27.9.2018

Yhteistyöllä luontoreitistöjen palvelurakenteita paremmaksi

Luontomatkailu on nouseva trendi sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Ihmiset haluavat vapaa-aikanaan hakeutua luontoon helposti ja turvallisesti.

Kokkolanseudun Kehitys Oy:n hallinnoima Reittien ja matkailupalvelujen Keski-Pohjanmaa -hanke, ReittienKP, tekee työtä keskipohjalaisten matkailureitistöjen kehittämiseksi ja niiden läheisyydessä toimivien matkailuyritysten toimintaedellytysten parantamiseksi. Maakunnallisen yhteistyön merkitys korostuu matkailukohteiden ja -yritysten laatua ja toimintoja kehitettäessä.

ReittienKP-hankkeessa on kartoitettu jo suurin osa Keski-Pohjanmaan reitistöistä ja eri luontokohteista. ”Meillä on valtavan kaunis luonto ja paljon todella hyviä reitistöjä. Ongelma on kuitenkin joka paikassa sama. Kohteita on vaikea löytää ja palvelurakenteita pitäisi uusia kovaa vauhtia. Yhteistyötä tarvitaan kuntien, yritysten ja muiden toimijoiden kesken”, toteaa projektipäällikkö Mari Keiski.

”Salamajärven kansallispuistossa työskentelee parhaillaan 18 EVS-vapaaehtoisnuorta yhdessä Meidän Perho -yhdistyksen vapaaehtoisten kanssa kunnostamassa Hirvaankierroksen palvelurakenteita reilun kuukauden ajan. On ollut hienoa nähdä, miten muualta Euroopasta vapaaehtoistyöhön tulleet nuoret nauttivat puhtaasta luonnostamme eikä esimerkiksi pitkospuiden kantaminen useita kilometrejäkään ole haitannut heitä.”

Vapaaehtoistyö on tuonut tuloksia. Pitkospuiden uusiminen etenee suunnitellusti, ja sen ohessa on tehty reittimerkintöjä ja kyltityksiä. Työtä koordinoi Perhossa Kpedu:n hallinnoima Luonnossa on mahdollisuuksia -hanke. EVS-nuoret on saatu Keski-Pohjanmaalle Villa Elban, Pirityisten, Metsähallituksen, Meidän Perho -yhdistyksen, Luonnossa on mahdollisuuksia -hankkeen ja Reittien ja matkailupalvelujen Keski-Pohjanmaa -hankkeen yhteisin voimin.

”Yhteistyötä tehdään paljon. Kuntien kanssa on suunnitteilla myös yhdessä näkyvyyteen ja palvelurakenteiden parantamiseen tähtääviä toimenpiteitä. On ollut hienoa huomata, miten kaikilla on nyt sama tahtotila. Luonnon sekä luontoreitistöjen matkailullinen ja imagollinen arvo on ymmärretty. Reitistöjen näkyvyys, hyvä kunto ja helppo saavutettavuus on tärkeää niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Metsähallituksen investointihanke, joka alueellamme koskee myös Salamajärven kansallispuistoa, on enemmän kuin hyvä uutinen”, iloitsee Keiski.


Lisätietoja:

#ReittienKP
Reittien ja matkailupalvelujen Keski-Pohjanmaa -hanke
Projektipäällikkö
Mari Keiski
mari.keiski@kosek.fi
044 7809 715