maaliskuu 2013

Turvallisuuden asiantuntija

Kokkolalainen SK Protect Oy on voimakkaasti kasvava turvallisuusalan asiantuntija, jonka kehittämä PRO24 turvallisuuden toiminnanohjausjärjestelmä on palkittu maakunnallisella INNOSUOMI-palkinnolla.


Pelastussuunnitelma sai käyttäjäystävällisen muodon

Yrityksen uusin innovaatio, PRO24 Pelastussuunnitelma, tuo ratkaisun pelastussuunnitelmien parempaan käytettävyyteen ja parantaa omaa varautumista merkittävästi. Turvallisuuteen liittyvät lakisääteiset asiakirjat ovat tärkeä osa työyhteisön turvallisuustyötä. Pelastussuunnitelmat ovat perinteisesti tarkoittaneet satasivuisia tekstidokumentteja, jotka pölyyntyvät toimistojen mappirivistöissä ja joita on työlästä pitää ajan tasalla.
- PRO24 Pelastussuunnitelmaa käytetään internet-selaimen kautta, ja esimerkiksi hätätilanteissa ajantasainen pelastussuunnitelma löytyy nopeasti. Etusivulle avautuvat räätälöidyt pikaohjeet kyseistä yritystä koskevista keskeisistä ja ennakoitavissa olevista poikkeustilanteista. Kiinteistössä olevat ihmiset saavat tietoonsa esimerkiksi poistumistiet ja kokoontumispaikat. Viranomaisille on mahdollista tuottaa kohdekortti, joka helpottaa muun muassa paloviranomaisten työskentelyä hätätilanteissa. Samoin löytyvät ajantasaiset tiedot turvallisuusasioiden yhteyshenkilöistä.
Esimerkki haastavasta kohteesta, jossa dynaamista pelastussuunnitelmaa hyödynnetään laajassa mittakaavassa, on Pietarsaaren suurteollisuusalueelle tehtävät pelastussuunnitelmat.

Ylläpidon helppous yksi vahvuuksista

Pelastussuunnitelman saa näkyviin vaikkapa älypuhelimen tai tabletin näytölle lukemalla kohteen QR-koodin. QR-koodin käyttö sai alkunsa, kun eräs iso oppilaitos tarvitsi ratkaisun siihen, kuinka useissa rakennuksissa liikkuvat suuret ihmismäärät saisivat nopeasti käyttöönsä aina oikean rakennuksen poistumisreitin, yhtiön toimitusjohtaja Pertti Salo ja myyntijohtaja Ulf Borg kertovat.

- PRO24 Pelastussuunnitelma on tarpeellinen niin julkisella sektorilla kuin pk-yrityksissä ja suuryrityksissä. Sen laatiminen ja ylläpito on helppoa. Yksi merkittävä etu on ylläpidon vaivattomuus esimerkiksi tilanteissa, jolloin vastuuhenkilöt vaihtuvat, Ulf Borg kertoo.

- Uutuus on saanut hyvän vastaanoton, ja kaikki uudet asiakkaat ovat halunneet pelastussuunnitelman sähköisessä muodossa. Toki otamme vielä lähinnä varmuuden vuoksi yhden mappiversionkin. Sähköisen pelastussuunnitelman hyödyt korostuvat tapauksissa, joissa yrityksellä on useita toimipisteitä tai kohteissa, joissa on paljon rakennusmassaa tai paljon ihmisiä. Yksi hyvä esimerkki on kerrostalo. Mikä sen helpompaa asukkaille kun ladata pelastussuunnitelma kännykkäänsä käytävässä tai omassa huoneistossa esillä olevasta QR-koodista, Pertti Salo jatkaa.

QR-koodin avulla pelastussuunnitelma on nopeasti ladattavissa esimerkiksi älypuhelimeen tai tabletin näytölle.

Protectin toiminta laajentunut voimakkaasti

Protect Oy:n taustalta löytyy kokenut osaajajoukko turvallisuuden eri osa-alueilta. Yhtiö elää parhaillaan voimakkaan kasvun vaihetta. Vuonna 2009 Protectin palveluksessa oli viisi työntekijää, ja nyt heitä on 11. Toimipisteet sijaitsevat Kokkolan lisäksi Vaasassa ja Tampereella. Uusimpana tulokkaana yrityksen palvelukseen siirtyi Vesa Berg Pietarsaaren palopäällikön tehtävästä.

- Protectilla on Pietarsaaressa ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla tärkeitä ja vaativia asiakkaita. Haluamme palvella heitä molemmilla kotimaisilla kielillä myös paloturvallisuuden ja varautumisen toimialueilla, Salo toteaa.

Hänen mukaansa Protectilla on ollut viimeiset viisi vuotta selkeä visio, jota on toteutettu määrätietoisesti. Meneillään oleva kasvuvaihe kertoo siitä, että pitkäjänteinen työ alkaa kantaa nyt hedelmää. Yhtiön kasvua selittää sekin, että Protect toimii turvallisuusasioissa laajalla sektorilla; työturvallisuudessa, paloturvallisuudessa, räjähdyssuojauksessa, kemikaaliturvallisuudessa ja turvallisuusjohtamisessa.

- Suomesta ei löydy kovin monia näin laajalla skaalalla toimivia alan yrityksiä. Menestyminen tai uudet asiakkuudet eivät kuitenkaan tule itsestään, sillä yksittäisillä sektoreilla, kuten työ- ja paloturvallisuusaloilla, kilpailu saattaa olla hyvinkin kovaa. Kun katsoo meidän näkymiä vuoden tai kahden päähän, voi kuitenkin sanoa, että tuskin meidän toimintamme kasvu tähän jää, Borg sanoo.

SK Protect Oy:n verkkosivuille>>>

Teksti ja kuvat: Jorma Uusitalo, T:mi CommJob