kesäkuu 2013

Vohvelista kehittyi hittituote

Joskus sattumassa voi olla bisneksen alku. Näin kävi Pirjo Paanaselle, jota paikalliset taiteilijat pyysivät pitämään kahvilaa museokortteliin.


Ajatus pullakahvien kauppaamisesta museopihalla kaupungissa, jossa kahviloita oli ennestään yllin kyllin, ei Paanasta oikein sytyttänyt. Mutta sitten hänen silmiinsä osui lehti, jossa oli tarina Tampereella toimivasta vohvelikahvilasta.

- Ajattelin, että se voisi olla minun juttuni. Matkustin Tampereelle tapaamaan sikäläistä vohvelikahvilan pitäjää, joka suostuikin esittelemään yritystään, Paananen kertaa yritysideansa syntyvaiheita. Tampereen reissu kannatti, sillä kymmenen vuoden aikana vastapaistetuista vohveleista on kehittynyt Kokkolassa paikallinen erikoisuus ja todellinen hittituote. Vohveleiden lisäksi museokorttelissa sijaitseva idyllinen herkuttelupaikka tunnetaan nykyään myös raikkaista salaateistaan.

- Paras kiitos on se, kun asiakas saa ison täytetyn vohvelin eteensä ja huokaa ihastuksesta. Positiivinen asiakaspalaute on yksi syy siihen, miksi työntekijätkin  viihtyvät niin hyvin, yrittäjä sanoo.

Reseptin tietää vain yrittäjä

- Vohveli on aika yksinkertainen ja simppeli tuote, josta on kuitenkin paisunut aika iso juttu, Paananen nauraa hämmästellen itsekin sitä suosiota, jonka hänen vohvelinsa ovat saavuttaneet. Sana on kiirinyt paikallisten lisäksi matkailijoiden keskuudessa. Yrittäjä kertoo, että vohveleita saapuvat nauttimaan esimerkiksi Kalajoella lomapäiviään viettävät turistit.

Tässäkään tapauksessa menestys ei kuitenkaan ole tullut itsestään, vaan lopputulos on monen tekijän summa: vohveli sopii hyvin museokorttelin rauhalliseen ja lapsiperheille turvalliseen miljööseen. Kokonaisuutta täydentää paikan hengen mukaisesti pukeutunut palvelualtis henkilökunta. Paananen on huolehtinut siitä, että palvelun laatu pysyy tasaisen korkeana, vaikka yksittäiset työntekijät välillä vaihtuisivatkin.

- Meillä on myös hyvä rinnakkaiselo taiteilijayhteisön kanssa. Museon sekä luontomuseon kanssa olemme kehittäneet konseptin, jonka ansiosta bussiasiakkaat saavat heti vierailunsa aluksi ensimmäiset maistiaiset vohveleista kahvin kera. Hyvät suhteet eri tahoille auttoivat minua aikanaan alkuun ja auttavat edelleen, Paananen sanoo.

Ja sitten on tietenkin tuote itse, eli vohveli, jota Vohvelikahvilassa tarjoillaan sekä makeilla että suolaisilla täytteillä. Suolaisia täytteitä ovat herkkusieni, lohi, paahtopaisti ja vuohenjuusto hillolla. Makeista täytteistä voi valita hillon, jäätelön, omenan tai suklaan.

Moni asiakas yllättyy siitä, että pöytään tarjoiltu vohveli on niin iso ja maukas. Vohvelikahvilan vohvelitaikina syntyy samoista aineksista kuin vohvelit yleensä, mutta ainesten sekoitussuhteet tietää vain yrittäjä itse.

- Vohveli on hyvä tuote myös siinä mielessä, että se tehdään tilauksesta, jolloin hukkaa ei synny ja lopputulos on aina tuore.

Kesäkuukaudet päivittäin avoinna olevan Vohvelikahvilan myynti ja asiakasmäärät ovat kehittyneet nousujohteisesti joka vuosi, ja viime vuonna kahvila sai käyttöönsä isomman keittiön. Yrittäjän itsensä lisäksi asiakkaita palvelee kahdeksan  työntekijää ja pari ekstraajaa.

- Lounasajat ovat niin vilkkaita, että silloin vuorossa on enimmillään jopa viidestä kuuteen työntekijää. Vohveleiden lisäksi salaatit valmistetaan tilauksesta, ja ne tarjoillaan pöytiin. Astiat pitää tietenkin myös kerätä pöydistä ja pestä, minkä lisäksi jonkun pitää olla kassallakin, Paananen kuvaa hektisiä kesäpäiviä.

Oman lisänsä Vohvelikahvilan kesään tuo Vohvelijazz, joka järjestetään tänä kesänä 3. heinäkuuta. Yrittäjä iloitsee, että tällä kerralla jazzia on luvassa vielä enemmän kuin aikaisemmin. Edellisvuosien tapaan ohjelmassa ovat myös kulttuuriosuuskunta Oravan Pyörän lastenteatteriesitykset.

Tekemisen ilo välittyy asiakkaille

Reilut kymmenen vuotta yrittäjänä toiminut Paananen sanoo, että yrittäjyys sopii hänelle erinomaisesti.

- Tässä työssä on sopivasti vapautta sekä vastuuta, ja pidän asiakaspalvelusta tosi paljon. Myös työyhteisö ja ympäristö ovat minulle tärkeitä. Minulla on ollut töissä paljon nuoria, ja olen kannustanut heitä ryhtymään siihen, mitä he haluavat tehdä. Kun tekemisestä nauttii itse, se välittyy myös asiakkaille ja alkaa kantaa jossain vaiheessa.

Erityisen palkitseviksi Paananen kertoo ne hetket, jolloin hän näkee asiakkaan nauttivan olostaan, ja varsinkin jos tämä antaa vielä suoraa palautetta hyvästä palvelusta. Vohvelikahvilan lisäksi Paananen toimii yrittäjänä Kaupunginteatterin kahvilassa.

- Molemmissa paikoissa on miellyttävä ympäristö ja miellyttävä asiakaskunta. Vaikka Vohvelikahvilassa kesä on todella kiireinen ja intensiivinen, ja se tuntuu joskus jäsenissä, en koe edes olevani töissä kesällä.

Vohvelikahvilan verkkosivuille>>>

Kuvanteksti: Pirjo Paanasen Vohvelikahvila on palvellut asiakkaita Kokkolan museokorttelissa tänä kesänä kymmenen vuotta.

Teksti ja kuvat: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob