10.11.2020

Yrityksiä perustetaan taas yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

KOSEKin toiminta-alueella yrityksiä on perustettu tänä vuonna 51, 10 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kasvuprosentti on 24 %.

Koronapandemia vaikuttaa kokonaislukuun erityisesti kevään osalta, jolloin shokki oli pahimmillaan. Kesällä ja alkusyksyllä yrityksiä perustettiin jo huomattavasti aktiivisemmin kuin keväällä.

Varsinkin suurten kaupunkien alueella toimivissa Uusyrityskeskuksissa maaliskuussa alkanut koronakriisi vähensi huomattavasti yritysten perustamisaktiivisuutta. Toisen kvartaalin aikana uusia yrityksiä syntyi selvästi vähemmän kuin ensimmäisellä kvartaalilla. Kolmannen kvartaalin aikana määrä kohosi kuitenkin jälleen koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Joillakin alueilla yrityksiä perustettiin loppukesän ja alkusyksyn aikana enemmän kuin koronaa edeltävänä aikana.

”Kukaan ei ole lähtenyt pakkoraossa yrittämään”

Lomautusten tai irtisanomisten vaikutukset eivät ole toistaiseksi näkyneet epätoivona Uusyrityskeskusten asiakaskunnassa. Yritysideat olivat kolmannella kvartaalilla suurin piirtein samanlaisia kuin koronaa edeltävänä aikana ja myös yrityskauppoja tehtiin aktiivisesti. Ainoastaan ravitsemusalan yritysten perustamisessa on havaittu hiipumista.

Uusyrityskeskuksissa on nähty, miten eri tavalla koronatilanne kohtelee eri toimialoja. Toiset alat ovat edelleen ahtaalla, kun taas toisilla menee todella hyvin. Kaikkia aloja hyödyttää se, että Suomi ei ole enää kokonaan kiinni, kuten keväällä.

– Yrittäjyys näyttäisi elpyvän koronashokista. Ja hyvä niin, sillä uutta yrittäjyyttä tarvitaan nyt todella paljon. Toivoa on, mutta myös epävarmuutta siitä, mihin suuntaan loppuvuosi kääntyy, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Lisätietoja:
Suomen Uusyrityskeskukset ry Susanna Kallama, toimitusjohtaja puh. 040 587 2445 susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi

Suomen 30 Uusyrityskeskusta tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista yritysneuvontaa alkaville yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville. Uusyrityskeskusverkoston taustatukena on yli 1500 yrityselämän asiantuntijaa. Uusyrityskeskusten neuvonnalla on ISO 9001:2015 -laatusertifikaatti. Laatukriteerit edellyttävät, että kahden vuoden kuluttua yli 90 prosenttia ja viiden vuoden kuluttua vähintään 80 prosenttia Uusyrityskeskusten kautta toimintansa aloittaneista yrityksistä on edelleen toiminnassa. Suomen Uusyrityskeskukset ry on paikallisten Uusyrityskeskusten yhteistoimintajärjestö. www.uusyrityskeskus.fi
Avaa liite