joulukuu 2012

Palveleva erikoisliike keskeisellä sijainnilla

Vaatetusalan erikoisliike Onnimanni on tullut tutuksi niin kannuslaisille kuin ulkopaikkakuntalaisillekin, sillä se on vaatettanut kansaa jo lähes 60 vuoden ajan. Lisäksi yrityksen toimitilat ovat sijainneet suurimman osan tuosta ajasta Kannuksen keskustassa, saman kadun varressa, vaikkakin muutamassa eri liikekiinteistössä.


- Vanhempani Irma ja Voitto Liedes perustivat yrityksen syyskuussa 1955. He olivat kuulleet, että Arvo Ypyällä oli liiketoiminta myynnissä. Tuolloin yrityksen nimi oli Kannuksen Pukimo. Vanhemmillani ei aikaisempaa kokemusta tekstiilipuolelta ollut, mutta kumpikin olivat toimineet tahoillaan osuuskaupan palveluksessa, yrittäjä Maarit Kortetmaa kertoo.

Ypyä tuli katumapäälle ja osti liiketoiminnan takaisin, Liedekset jatkoivat nimellä Kannuksen Uusipukimo Ky. Se on edelleenkin yrityksen virallinen nimi, joskin vaatekauppa paremmin tunnetaan nimellä Onnimanni.

- Onnimanni – nimi juontaa juurensa vuodesta 1972, kun tämä nykyinen talo rakennettiin. Tässä toimi Tavaratalo Onnimanni. Aikoinaan talossa oli meidän tekstiilipuolen lisäksi kenkä- ja kemikaliopuoli sekä elintarvikepuoli, K-valinta Onnimanni. Kirjanpidon takia pidimme kuitenkin omat, vanhat toiminimemme, Kortetmaa selvittää.

Irma ja Voitto Liedes jäivät eläkkeelle vuonna 2000, jolloin vetovastuu yrityksestä siirtyi seuraavalle sukupolvelle ja Kortetmaan veli, Hannu Liedes otti yrityksen ohjat käsiinsä. Samana vuonna palattiin takaisin nykyisiin liiketiloihin. Tosin kaukaa ei takaisin tarvinnut muuttaa, sillä 11 vuoden ajan oli toimittu tien toisella puolella sijaitsevassa kiinteistössä. Viimeisin muutos tapahtui niinkin hiljattain kuin maaliskuun lopulla, jolloin Maarit Kortetmaa puolestaan aloitti Onnimannin vastuullisena yrittäjänä.

- Olen kuitenkin kasvanut tähän toimintaan mukaan. Olenhan ollut täällä töissä kaikki vapaa-aikani jo ala-asteella. Ensimmäisen kerran palkkaa sain vuonna 1981 ollessani täällä kesätöissä, hän toteaa.

Aikuisempaan makuun

Onnimannin toimialana on kaiken aikaa ollut vaatteiden vähittäiskauppa. Yrityksessä keskitytään laadukkaisiin ja mahdollisimman kotimaisiin aikuisen naisen ja – miehen vaatteisiin. Myös erikoisryhmät pyritään huomiomaan, joten kokoja löytyy naisille kokoon 56 ja miehille kokoon 77 saakka.

- Meillä on vaatteita niin arkeen kuin juhlaan sekä alusvaatteista ulstereihin. Miesten puolella puvut ja paidat ovat iso myyntiartikkeli. Naisten puolella taas iso juttu on takit sekä kevään juhlapukeutuminen, Kortetmaa kertoo.

Erikoisliikkeenä Onnimanni ei ole lähtenyt kilpailemaan hinnalla, vaan yrityksessä painotetaan muita kilpailutekijöitä, kuten laatua ja palvelua. Kortetmaan mukaan asiakkaat ovat kyllä valmiita maksamaan laadusta. Hän on myös pannut merkille, että yleisen taloustilanteen heikentyessä ihmiset tekevät hankintoja ehkä harvemmin, mutta panostavat sitten vaatteiden laatuun ja kestävyyteen.

- Me olemme ennen kaikkea palveleva yritys. Me autamme asiakasta valitsemaan hänelle sopivat koot ja mallit. Tähän meillä on ammattitaitoiset myyjät, joista pisimpään talossa olleella kokemusta vaatteiden myynnistä on vuodesta 1966 lähtien. Meillä on myös ompelupalvelu, mikä tarkoittaa sitä, että lyhennämme hihat ja lahkeet sopiviksi, useimmiten asiakkaan odottaessa, hän huomauttaa.

Kotimaisuus on Onnimannissa yksi tärkeä tekijä. Valikoimissa pyritään pitämään mahdollisimman paljon kotimaisia laatumerkkejä. Muutokset vaatteiden valmistuksessa ovat kuitenkin aiheuttaneet sen, että kokonaan Suomessa valmistettuja vaatteita ei pahemmin enää löydy. Useimpien kotimaistenkin merkkien valmistus joko on jo ulkomailla tai pikkuhiljaa siirtymässä sinne ja kaikki kankaat valmistetaan jo ulkomailla. Siksi Kortetmaan mukaan pitääkin koko ajan olla valmis hakemaan uusia, hyviä vaihtoehtoja nykyisille merkeille.

 Pitkä ikä ja hyvä toiminta lisäävät luotettavuutta

Onnimanni palvelee kaikkia ikäryhmiä noin 25-vuotiaista ylöspäin. Mikään teinivaateliike se ei siis ole eikä sellaiseksi ole halunnut profiloituakaan. Maantieteellisesti asiakkaat tulevat varsin laajalta alueelta lähikuntien lisäksi Kinnulasta, Reisjärveltä, Sievistä ja Perhonjokilaaksosta saakka. Kortetmaan mukaan yllättävän moni kokkolalainenkin Onnimannin on löytänyt.

- Meille on kyllä selkeästi etua Kannuksen hyvästä sijainnista sekä liikkeen sijainnista keskeisellä paikalla Kannuksessa. Meillä on parkkipaikkoja riittävästi ja ihan oven viereen oikeasti pääsee omalla autolla. Tämä on tärkeää, sillä julkisen liikenteen puuttuessa maaseudun väki on oppinut kulkemaan omilla autoillaan. Varttuneemmat asiakkaat eivät myöskään jaksa kävellä kovin pitkästi, hän painottaa.

Kun yritys on toiminut samalla alalla ja lähes samassa paikassa näinkin pitkään, on tämä selkeä vahvuus yritykselle tunnettuudessa ja luotettavuudessa. Vaikka Onnimanni ilmoitteleekin säännöllisesti lehdissä, niin Kortetmaan mukaan puskaradio on kuitenkin tehokkaampi markkinointikanava. Hän myös huomauttaa, että puskaradio toimii erityisen herkästi toisinkin päin, joten yhdessäkään asiakaskontaktissa ei ole varaa epäonnistua.

- Tulevaisuudessa on panostettava entistä enemmän netissä näkymiseen. Meille onkin joulukuun aikana tulossa omat kotisivut, www.onnimannikannus.fi, joilla esittelemme tuotteitamme ja valikoimaamme. Nettikauppakin on tulevaisuutta ja sekin varmaan tulee jossakin vaiheessa eteen. Tosin nettikauppa on ehkä helpompaa valmistaville yrityksille ja suuremmille toimijoille ja kaupan ketjuille kuin tällaiselle pienemmälle erikoisliikkeelle, Kortetmaa kertoo.

Kuva: Yrittäjä Maarit Kortetmaa (oikealla) yhdessä myyjien Susanna Hirsikangas ja Jamila N´douamenin kanssa kiittelee uskollisia asiakkaita ja toivottelee uudet asiakkaat tervetulleiksi. Kolmantena myyjänä asiakkaita Onnimannissa palvelee kuvasta puuttuva Terttu Ala-Korpela. Kuva Onnimanni, kuvaaja Jaakko Niemelä