marraskuu 2012

Käsityöliike osaa ammentaa ajasta

Astuessaan sisään kokkolalaisen Käsityöliike Katariinan putiikkiin saapuu todelliseen värien maailmaan. Puiset seinäkaapit ja korit ovat täynnä toinen toistaan ihastuttavamman värisiä ja – tuntuisia lankoja. Yhdeltä seinältä löytyy nappi poikineen ja koristenauhat sekä vanhan ajan pitsit kutsuvat toisaalla.


- Mikäli yhdellä sanalla kuvaisi, niin olemme ajassa oleva käsityöliike. Seuraamme maailmalla tapahtuvia ilmiöitä ja meille on tärkeää käydä kerran vuodessa Kölnissä alan messuilla. Pienen liikkeen täytyy olla askeleen edellä, että pysyy mukana ja asiakkaalla säilyy se kiinnostus, miksi tulla meille, Katariina Tiainen kuvailee.

Käsityöliike Katariinassa on keskitytty erikoislankoihin, mikä kattaa niin turkis-, kimalle- ja puolivalmistelangat, mutta myös erittäin hyvälaatuiset langat, kuten silkkivillat ja alpakkamohairit. Liikkeestä saa toki perusvalikoiman kotimaisista langoista, mutta paljon muutakin.

- Olemme vuosi vuodelta ottaneet yhä enemmän saksalaisia lankoja. Tykkään niiden korkeasta laadusta ja hyvistä toimituksista. Uusin lankamerkkimme taas tulee Espanjasta, missä on todella naisellisia mallistoja. Siellä neuletyö ei ole pelkästään vaate. Tätä ajattelua haluamme tuoda Suomeenkin, Katariina Tiainen kertoo.

Lankojen ohella niin neulontaan, virkkaukseen kuin ompeluun löytyy kattava valikoima tarvikkeita ja nappeja on sen verran, että niistä voisi melkeinpä perustaa oman pienen nappiputiikkinsa.

Miehetkin innostuneet käsitöistä

Katja ja Heikki Annalan perustama perheyritys on palvellut asiakkaita niin Keski-Pohjanmaalla kuin ympäri Suomea marraskuusta 1982 lähtien. Lokakuussa 2010 seuraava polvi, Katariina ja Jyrki Tiainen ottivat perheyrityksen vetovastuun ylpeinä vastaan. Kolmenkymmenen vuoden aikana yritys on ehtinyt toimia jo kolmessa toimipisteessä lähtien Tehtaankadulta, kirjastoa vastapäätä palatakseen samalle kadulle, AnttilaCenteriin. Toiminnan perusajatus on kuitenkin säilynyt samana.

- Pyrimme henkilökohtaisella palvelulla saamaan asiakas tulemaan meille. Ja me toivomme, että hän myös palaa meille. Tavoitteenamme on pystyä ylittämään asiakkaan myönteisimmätkin odotukset. Olemme todella kiitollisia pysyvistä, jopa sukupolvia kestävistä asiakassuhteista, Katariina Tiainen painottaa.

Vuosien varrella asiakunnassa on tapahtunut muutosta siinä, että yhä enemmän mukaan on tullut nuoria, nuoria äitejä ja myös miehiä.

- Miehiä on asiakkaiksi tullut enemmän aivan viime vuosien aikana. Nuorten lisääntyminen asiakaskunnassa alkoi jo viitisen vuotta sitten, kun oikein paksut langat ja – puikot tulivat markkinoille. Tähän vaikutti myös hip hop – kulttuuri, johon kuului, että pojatkin neuloivat itselleen pipoja, Tiaiset pohtivat.

Puolivalmistelangat omalta osaltaan innostavat uusia ihmisiä mukaan käsityöharrastuksen pariin, sillä niillä nopeimmin saa kauniin ja näyttävän asusteen aikaiseksi jopa vartissa.

Vaikka mahdollisuuksia olisi kasvaa vaikkapa Pohjoismaiden suurimmaksi lankakaupaksi, Tiaiset haluavat pitää yrityksensä oman näköisenään ja tehdä siitä maailman paras lankakauppa palvelun näkökulmasta. He uskovat vahvasti, että hyvällä palvelulla voi lisätä kannattavuutta.

Käsityöillat suosittuja

Kolmekymmentä vuotta on kunnioitettava ikä pienelle erikoisliikkeelle yhä kiristyvässä kilpailussa. Silloin toiminnassa täytyy kaikki olla kohdillaan. Katariina Tiainen korostaakin, että jo hänen vanhempiensa aikana kustannukset pidettiin pieninä ja kassavirtaa seurattiin tarkasti. Nykyisin Käsityöliike Katariinalla on käytössään toiminnanohjausjärjestelmä, mikä on harvinaista perinteisten käsityöliikkeiden keskuudessa. Sen ansiosta tiedetään täsmälleen muun muassa, mitä varastossa on, kauanko se riittää ja myynnistä saadaan kaikki tarvittavat raportit.

Toisaalta pitää myös ymmärtää aikaa ja osata poimia oikeat asiat ajasta. Käsityöliike Katariina on osannut hyödyntää hyvin sosiaalista mediaa, esimerkiksi yrityksen facebook – sivustoja päivitetään aktiivisesti ja ne ovat varsin suositut. Lokakuun loppupuoliskolla avattiin vihdoin myös nettikauppa, jota valmisteltiin huolella puolentoista vuoden ajan.

- Käyttö on tehty mahdollisimman helpoksi asiakkaalle. Lankoja pystyy tarkastelemaan kuvissa suurennetusti ja siellä on suora yhteys kulloisenkin tuotteen neuleohjeisiin, jotka ovat täysin ilmaisia asiakkaille. Myös toimitusmaksu on kiinteä tilasipa sitten kuinka paljon tahansa, Jyrki Tiainen kertoo.

Tiaiset ovat hyvin aktiivisia ja avoimia yhteistyölle sekä panostavat paljon omaa aikaansa yrityksen hyväksi. Työssäkäyviä käsityöharrastajia ajatellen syyslomaviikosta lähtien aloitettiin kokeilu liikkeen pidennetyistä aukioloajoista ja mikäli se saa hyvän vastaanoton, sitä jatketaan. Ryhmät ovat aina olleet tervetulleita tutustumiskäynneille ja käsityöiltoja on pidetty aina, mutta Anttilan rakennukseen muuton jälkeen uudenlaisella konseptilla.

- Suunnittelimme lankakahvilaa Maximin kauppahalliin, mutta kun kauppahallia ei tullutkaan, niin piti keksiä tilat jostakin muualta. Rosson tytöt olivat aktiivisia ja ehdottivat yhteistyössä järjestettyjä käsityöiltoja. Kokeilimme Kuohuviiniä ja käsitöitä – iltaa ja se tuntui heti hyvältä konseptilta, he kertovat.

Yhteydenottoja tuli Helsingistä asti ja siellä käsityöilta järjestettiin helmikuussa Teatterin Kellobaarissa. Neulontaa ja samppanjaa – iltaan osallistui varsin paljon miehiä, mistä saatiin taas ajatus äijävirkkausiltojen järjestämisestä. Uusin aluevaltaus on yhteistyö Viking Linen kanssa.

- Sekä Viking Linen uusimmalla aluksella, Gracellä, että Amorellalla tullaan järjestämään risteilyemännän aamuhetkiä, joiden aikana risteilyasiakkaat saavat sitten neuloa meidän langoista. Käymme opettamassa henkilökuntaa ja alustavasti olemme sopineet, että joka kuukausi tulee uusi teema, Tiaiset kertovat.

nettiKatariinaan

Käsityöliike Katariinan facebook-sivuille