lokakuu 2009

Suora palaute asiakkaalta on työn parhaita puolia

Lounasruokala Herkku Hetki Kentalan pöydissä istuu niin toimistotyöntekijöitä, bussikuskeja kuin haalaripukuisia työmiehiä ja -naisia lautasillaan nakkeja ja perunamuusia, kaalikeittoa tai janssoninkiusausta, kuka mitäkin päivän ruokalistalta on valinnut.


Ensimmäiset lounastajat saapuvat jo kymmenen maissa ja siitä lähtien asiakkaita tulee ja menee tasaisesti aina kolmeen saakka. Päivittäin Herkku Hetki Kentalassa käy lounastamassa 80-100 asiakasta.

- Tavallisimpia asiakkaitamme ovat perustyömiehet. Ylipäätänsäkin enemmistö asiakkaistamme on miehiä. Asiakkaita käy ihan joka puolelta Kokkolaa, jopa Indolan alueelta saakka, yrittäjä Orvokki Kentala kertoo.

Herkku Hetki Kentala on toiminut samassa paikassa Tehtaankadulla, Kauppaopistoa vastapäätä jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Jo ennen sitä paikassa toimi ruokapaikka, Hankkijan ruokala, joten asiakaskunta oli jo valmiina yrityksen aloittaessa. Mainostamiseen ei Kentalan mukaan olekaan tarvinnut käyttää paljon aikaa.

- Tässä oli paljon yrityksiä ympärillä aloittaessamme. Toki yrityksiä on vaihtunut, osa on vaihtanut nimeään, osa rakennuksistakin on jo purettu ja osa yrityksistä on muuttanut muualle. Mutta vaikka yrityksiä on muuttanut tästä kauemmaksi, niin vanhat asiakkaat käyvät täällä edelleen jos ei joka päivä, niin aina silloin tällöin, hän toteaa.

Raaka-aineet läheltä

Pelkästään Tehtaankadun kiinteistöön toiminta ei rajoitu, vaan kuljettaja vie päivittäin ruoka-annoksia lounasruokalan keittiöstä niin yrityksiin kuin yksityiskoteihinkin.
- Vientiasiakkaita on noin 80 päivässä. Meillä on asiakkaina yrityksiä eri toimialoilta. Myös Poliisilaitoksen asiakkaille toimitamme lämpimät ruuat. Ja jo kymmenen vuoden ajan olemme toimittaneet ruuat yhteen lastentarhaan, Orvokki Kentala kertoo.

Herkku Hetki Kentalasta toimitetaan lämmin ruoka 35 ikäihmiselle joka arkipäivä ja viikonloppuruuat valmiiksi perjantaisin. Ikäihmisiä Kentalan mukaan tulisi asiakkaiksi vaikka kuinka paljon, mikä selkeästi osoittaa, että tilausta kotiinkuljetuspalveluita tarjoaville yksityisille ruokapaikoille löytyisi.

Yksi toimintamuoto on pitopalvelu. Häiden, hautajaisten, valmistujaisjuhlien kuin myös yrityksien asiakastilaisuuksien ruokatarjoilut luonnistuvat siinä missä lounastarjoilukin.
- Lähes aina tällaiset juhlat järjestetään asiakkaan luona, mutta kyllä pienempiä syntymäpäiviä on myös pidetty täällä meillä. Toisinaan valmistamme ruuat täällä ja asiakas sitten hakee ne itse, Kentala täsmentää.

Oli kyse sitten lounas- tai juhlaruuasta, periaatteena on, että mahdollisimman paljon tehdään itse, vaikkapa aivan perunan kuorimisesta lähtien. Kentala huomauttaa, että silloin tällöin saatetaan ostaa joitakin pihvejä, kalapuikkoja tai vastaavia puolivalmiina, joskin aika harvoin. Lisäksi raaka-aineet pyritään hankkimaan lähialueelta.
- Olen yrittänyt panostaa lähiruokaan sekä ruuan terveellisyyteen. Muun muassa salaatit, perunat ja lihatkin hankitaan tästä läheltä. Nytkin meille tulee ahventa omalta kalastaja Kalajoelta. Nykyään ei ole edes vaikeaa löytää tavarantoimittajia. Kyllä he aika hyvin osaavat ottaa yhteyttä ja tarjota omia tuotteitaan, Orvokki Kentala kertoo.

Ravitsemusalalle konttorin kautta

Herkku Hetki Kentala aloitti virallisesti toimintansa syyskuun alussa vuonna 1989. Aiemmin ompelulinjalta valmistunut ja tekstiilityön opettajankin ammattia vakavasti harkinnut Orvokki Kentala oli tehnyt parinkymmenen vuoden uran SOK:n konttorissa.
- Samoihin aikoihin, kun SOK:n tehdas lopetettiin, suurtalouskokkina toimineelle sisarelleni tarjottiin tätä paikkaa. Lupauduin tulemaan mukaan ja tekemään minkä osaan. Kävin heti keväällä yrittäjäkurssin sekä sitten iltaisin talouskoulun ja kauppaopiston ikään kuin virallistaakseni laskentatoimen osaamiseni. Meillä oli hyvä yhdistelmä hoitaa tätä yritystä, hän kertoo.

Kuusi vuotta, aina sisaren naimisiin menoon saakka yritystä pyöritettiin yhdessä, sen jälkeen yritys jäi Orvokki Kentalan vastuulle.
- Meni pari vuotta ennen kuin kokeilujen jälkeen löysin tähän hyvät työntekijät. He olivat minulla kymmenen vuotta ja jäivät samaan aikaan eläkkeelle ja äitiyslomalle. Mutta onnistuin saamaan hyvät työntekijät tilallekin, hän toteaa.

Nykyisin Herkku Hetki Kentalassa työskentelee yrittäjän itsensä lisäksi yksi kokopäiväinen ja yksi osa-aikainen työntekijä sekä kuljettaja muutamia tunteja päivässä.
- Vaaditaan sitkeyttä ja venymiskykyä. Ravitsemusalan yrittäjänä toimiminen ei ole yksistään ruuanlaittoa, vaan hoidan itse kaikki tavaran hankkimisesta siivoukseen ja paperitöihin saakka. Vaikka en aikoinani olisi kuvitellut, että joskus vielä laitan työkseni ruokaa, niin kyllä tämä antaa enemmän ja on monipuolisempaa kuin esimerkiksi konttorityö. Tässä saa suoran palautteen asiakkailta. Paras kiitos on, kun asiakas tulee uudestaan ovesta sisään, Kentala pohtii.

Eläke häämöttää Kentalalle vajaan kolme vuoden päässä. Siihen asti hän jatkaa yrittäjänä ja sitten on vapaat kädet tehdä, mitä parhaaksi näkee. Hänen mukaansa paikka olisi ihanteellinen esimerkiksi perheelle, voisi jakaa työt oman väen kesken. Tilat ovat kuitenkin hienot viimetalvisen remontin jäljiltä, jolloin uusittiin koko keittiö ja laitettiin uudet kylmiötilat.

Kuvateksti: Orvokki Kentala on kokenut yrityksen ja alan oppilaitosten välisen yhteistyön hyväksi. Vuosittain Herkku Hetki Kentalassa työskenteleekin yhdestä kahteen opiskelijaa, joiden työntekoa Kentala ohjaa ja myös arvioi.