25.8.2020

Koronakeväällä yllättäviä vaikutuksia yritysten perustamiseen – alueelliset erot suuria

Uusyrityskeskusten kautta perustettiin tammi-kesäkuun aikana yhteensä 15 prosenttia vähemmän yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Koronakriisin vaikutuksissa oli kuitenkin havaittavissa huomattavia alueellisia eroja. Joillakin alueilla yrityksiä perustettiin yritysneuvonnan avulla selvästi enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Uusyrityskeskusten tilastojen perusteella koronakevät vaikutti yritysten perustamisaktiivisuuteen eri tavoin eri puolilla Suomea. Jo yksistään Uudenmaan alueella ilmeni suurta vaihtelua eri kaupunkien välillä. Helsingissä ja Vantaalla perustettujen yritysten määrä väheni selvästi, mutta esimerkiksi Keski-Uudellamaalla ja Länsi-Uudellamaalla yrityksiä perustettiin tarkastelujaksolla toistakymmentä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

- Alkuvuosi Kokkolan seudulla lähti mukavasti liikkeelle perustettujen yritysten määrän suhteen. Määrä oli hieman edellisvuotta suurempi. ”Korona-shokki” iski kuitenkin maaliskuussa, ja uusyritysasiakkaiden määrä notkahti hetkellisesti voimakkaasti. Monet yrityssuunnitelmat kuitenkin vain viivästyivät peruuntumisen sijasta, ja nyt kesälomien jälkeen nämä suunnitelmat ovat näkyneet tavallista suurempina asiakasmäärinä. Myös matkailualan yrityksiä ollaan perustamassa alueella tänä vuonna tavallista enemmän erityisesti KOSEKin #ReittienKP-hankkeen aktivoimana. Korona-kevät on näkynyt myös jossain määrin rahoituksen saamisen vaikeutena uusissa yrityshankkeissa, kertoo KOSEKin yrityskehittäjä ja uusyritysneuvoja Sami Viljanen.

Intoa yrittäjyyteen riittää kriiseistä huolimatta

Patentti- ja rekisterihallituksen tilastot osoittavat, että viime vuoteen verrattuna yritysten perustaminen vähentyi Suomessa pahimpaan korona-aikaan, kun taas huhtikuun lopulta kesäkuun puoliväliin ulottuvalla tarkastelujaksolla uusien yritysten määrä kasvoi vuoden takaisesta. Sama trendi näkyi myös Uusyrityskeskuksissa.

– Uusyrityskeskuksissa on huomattu, että kun yrityksen on päättänyt perustaa, sitä päätöstä ei ihan helposti horjuta edes tällainen maailmanlaajuinen kriisi. Ja onneksi näin on, sillä tarvitsemme uutta yrittäjyyttä korona-ajan jälkeiseen talouden elvyttämiseen. Uusi yrittäjyys yksinkertaisesti luo uutta työtä. Päättäjien kaikilla yhteiskunnan tasoilla pitää nyt ymmärtää osoittaa varoja yritysten perustamisneuvontaan. Se on investointi työllisyyteen ja uuteen kasvuun, painottaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Lisätietoja:
Sami Viljanen
Yrityskehittäjä, uusyritysneuvonta
044-7809 900
sami.viljanen@kosek.fi


Suomen Uusyrityskeskukset ry:n tiedote >>>