elokuu 2013

Puuntuoksuisia elämyksiä

Kannuslainen pitkän linjan yrittäjä ja Kajaanintien varressa sijaitsevan Wanhan Warikon isäntä Ilkka Puranen ei peittele innostustaan kehuessaan vanhoista hirsistä ja hirsilankuista tehtyjen rakennusten ja huonekalujen ylivertaisuutta.


- Mistä löytyy se vanha ja perinteinen happirikas löyly, hän kysyy ja katsoo merkitsevästi ympärilleen, missä haastatteluhetkelläkin on työn alla ajan patinoimista hirsistä valmistuva sauna.

- Vanha, aito ja alkuperäinen. Vanha puu ja vanha hirsi ovat meidän myyntivaltteja, Puranen tiivistää ja muistelee ajanjaksoa, jolloin hän kiinnostui puuntuoksuisista elämyksistä.

- Minulla oli 60- ja 70-luvuilla Keski-Suomessa maatila, jonka tuvan siirsin koskemattomana rannalle kesämökiksi. Lisäksi teimme pari aittaa ja saunan ritilälattialla. Kun sitten laitoin tulen isoon avotakkaan, valon öljylamppuun ja sähkövalon pois päältä, se tunne tempaisi mukaansa ja päästi mielikuvituksen valloilleen. Olen myös nähnyt aitoa elämää saunatuvissa. Ne, jotka ovat kokeneet saman tunnelman, eivät voi olla sitä ihailematta.

Nuoret ihmiset arvostavat puuta

Puranen sanoo, että kun satavuotias ajan patinoima vanha puu otetaan esille, näky on kertakaikkisen kaunis ja silmää miellyttävä. Aivan jotain muuta kuin betonilaatalle valetussa ilmastoidussa talossa.

Yrittäjä on erityisen ilahtunut sitä, että nuoret ihmiset ovat löytäneet puun ainutlaatuisuuden. Tämä kävi ilmi myös keväällä Messukeskuksessa järjestetyillä asumisen messuilla, missä kävi lähes 60 000 messuvierasta. Tapahtuma osoitti, että vuosien työn tuloksena Wanha Warikko on onnistunut lisäämään valtakunnallista tunnettuuttaan.

- Entistä useammin nuoret parit tulevat hakemaan vanhaa puuta. He myös tietävät paljon asioista seuratessaan esimerkiksi englantilaisia ja saksalaisia sisustuslehtiä. Samalla he saavat historiallista näkökulmaa asumiseen sen ansiosta, etteivät rakentaneet uutta ja steriiliä.

Puranen puhuu hymähdellen 1950-70-luvuilla syntyneistä nuorista kukoista, joille kaiken pitää olla uutta.

- Heille sanoisin, että säilyttäkää ihmeessä vanhat puurakennukset älkääkä pistäkö niitä pirstaleiksi. Vanhan puun uusiokäyttö on paljon parempi ratkaisu kuin laittaa se hakkeeksi. Entisöimällä ja maalin poistamalla lankut saa elämään uudelleen. Yleisesti voi sanoa, että muun muassa Keski-Euroopassa vanhaa puuta arvostetaan paljon enemmän kuin meillä Suomessa.

Hirsi on täydellinen rakennusmateriaali

Wanhan Warikon päätuote on vanhoista hirsistä tehdyt saunat. Vanhaa puuta yrittäjä etsii eri puolilta Suomea. Parikkalassa hän purki vanhan koulun, ja sen lisäksi puuta on saatu käyttöön esimerkiksi Oulusta ja Multialta. Puranen korostaa, että vanhojen maalaistalojen, makasiinien ja koulujen seinissä vuosisadan jos toisenkin patinoitunut ja punahongaksi vetäytynyt hirsi on täydellinen rakennusmateriaali.

- Viitasaarella näin kerran vanhan saunan, jossa oli ritilälattia. Siihen yhdistyi tervatuista rakenteista tullut tuoksu, ja vakuutuin samantien tunnelmallisesta kokonaisuudesta.

Piha- ja mökkisaunojen lisäksi Wanhalla Warikolla valmistetaan käsityönä vanhasta ja puhtaasta puusta mökkejä, aittoja, huvi- ja vierasmajoja sekä piharakenteita. Jokainen rakennus on uniikki yksilö. Saunat tervataan hautatervalla ulkopuolelta, ja katto muokataan usein vanhoista kattotiilistä.

Patinoitunut puu soveltuu mainiosti myös sisustamiseen. Sisätiloissa käytetään hirrestä sahattua lankkua, merestä kerättyä uppopuuta, harmaata lautaa, heinälatojen lattialankuista sahattua kaunista puuta ja esimerkiksi saunan lauteissa usein leveää koivulankkua.

Koristeiksi löytyy "nostalgista kamaa", kuten heinäseipäitä sekä kärrynpyöriä, ja niiden lisäksi Wanha Warikko myy ovia, ikkunoita ja vanhoja huonekaluja.

Purasen mukaan hänen yrityksensä elää nimenomaan elämyksistä.

- Saunassa, jossa ilma kiertää, voi istua tuntikausia väsymättä. Puun tuoksu on ainutkertainen ja löyly miellyttävän pehmeä. Vanhat ihmiset myös kertovat, että vanhetessaan puu alkaa kukkia. Se on jotenkin mystistä, mutta näin asia on. Puu on myös taidetta, ja me olemme siitä innostuneita, yrittäjä hehkuttaa puun monimuotoisuutta.

Wanhan Warikon verkkosivuille >>>

Kuvanteksti: Wanhan Warikon yrittäjä Ilkka Puranen on vihkiytynyt vanhan puun puolestapuhuja.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob