heinäkuu 2013

Neljän tähden majoittaja

Vaikka Kokkola-Camping palvelee majoittujia ympäri vuoden, kesä on leirintäalueella silti ehdotonta sesonkiaikaa. Yrittäjä Erkki Ahtiainen tietää pitkästä kokemuksesta, että kesäisin töitä tehdään tarvittaessa tunneista tinkimättä. Välillä ehtii miettiä myös yrittäjyyden syvintä olemusta.


- Kuten pienyrittäjyys aina, tämä on järjetöntä mutta silti antoisaa. Erityisesti kesällä mennään seitsemänä päivänä viikossa, 12-16 tuntia päivässä. Tietenkin nämä ovat viime kädessä henkilökohtaisia valintakysymyksiä. Me teemme silloin töitä kun toiset lomailevat, ja yritämme sitten ”syksyn synkkinä” hetkinä pitää vähän lomaa, kun suurin osa suomalaisista tekee töitä. Kyllähän tämä pienyrittäjyys jonkinasteista masokismia on, ja enemmän elämäntapa kuin pelkkä työ.

Varsinkin pienehköissä paikoissa toiminta aina jonkin verran henkilöityy, joten isännän pitää olla paikalla mahdollisimman paljon.

- Olen työskennellyt matkailun parissa yli 20 vuotta ja nähnyt, mitkä ovat niitä tärkeitä seikkoja. Nyt voin toteuttaa noita asioita ja ne ovat toimineet, mikä tuo onnistumisen iloa. Samoin matkailijoilta ja paikallisilta tuleva positiivinen palaute auttaa eteenpäin. Sekin tavoite on toteutunut, että saan itselleni tästä leivän ympäri vuoden, Ahtiainen sanoo.

Toki pitkät ja kiireiset päivät tarkoittavat sitäkin, että asiakkaita riittää ja myyntiä kertyy. Eikä matkailija kuluta euroja ainoastaan majoituskohteessaan.

- Leirintäalueen asiakas jättää paikkakunnalle yhteensä 64 euroa päivässä. Siitä leirintäalueen osuus on kolmannes, ja loppuosan hän käyttää muihin paikallisiin palveluihin kuten huoltoasemilla, ravintoloissa ja kaupoissa. Kokkolassa tämä tarkoittaa sitä, että leirintäalueella majoittuvat jättävät kaupunkiin kaikkiaan lähes miljoona euroa vuodessa. 

Perusmökeistä loma-asuntoihin

Vain kesäkäytössä olevia perusmökkejä leirintäalueella on yhdeksän. Ympärivuotiseen käyttöön on tarjolla seitsemän suihkulla varustettua mökkiä, ja uusinta uutta edustavat neljä vuonna 2010 valmistunutta loma-asuntoa. 2-kerroksiset loma-asunnot ovat 60-neliöisiä, ja niihin mahtuu kuusi henkilöä. Kokonaisuuden täydentävät täysin varustellut keittiö ja sauna.

- Monet leirintäalueet ovat kuntaomisteisia, minkä takia niihin investoiminen ei ole helppoa kuntien huonon taloustilanteen takia. Meillä tilanne on parempi, koska kaupunki on satsannut majoitustilojen lisäksi alueen muuhun kehittämiseen kuten huoltorakennukseen, joka palvelee karavaanareita, pienissä mökeissä asuvia sekä telttailijoita.

Kesken haastattelun tullut asiakasreklamaatio kuitenkin kertoo, että tarvetta on edelleen pikaisiinkin toimenpiteisiin.

- Kuten yleensä muulloinkin, nytkin valitus tuli asiakkaalta, joka majoittui yhteen kuudesta pienestä suihkullisesta perusmökistä. Nuo mökit tulivat Kokkolaan 90-luvun alkupuolella käytettyinä, ja aika on yksinkertaisesti ajanut niiden ohi.
Mökit ovat ympärivuotisessa käytössä, ja talvella suurin asiakaskunta on työpohjaiset asukkaat. Kyseiset mökit ovat huonon kunnon lisäksi pieniä ja epäkäytännöllisiä tämän päivän käyttöön.

Mökkien lisäksi leirintäalueelle majoittuu karavaanareita ja telttamatkailijoita. Ahtiainen sanoo huomanneensa jo muutaman vuoden saman trendin kuin moni muukin leirintäalueen pitäjä, eli telttamatkailun suosio on kääntynyt nousuun.

- Telttamatkailusta haetaan erityisesti elämyksiä. Monesti teltan vieressä on pysäköitynä kallis auto, eli telttailija ei ole välttämättä budjettimatkailija. Tänä vuonna lämmin alkukesä lisäsi telttailijoiden määrä, minkä lisäksi yöpymismuodon suosiota lisäävät entistä laadukkaammat teltat.

Paikalliset viihtyvät kahvila-ravintolassa

Kokkola-Campingin päätuote on majoitus, josta kertyy noin 75 prosenttia vuotuisesta liikevaihdosta. Ahtiainen on iloinen siitä, että paikalliset ovat löytäneet leirintäalueen kahvila-ravintolan mutta sen lisäksi beachvolley-kentät ja minigolfin. Heidän lisäkseen leirintäalueen palveluita käyttävät erilaisten tapahtumien osanottajat. Nykyään myös isovanhempien luona vierailevat lapsiperheet yöpyvät mielellään leirintäalueen väljemmissä tiloissa.

 - Jo tänne tullessani halusin, että leirintäalueesta tulee kaupunkilaisten pistäytymispaikka, vaikka kokonaisuus rakentuukin majoittumisen ympärille. Meripuisto ja ranta-alue lisäävät entisestään alueen vetovoimaisuutta. Syksyllä 2012 valmistunut grillikota on majoitusasiakkaiden käytössä, mutta sitä vuokrataan ulkopuolisillekin, ja tarvittaessa hoidamme sinne ruokailun.

Tulevaisuuden tärkeimpänä haasteena Ahtiainen pitää sitä, että erinomaisella paikalla keskustan tuntumassa sijaitsevan leirintäalueen saavutettu taso voidaan turvata. Negatiivista asiakaspalautetta keräävä mökkikategoria on tärkeää saada uusittua, koska muuten käyrät kääntyvät lupaavan nousun jälkeen laskuun.

- Joka vuosi olemme yrittäneet tehdä jotain, kuten uuden terassin 2011, ja tälle kesälle valmistui uusi  sisääntuloportti. Kaupunki vuokranantajana vastaa suuremmista investoinneista, mutta koko ajan myös yrittäjä kehittää aluetta omilla panostuksillaan Asiakkaiden on tärkeä nähdä, että aluetta kehitetään jatkossakin. Sillä tavalla matkailutulot säilyvät, mistä hyötyvät laajemminkin kokkolalaiset yritykset, Ahtiainen korostaa.

Kuvanteksti: Erkki Ahtiainen isännöi Kokkola-Camping-leirintäaluetta.

Kokkola Campingin verkkosivuille >>>

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob