyttä ja pyydettiin käymään. He olivat tuoneet Singaporesta Aries-hinaajan, johon piti rakentaa muun muassa eristykset talvea varten, hytit ja keittiö.  Ajattelimme poikien kanssa, että teemme työn iltaisin, mutta päivähommiksi ne lopulta menivät ja jatkuvat edelleen, yrittäjä Jouni Tuikkanen nauraa, sillä meneillään on jo toisen hinaajan rakentaminen Yxpilan Hinaukselle. Yrittäjän mukaan hinaajaurakat olivat Wood onelle todella hyvä aloitus, koska samalla yritys pystyi alkutaipaleellaan lisäämään sopivasti muita töitä.

Uusia ratkaisuja vaativiin kohteisiin

- Hinaajien rakentaminen vie paljon aikaa, sillä kaikki työt tehdään samalla, kun alus on normaalikäytössä. Käytännössä kaikki rakennetaan alusta: meidän osuus alkaa eristystöistä, minkä jälkeen teemme koolaus- ja levytystyöt, rakennamme katot, lattiat, karmit, ovet ja listoitukset sekä hyllyt, sängyt ja komerot.

Pitkän kokemuksen ja ammattitaidon ansiosta Tuikkanen on tiiminsä kanssa kehittänyt myös täysin uusia ratkaisuja vaativiin rakennuskohteisiin.

- Olemme tuoneet paljon ideoita purjevenepuolelta ja siinä mielessä rikkoneet rajoja. Esimerkiksi Sikaflex on elastinen liimamassa, joka kestää hyvin tärinän vaikutuksia. Tätä olemme hyödyntäneet muun muassa koolauksissa metallirunkoon ja seinälevyjen kiinnityksessä koolaukseen. Kattolevyjen asennuksissa käytämme erityistä nauhakiinnitystä.

Hinaajaurakoiden lisäksi Wood one tekee tällä hetkellä mittatilaustyönä vaativia puusepän- ja kirvesmiestöitä. Tuikkanen sanoo kuitenkin miettineensä paljon, mitä Wood one lopulta on yrityksenä tulevaisuudessa.

- Yksi mahdollisuus on toimia alihankkijana venefirmoille, mutta siellä urakat on kilpailutettu tiukkaan. Yhä enemmän olen haaveillut omasta mallistosta ja tuotteista, joissa on mahdollista käyttää hyväksi tiimin ammattitaitoa ja laadukasta työn jälkeä. Ellei tuotteille löydy asiakkaita Kokkolan seudulta, niitä löytyy jostain muualta.

Kalusteille hyvä vastaanotto messuilla

 Tuikkasen haaveet omasta mallistosta ovat edenneet jo käytäntöön, sillä yrityksen ensimmäinen kalustemallisto lanseerattiin yleisölle Ruotsissa Formex-messuilla elokuussa.

- Tuotteet saivat hyvän vastaanoton ja teimme muutamia toimitussopimuksia. Vaikka kaupat eivät vielä vastaa arvoltaan tuotekehitykseen laitettua panostusta, on tärkeää, että pystyimme erottautumaan positiivisesti, Tuikkanen sanoo.

Esimerkiksi malliston pöydissä ja tuoleissa on toteutettu veneistä tuttuja ratkaisuja. Samoin kalusteiden muotokieli on purjeveneistä tuttu. Materiaaleissa pyritään hyödyntämään veneenrakennuksessa käyttämättä jäänyttä rakennusmateriaalia. Puu on peruselementti, mutta Wood onen tuotteissa käytetään muitakin materiaaleja kuten hiilikuitua ja pleksiä.

- Teemme asioita tiiminä mutta itselläni ideointi lähtee siitä pienestä ennakkoluulottomasta lapsesta, joka on sisälläni. Kassakaapissa on tällä hetkellä 15-20 mallia erilaisista meriaiheisista huonekaluista. Samalla olen kuitenkin realisti raha-asioissa, ja se on pitänyt firman pystyssä.

Yrittäjän mukaan Wood onen tekeminen lähtee käsillä tekemisen riemusta. Hän uskoo, että edelleen löytyy asiakkaita, jotka arvostavat laadukasta työtä sekä muotoilua, ja jotka ovat myös valmiita maksamaan siitä.

- Olemme oppineet oman ammattitaitomme vanhoilta mestareilta. Siihen kuuluu tahto viimeistellä asiat jokaista yksityiskohtaa myöten.

Wood onella on olemassa monet menestyvän yrityksen tunnusmerkit, kuten ajatonta suunnittelua edustava yksilöllinen mallisto, ammattitaito sekä laadukas työnjälki. Jouni Tuikkanen pitää kuitenkin jalat tiukasti maassa.

- Katsotaan nyt, josko olisimme joskus vuoden yritys, kun olemme nyt KOSEKin kuukauden yritys. Yksi haaveeni on se, että työllistän tulevaisuudessa kuudesta seitsemään puuseppää, ja että hyödynnämme omaa ammattitaitoamme tekemällä markkinoille oman malliston tuotteita. Näyttää, että siihen on olemassa mahdollisuuksia.

Kuvanteksti:  Uskon, että edelleen löytyy asiakkaita, jotka arvostavat laadukasta työtä ja muotoilua, purjeveneiden muotokieltä hyödyntävän Wood onen yrittäjä Jouni Tuikkanen sanoo.

Wood one Oy:n verkkosivuille >>>

W1 Design kalustemalliston verkkosivuille >>>

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob