toukokuu 2012

Perinteikäs urheiluliike panostaa pyöriin

Kälviän keskustasta löytyy liike, jonka pyörävalikoima on varmasti yksi Suomen parhaimmista. Pyörä- ja Urheiluliike Maunumäen 460 neliön liiketilat ovat täynnä erilaisia ja erimerkkisiä polkupyöriä niin vapaa-aikaan, kilpaurheiluun kuin ikäihmisten erikoistarpeisiinkin, sekä pyöräilyyn liittyvää urheiluvälineistöä, renkaita ja varaosia.


- Myymme toki lisäksi kuntolaitteita, moottori- ja raivaussahoja, ruohonleikkureita, trimmereitä ja niiden varaosia. Veikkauspistehän meillä on ollut 60 - luvulta lähtien eikä sitä monessa urheiluliikkeessä olekaan. Painopiste on kuitenkin pyörissä, yrittäjä Eero Maunumäki kertoo.

Kuten on Kälviällä pitkät perinteet pyöräilyssä, niin on myös pitkät perinteet Pyörä- ja Urheiluliike Maunumäellä. Nykyisen yrittäjän isä, Arvo Maunumäki perusti yrityksen nuorena miehenä vuonna 1948.

- Nykyisen liiketilan vieressä olleessa makasiinissa oli pyöräkorjaamo. Omistaja oli tokaissut isälleni tämän asioidessa liikkeessä, että kun joku tämänkin ostaisi pois. Isä oli mennyt pankkiin, saanut rahat sieltä ja kaupat oli tehty. Ei päätöstä sen kummemmin ollut mietitty, mutta olihan isällä harrastuksena pyöräily, joten siinä oli hyvät saumat, Eero Maunumäki kertoo.

Pyörä- ja Urheiluliike Maunumäki on 64 vuoden ajan toiminut lähes samalla paikalla. Makasiinista muutettiin vuonna 1952 rakennettuun liiketilaan, joka sijaitsi nykyisen liikerakennuksen edessä. Nykyisissäkin liiketiloissa yritys on toiminut jo vuodesta 1988 lähtien.

- Aikaisemmin myytiin lähes kaikkea muuta paitsi ruokatavaraa. Vuosien saatossa on tuotteita pudonnut pois ja on keskitytty enemmän pyöriin ja pyöräilyyn liittyviin urheiluvälineisiin. Tuotevalikoimaa ei niin tarkkaan ole mietitty, sitä hankitaan, mikä menee. Toki maantiekilpapyöriin on panostettu enemmän ja niitä löytyy 600 euron hintaluokan pyöristä 5000 euron hintaluokkaan saakka, Maunumäki kertoo.

Hyvä palvelu on sekä asiakkaan että yrityksen etu

Pyörä- ja Urheiluliike Maunumäki ei pelkästään myy pyöriä, vaan myös tarjoaa huoltopalveluita. Eero Maunumäki pitää huoltopalveluiden tarjoamista erittäin tärkeänä yritykselle, sillä myynti ja huoltopuoli tukevat toinen toisiaan.

- Meillä yksi henkilö tekee 7 kuukautta vuodessa pelkästään luovutushuoltoja, sillä mikään pyörä ei ole valmis lähtemään sellaisenaan. Mikäli emme tekisi luovutushuoltoja, niin sitten tulisi takuuhuoltoja enemmän.  Se tulisi kuitenkin siellä vastaan. On mukavampaa toimia näin. Tarkoitus on laittaa pyörä asiakkaalle viimeisen päälle kunnossa, Maunumäki toteaa.

Yrityksessä tehdäänkin paljon sellaista työtä, joka ei asiakkaalle loppulaskussa näy, mutta joka takaa asiakkaan tyytyväisyyden. Asiakaspalvelu on aina ollut tärkeä asia, jopa niin tärkeä asia, että Eero Maunumäen isä oli aikoinaan asentanut asiakkaalle televisioantennin jouluaatosta huolimatta. Pyörien toimituspalvelu asiakkaalle vaikka kotiin saakka on sekin asiakaspalvelua.

- Toimituspalvelusta on hyötyä niin asiakkaalle kuin meille itsellekin.  Jos yhtäkkiä tulee 10 hengen ryhmä ja he ostavat 10 pyörää, niin eihän niitä kaikkia saada siinä heti luovutuskuntoon huoltoineen päivineen eikä kukaan jaksa sitä jäädä odottelemaan. Nopeampaa on, että minä toimitan ne sitten illalla asiakkaille, Maunumäki kertoo.

Pyöräilypiireissä tunnettu

Kevät on pyöräliikkeessä kiireisintä aikaa. Maunumäen mukaan aikaisemmin kevät oli vielä selkeämmin sesonkiaikaa ja pyörien kysyntä hiipui äitienpäivään mennessä. Nykyisinkin äitienpäivän jälkeen on hetken aikaa vähän hiljaisempaa, mutta pyöriä menee kaupaksi syksyyn saakka.

- Kausi on pidentynyt paljon. Parasta aikaa on maaliskuulta toukokuun loppuun. Koko ajan on kuitenkin paljon töitä myös talvikaudella. Syksyllä jo ennen kauden loppua aletaan valmistautua uuteen kauteen ja aletaan tehdä ennakkotilauksia, Maunumäki kertoo.

Asiakkaita yrityksellä on niin Keski-Pohjanmaalla kuin lähialueillakin, mutta toisaalta viime vuosina myös paljon Etelä-Suomesta Ouluun ulottuvalla rannikkoalueella, missä maantiekilpapyöräilyä innokkaasti harrastetaan. Maunumäki kertoo pyöriä myydyn tänä vuonna jo Helsingistä Karesuvantoon saakka, joten asiakaskunta tulee hyvin laajalta alueelta. Kuitenkaan yritystä ei varsinaisesti ole mainostettu juuri koskaan, vaan enemmänkin puskaradio hoitaa sen homman.

- Kyllähän meidät toki tunnetaan pyöräilypiireissä, sillä sekä minä että poikani Kari olemme pyöräilleet kilpaa. Mutta kyllähän se on niin, että työt pitää tehdä kunnolla. Eihän kaikki aina toki onnistu, mutta lähdetään siitä, että 99,9 prosenttisesti onnistuu, Maunumäki toteaa.

Hän jatkaa, että väistämättä välillä jokin ei mene niin kuin on suunniteltu, esimerkiksi tilaus ei tulekaan ajallaan, mutta niitä asioita pitää sitten pystyä parantamaan. Hän kiteyttää, että niin kauan kuin on jotakin parannettavaakin, niin kauan jaksaa tehdä töitä.