elokuu 2012

Lasten liikunnasta kohti yhä monipuolisempia liikuntapalveluita

Poppi soi ja ohjaaja Niina Niemosen kannustaessa jumppaajia kahvakuulat saavat kyytiä Girya Funck H.I.I.T -ryhmäliikuntatunnilla. Vauhdikas kahvakuulatunti on hyvä esimerkki kannuslaisen Sportti-X:n palvelutarjonnasta.


Niina Niemosen ja Miia Känsälän liikuntapalveluita tarjoava yritys lähti liikkeelle syksyllä 2008. Jo ennen yrityksen perustamista urheilulliset naiset olivat järjestäneet liikuntaleikkikoulua ja sporttikerhoa, ja Känsälä oli ohjannut ryhmäliikuntatunteja Kokkolassa.

- Yritys perustettiin, kun aloimme keskustella Kannuksen kaupungin kanssa laajemman koulujen kerhotoiminnan järjestämisestä. Olisimme perustaneet yrityksen muutenkin, koska yritykseen pystyi yhdistämään kaikkea sitä omaa ohjaustoimintaa, mitä teimme, Niemonen kertoo.

Alkuvaiheessa pääpaino oli lasten liikuttamisessa. Neljän vuoden aikana mukaan on tullut myös aikuisille tarjottavat liikuntapalvelut, kuten ryhmäliikuntatunnit ja juoksukoulut, Personal Trainerin palvelut sekä Cambridge -valmennus.  

- Tennisohjaus ja -valmennus meillä on ollut alusta lähtien. Ja edelleenkin meillä on myös alle kouluikäisten ja kouluikäisten liikuntaryhmiä. Jo neljännen kerran järjestimme kesäkuun alussa Sportti-X leirin, johon osallistui yli 120 alakouluikäistä ja jossa meidän lisäksemme oli ohjaajina parisenkymmentä yläkoululaista, Känsälä ja Niemonen kertovat.

Liikuntapalveluita täydentää vuodesta 2009 toiminut verkkokauppa, mitä kautta myydään täysin Suomessa valmistettuja fitness- ja tanssiasuja, muita vapaa-ajan vaatteita sekä tennis- ja sulkapallotuotteita.

Yhdessä enemmän

Sportti-X:n alkuvaiheessa Niemosella ja Känsälällä oli liikunnan saralla selkeästi omat mielenkiinnon kohteensa ja osaamisalueensa, mutta nyt he ovat huomanneet mielenkiinnon kohteiden lähentyneen toisiaan. Heidän mielestään on kuitenkin pelkästään hyvä, että kiinnostuksen kohteet  ja osaamisalueet eivät ole täysin samoja.

- Eri osaamisalueet ovat meidän vahvuutemme, pystymme kahden hengen voimin tarjoamaan hyvin laajan repertuaarin liikuntapalveluita ja täydentämään toinen toisiamme. Toisaalta pystymme tarvittaessa kuitenkin tuuraamaan toisiamme, Miia Känsälä pohtii.

Erilaisten liikuntamuotojen ohjaaminen vaati jatkuvaa kouluttautumista. Sekä Känsälällä että Niemosella onkin koko joukko erilaisia ohjaaja- ja valmentajakoulutuksia suoritettuna. Känsälän mukaan koko ajan pitää etsiä uusia ja mielenkiintoisia koulutuksia, mikä ei ole ollenkaan huono asia, vaan päinvastoin: sitä kautta saa lisää intoa tekemiseen ja toisinaan ihan uusia palveluita.

- Meillä ei ole mitään tiettyä kaavaa, miten laajennamme palveluitamme. Uusi asia voi löytyä koulutuksen kautta tai sitten tiettyyn asiaan haetaan koulutusta omasta mielenkiinnosta. Se voi lähteä ihan niinkin, että toinen on bongannut jonkin hyvän jutun, Niemonen toteaa.

Känsälä jatkaa uuden jutun löytyvän joskus kokeilemallakin. Uudella tunnilla saattaa aluksi käydä vain muutamia jumppaajia. Väkimäärä lisääntyy sitä mukaa, kun yhä useampi kokee tunnin kivaksi ja kertoo siitä muillekin. Toisinaan tunteja lisätään kalenteriin myös asiakkaiden toiveiden mukaan. Juoksukoulut Himangalla alkoivat aikoinaan jumpparyhmäläisten toiveista saada toimintaa myös kesän ajaksi.

Ohjaaja ja varusteet liikkuvat kuntoilijoiden luo

Vaikka Kannus on yrityksen kotipaikka, Sportti-X liikuttaa lapsia, aikuisia ja yrityksien henkilöstöä lähipaikkakunnillakin: Toholammilla, Sievissä, Himangalla ja Lohtajalla. Maaliskuusta lähtien Sportti-X on ohjannut ryhmäliikuntatunteja Osuuskunta Kannustavan tiloissa. Ennen sitä ja edelleenkin tunteja ohjataan myös muissa tiloissa ja ulkosalla. Miia Känsälä ja Niina Niemonen naurahtavatkin, että kahvakuulatunnit on muutamaa kertaa lukuun ottamatta vedetty ulkona myös talvella: vain yhden kerran oli liikaa pakkasta ja toisella kertaa satoi rankasti.

- Nämä Osuuskunta Kannustavan tilat ovat meille ensimmäinen oma liikuntatila, missä kaikki tavarat ovat valmiina. Yleensä liikumme eri paikkoihin ja kuljetamme tarvittavat varusteet mukanamme. Esimerkiksi Lohtajalle lähdettäessä auton tavaratila pakataan täyteen kahvakuulia, he toteavat.

Sportti-X:ssä eletään kouluvuoden mukaan. Syksyisin on liikuntapuolella kaikkein kiireisintä aikaa, kun taas kesäisin on yleensä hiljaisinta. Kesäilmat yleensäkin houkuttelevat liikunnan harrastajia ulkolajeihin ja mahdollisimman paljon ryhmäliikuntatuntejakin halutaan harrastaa ulkona.

- Tänä kesänä pidimme ryhmäliikuntatunteja juhannusviikolle saakka. Heinäkuussa oli yksi kahvakuulatunti ja sitten elokuun alusta jatkuu taas normaalisti, Känsälä kertoo.

Sportti-X:n verkkopalveluun>>>