5.5.2020

Yrityksiä perustettiin alkuvuodesta reippaaseen tahtiin – myös kriisin keskellä syntyy uutta yrittäjyyttä

Tammi-maaliskuun aikana perustettiin Suomen 30 uusyrityskeskuksen kautta yhteensä 1651 uutta yritystä.

Tämä on suunnilleen saman verran kuin vuotta aikaisemmin vastaavana aikana, jolloin yrityksiä perustettiin 1659. Perustamisinto oli nyt suhteessa asiakasmäärään jopa suurempaa kuin vuotta aikaisemmin, sillä asiakkaita oli tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 14 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

– Alkuvuoden valtakunnallisissa luvuissa ei oikeastaan ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Kukaan ei varmasti osannut vuodenvaihteen jälkeen kuvitella, että koronasta tulisi maailmanlaajuisesti näin iso kriisi, ja vieläpä näin nopeasti. Koronaepidemian vaikutukset alkoivat näkyä Uusyrityskeskuksissa vasta maaliskuun loppupuolella, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

- KOSEKin toiminta-alueella yritysten perustaminen tulee vähentymään hetkellisesti jonkin verran enemmän Kokkolan seudulla kuin SUK:n arvioima 15-25%. Lopullista lukemaa ei tosin pysty vielä sanomaan, koska monet yritysten perustamisprojektit ainoastaan viivästyvät niiden alettua jo ennen epidemian alkamista. Näin kesän kynnyksellä on perustettu perinteisesti paljon kahviloita, ravintoloita yms. ja nämä projektit ovat ymmärrettävästi siirretty odottamaan parempia aikoja. Positiivisena asiana olemme silti huomanneet, että ihmisillä riittää uskoa yrittäjyyteen näinä vaikeinakin aikoina, monella tosin ehkä hieman pakon edessä työtilanteen palkkatöissä näyttäessä epävarmemmalta. Uskomme että syksyllä nähdään taas uusia yrityksiä enenevissä määrin, kertovat KOSEKin uusyritysneuvonnasta vastaavat Sami Viljanen ja Sabina Storbacka.

Uusia yrityksiä perustetaan myös kriisin keskellä

Vaikka korona on vaikuttanut poikkeuksellisella tavalla yrittäjyyteen, ei yritysten perustaminen ole lakannut kriisin aikana. Suomen Uusyrityskeskukset ry on arvioinut yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen kanssa, että yritysten perustaminen olisi vähentynyt koronaepidemian myötä 15-25 prosenttia alkuvuoteen verrattuna.

– Notkahdus perustamisluvuissa on maltillinen, kun ottaa huomioon, miten voimakkaasti korona iski yrittäjyyteen. On kuitenkin paljon myös niitä toimialoja, joilla koronan vaikutus tuotteen tai palvelun kysyntään on neutraalia tai jopa positiivista. Vaikuttaa siltä, että ihmiset osaavat myös katsoa koronakriisin yli ja nähdä, että tilanne tasaantuu ennen pitkää, Kallama pohtii.

Uusyrityskeskuksiin on odotettavissa lisää uusia asiakkaita vielä koronatilanteen rauhoituttuakin, sillä perinteisesti lomautukset ja irtisanomiset ovat lisänneet yritysten perustamisaktiivisuutta.

– Yrittäjyydellä on aivan keskeinen rooli, kun yhteiskunnan toimintaa aletaan elvyttää kriisin jälkeen. Hallitus on nyt parantanut uusien yritysten toimintaedellytyksiä koronaepidemian vaikutusten keskellä myöntämällä joustoja starttirahaan. Toivomme, että tällaisia kädenojennuksia uutta yrittäjyyttä kohtaan on tiedossa vielä lisää, Kallama toteaa.


Lisätietoja:

Suomen Uusyrityskeskukset ry
Susanna Kallama, toimitusjohtaja
puh. 040 587 2445
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi


Sami Viljanen
Yrityskehittäjä, uusyritysneuvonta
puh 044 7809 900
sami.viljanen@kosek.fi

Sabina Storbacka
Yrityskehittäjä, uusyritysneuvonta
puh 044 7809 096
sabina.storbacka@kosek.fi

Reijo Kinnunen
Yrityskehittäjä, uusyritysneuvonta
044 7809 240
reijo.kinnunen@kosek.fi

Anne Koskinen
Yrityskehittäjä, uusyritysneuvonta, Perhon kunta
puh 044 7809 241
anne.koskinen@kosek.fi