toukokuu 2013

Maanrakennuksen edelläkävijä

Kokkolalainen Maanrakennus B. Dahlbacka Oy vietti huhtikuussa 50-vuotisjuhlallisuuksia. Kun yritys tiukasti kilpaillulla toimialalla saavuttaa puolen vuosisadan merkkipaalun, se tarkoittaa, että matkan varrella monia asioita on tehty oikein.


- Meidät tunnetaan alueella ja alalla laadukkaana toimijana, ja olemme usein se yritys, johon muita verrataan. Laatu lähtee ennen kaikkea asenteesta ja ammattiylpeydestä. Mieluummin teemme vähemmän ja hyvin kuin paljon ja huonosti. Uskon, että tulevaisuudessa laatua osataan arvostaa vielä enemmän kuin tällä hetkellä, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Johan Dahlbacka.

- Yrityksessämme on oltu aina avoimia uusille innovaatioille, sanovat toimitusjohtaja Johan Dahlbacka (oik.) ja talouspäällikkö Michael Prest.

Avoimuus uusille innovaatioille

Yritys aloitti toimintansa aprillipäivänä 1963, kun Johanin isä Bror Dahlbacka osti kaivinkoneen Leena-kihlattunsa kanssa. Ensimmäinen työmaa sijaitsi Kirkonmäellä, jonne Bror kaivoi perustukset Göran Forsbergin kaupalle.

Bror ja Leena toimivat yrityksessä työparina, jossa molemmilla oli omat vastuualueensa. Brorin päivien kuluessa työmailla Leena hoiti perheen lasten lisäksi yrityksen pankkiasiat, palkanmaksun ja muut hallinnolliset työt. Vuonna 2002 heille myönnettiin Suomen Yrittäjien timanttiristit ansioista elämäntyönä yrittäjinä. Kolme vuotta myöhemmin Leena menehtyi pitkällisen sairauden murtamana.

Pari vuotta sitten perheen lapsista rakennusmestariksi opiskellut Johan aloitti yhtiön toimitusjohtajana. Tytär Pia oli hankkinut ekonomikoulutuksen ja hän toimii hallituksen puheenjohtajana. Pian puoliso Michael Prest työskentelee yrityksen talouspäällikkönä.

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n liikevaihto on noin kolme miljoonaa euroa, ja työntekijöitä on hieman alle 30. Kesät ovat sesonkiaikaa, ja silloin työntekijöitä on nelisenkymmentä. Sen lisäksi yritys käyttää tarvittaessa luotettavia aliurakoitsijoita.

Pääomavaltaisuus on alalle tyypillistä, sillä henkilökunnan lisäksi kaluston määrä on kasvanut. Yrityksellä on 14 kaivinkonetta, neljä suuntaporakonetta ja runsaasti muuta oheiskalustoa.

Johan Dahlbackan mukaan yrityksen yksi menestystekijä on se, että yrityksessä on oltu avoimia uusille innovaatioille. Sen ansiosta käyttöön on uskallettu ottaa koneissa uusia varusteita ja työkohteissa uusia menetelmiä.

Perinteisen maanrakennuksen rinnalle ovat tulleet viime aikoina varsinkin kaivamattomat menetelmät eli No-Dig-palvelut, joita yhtiö tarjoaa eri puolille Suomea. Kaivamattomat menetelmät säästävät maisemaa ja usein vältytään myös suurten maamassojen siirtelyltä.

Alitustekniikan Maanrakennus B. Dahlbacka otti käyttöön ensimmäisten joukossa koko maassa 1980-luvun loppupuolella. Suuntaporakin oli aikanaan uusinta uutta alan toimijoiden keskuudessa. Toimitusjohtaja kertookin löytävänsä itsensä usein tilanteista, joissa hän jakaa konsultoivaa neuvontaa esimerkiksi suunnittelijoille.

- Olemme paikallinen toimija mutta siitä huolimatta 85 prosenttia liikevaihdosta tulee Kokkolan ulkopuolisista urakoista. Tällä hetkellä meillä on meneillään kaksi urakkaa Pietarsaaressa ja uusia työmaita alkamassa muun muassa Espoossa ja Seinäjoella, Dahlbacka kertoo. Nimenomaan erityisosaaminen on synnyttänyt kysyntää yrityksen palveluille eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Espoossa kunnallistekniikkaa uusitaan pakkosujutuksella.

 

Kustannustehokkuus korostuu

Talouspäällikkö Michael Prestin mukaan toimintaympäristön muutos korostaa entisestään kustannustehokkuutta ja vaikkapa työmaakohtaista kustannusten seurantaa. Taustalla vaikuttaa merkittävästi kuntien ja valtion tiukentuva talous. Sen takia esimerkiksi putkistoremontteja siirretään myöhempään ajankohtaan ja asfalttiteitä kuoritaan takaisin sorateiksi.

- Julkisen sektorin yksi haaste on sekin, että alalta häviää paljon osaamista eläköitymisen myötä. Se vaikuttaa niin tarjousmenettelyihin, rakennuttamiseen kuin rakennusvalvontaan. Vastuuta siirretään entistä enemmän urakoitsijoille mutta kysymys kuuluu, kuinka vastuullisesti kukin urakoitsija oman tehtävänsä lopulta hoitaa, Johan Dahlbacka jatkaa.

Vaikka maanrakennusalalla kilpailu on kovaa ja kilpailua riittää myös erikoisosaamisen sektorilla, toimitusjohtaja näkee tulevaisuuden myönteisenä.

- Kokkolan seudulla rakentaminen jatkuu, ja erikoisosaaminen avaa uusia mahdollisuuksia. Henkilökunnan koulutus on jatkuvaa, minkä ansiosta yrityksellä on monipuolista osaamista. Sen lisäksi pystymme toimittamaan asiakkaille avaimet käteen-periaatteella kokonaisratkaisuja, eli teemme esimerkiksi pumppaamot, alitukset, putkistojen rakentamiset ja vihertyöt, Dahlbacka esittelee.

 

 Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n verkkosivuille >>>

Teksti ja kuvat: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob