10.12.2020

Future Cleantech Solutions -hanke, jossa myös KOSEK mukana on valittu Arctic Awards 2020 voittajaksi

Vuosittain jaettava hankepalkinto Arctic Awards nostaa esiin esimerkillisiä hankkeita ja tänä vuonna Future Cleantech Solutions (FCS) palkittiin kategoriassa ”Overcoming Critical Mass”.

Palkinnon tavoitteena on tehdä näkyväksi innovatiivisia hankkeita, jotka kytkeytyvät vahvasti arktiseen alueeseen, ja jotka koetaan inspiroivina alueelle luoden arktisia yhteisöjä hyödyttäviä aitoja, mitattavia muutoksia. Koronatilanteen vuoksi Arctic Awards voittajien julkistus tapahtui virtuaalisesti 9.12.2020 seuraavalla videolla: https://youtu.be/RigJgwYg2N4

Tuomariston perustelut

Kilpailussa on vuosittain kaksi kategoriaa, joissa hankkeet kilpailevat. Viisihenkinen Arctic Cooperation -ohjelmien edustajista koostuva tuomaristo valitsee kategorioiden voittajat. Tänä vuonna kategoriat olivat ”Arctic Entrepreneurial Spirit” ja ”Overcoming Critical Mass”, joista jälkimmäisen voittajaksi Future Cleantech Solutions valittiin. Tuomariston perustelujen mukaan Future Cleantech Solutions osoitti:
• Kehittäneensä konkreettisia yhteistyömuotoja, jotka uudistavat cleantech-liiketoimintaa Merenkurkun alueella, samalla huomioiden alueen luonnonvarat ja tasa-arvon edistämisen
• Vastaavansa hyvin haja-asutettujen alueiden tarpeeseen klusterien kehittämisessä, cleantech-ratkaisujen edistämisessä ja vertikaalisten yhteyksien luomisessa arktisten yritysten välille
• Luoneensa ketterän toimintatavan, joka on suhteellisen helposti sopeutettavissa ja jaettavissa myös muihin osiin arktista aluetta

Innostava voitto

Future Cleantech Solutions on hanke, joka yhdistää kehittäjäorganisaatioita Kokkolasta, Vaasasta, Örnsköldvikistä, Uumajasta ja Skellefteåsta. Tammikuussa 2019 alkanut toiminta perustuu tiiviiseen yhteistyöhön, jota Suomen puolella johtaa Teknologiakeskus MERINOVA ja Kokkolassa toiminnasta vastaa KOSEK. Hankeryhmä on muodostunut aidoksi rajat ylittäväksi yhteistyöverkostoksi, joka suunnittelee ja toteuttaa kaikki aktiviteetit yhdessä. Arctic Awards tarjoaakin hankkeelle lisäintoa ja inspiraatiota yhteistyömuotojen kehittämiseen jatkossakin.

- Olemme todella iloisia voitosta myös täällä Kokkolassa, ja onnittelenkin Kosekia ja koko projektitiimiä hyvästä työstä alueellisen yhteistyön ja elinvoiman edistämisen eteen. Kokkolalle on erittäin tärkeää ylläpitää hyviä naapurisuhteita niin Merenkurkun alueella kuin EU-tasollakin. EU-hankerahoituksella on tärkeä merkitys aluekehitystoiminnalle, ja ne mahdollistavat paljon sellaisia toimia, jotka eivät välttämättä muuten olisi mahdollisia, sanoo projektin ohjausryhmän jäsen ja Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg.

Lisätietoa hankkeesta:

Future Cleantech Solutions- hanke pyrkii edistämään cleantech-yritysten konkreettisia liiketoiminta- ja yhteistyömahdollisuuksia Merenkurkun alueella. Hankkeen tavoitteena on kehittää menetelmiä, jotka mahdollistavat käytännönläheisen liiketoimintatiedon leviämistä ja tukevat konkreettista rajat ylittävää yritysyhteistyötä sekä klusteriyhteistyötä ja tasa-arvon toteutumista toiminta-alueella.
Future Cleantech Solutions toimii vuosien 2019–2021 ajan ja sitä rahoittaa 60 prosenttisesti Interreg-ohjelma Botnia-Atlantica. Muita rahoittajia ovat Pohjanmaan liitto, Region Västerbotten, Region Västernorrland, Kokkolan kaupunki, Kokkolanseudun kehitys KOSEK, Teknologiakeskus MERINOVA, Vaasan seudun kehitys VASEK, Uumajan kunta, Umeå Energi, Skellefteån kunta, Skellefteå Kraft, Örnsköldsvikin kunta ja Kompetensspridning i Umeå AB.

Lisätietoja Arctic Awardista:

https://www.interreg-npa.eu/arctic-cooperation/arctic-awards/
Kilpailuun osallistuminen oli mahdollista hankkeille, joita rahoittavat Northern Periphery & Arctic Program, Interreg Botnia-Atlantica, Interreg Nord ja Kolarctic CBC-ohjelma sekä Karelia CBC-ohjelma. Kilpailu on osa viiden EU-yhteistyöohjelman yhteistyötä Arctic Cooperationia, jota järjestävät Nothern Periphery ja Arctic Program.


Avaa linkki