5.12.2019

Komatsu Forest suurinvestoi Uumajassa uuteen hiilineutraaliin metsäkonetehtaaseen

Future Cleantech Solutions (FCS) projekti kokosi väkeä verkostoitumistilaisuuteen kuulemaan investoinnista ja tapaamaan Komatsu Forestin tehtaanjohtajia.

Komatsu Forest on maailman suurimpia metsäkoneiden valmistajia ja yhtiöllä on nykyisellään kaksi tuotantoyksikköä ja konttoreita yhdessätoista maassa. Yhtiö rakentaa parhaillaan hiilidioksidineutraalia tehdasta Uumajaan, ja sen vuoksi tehtaanjohtajat Martin Ärlestig ja Krister Rosendahl vierailivat Vaasassa tapaamassa suomalaisyrityksiä, aikeenaan solmia mahdollisia kumppanuuksia ja löytää uusia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja ja alihankkijoita.

– Päivä onnistui yli odotusten. Komatsu Forestin edustajat olivat tyytyväisiä täällä luomiinsa kontakteihin, ja he aikovat kuulemma jatkaa keskustelua useiden täällä tapaamiensa yritysten kanssa, kertoo Teknologiakeskus Merinovan Triinu Varblane, joka toimii FCS-hankkeen koordinaattorina.

Komatsu Forestin rakenteilla olevasta tehtaasta tulee valtava, tehdasalaltaan 40 000 neliömetrinen – sinne mahtuisi siis lähes kuusi kokonaista jalkapallokenttää. Kyseessä on suurinvestointi, jossa otetaan ympäristö-, turvallisuus ja laatuasiat huomioon ja asiat tehdään mahdollisimman kestävästi. Ärlestigin mukaan yhtiö valitsi uuden tehtaan sijainniksi juuri Uumajan suuralueen vankan valmistusosaamisen ja hyvien logistiikkayhteyksien vuoksi.

Verkostoitumistilaisuuden järjestelyistä vastasi Future Cleantech Solutions -hanke (FCS). Päivä alkoi muutamalla yritysvierailulla ja päättyi iltapäivällä infotilaisuuteen Wasa Innovation Centerissä. Iltatilaisuus koostui kahdesta osiosta: ensimmäisessä Martin Ärlestig kertoi Komatsu Forestista ja rakenteilla olevasta tehtaasta yleisesti ja toisessa joukko Komatsu Forestin etukäteen valitsemia yrityksiä pääsi tapaamaan yhtiön edustajia kahden kesken. Yli 70 yritystä haki mahdollisuutta yksityistapaamiseen ja n. 100 henkilöä osallistui infotilaisuuteen.

– Olimme myönteisesti yllättyneitä, että niin suurella määrällä yrityksiä oli kiinnostusta tavata Komatsu Forest henkilökohtaisesti, sanoo Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin projektipäällikkö Mauritz Knuts, joka on FCS-projektiryhmän jäsen.

– Minua ilahdutti erityisesti nähdä aitoa rajat ylittävää yhteistyötä, sillä siihen projektilla pyrimme. Komatsu Forestin henkilökohtaisiin tapaamisiin päässeiden yritysten joukossa oli kuitenkin tasapuolinen edustus Keski- ja Etelä-Pohjanmaalta, Pohjanmaalta sekä myös Keski- ja Pohjois-Suomesta. Yhteistyölle on hyväksi, että suuralueemme yritykset tutustuvat toisiinsa ja tekevät yhdessä osaamistaan tunnetuksi. Tapahtuma oli siis mainio myös toimijoita yhteen tuovana alustana, pohtii Reija Harlamow, FCS-hankkeen edustaja Kokkolanseudun Kehitys Oy KOSEKista.

Ota yhteyttä Future Cleantech Solutions -projektiryhmään, mikäli sinun yrityksessäsi ollaan kiinnostuneita rajat ylittävästä yhteistyöstä!
Lisätietoja Future Cleantech Solutions -hankkeesta mm. Kosekin ja Vasekin nettisivuilta.

Tapahtumasta uutisoi ensin Vasek kotisivuillaan ja myös hankekumppani North Sweden Cleantech-klusteri uutisoi tapahtumasta kotisivuillaan.

FCS-yhteystiedot Kokkolan yhteyshenkilöön:

Reija Harlamow
Kokkolanseudun Kehitys Oy
reija.harlamow@kosek.fi
+358 44 7809 007


VASEKin uutinen aiheesta