29.9.2017

Pehr-Göran Kåla on Tervaporvari 2017

Tervaporvariksi 2017 on valittu Keski-Pohjanmaan Uusyrityskeskus Firmaxin toimitusjohtaja Pehr-Göran Kåla.

Tervaporvari 2017 julkistetaan KOSEKin sidosryhmille suunnatussa 15-vuotisjuhlassa Tullipakkahuoneella perjantaina 29.9.2017. Tervaporvarin on tänä vuonna valinnut valitsijaraati, jonka jäseninä ovat olleet KOSEKin toimitusjohtaja Anne Pesola, Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg, Kokkolan kaupungin museotoimenjohtaja Kristina Ahmas, sekä toiminnanjohtaja Kari Moilanen CB City Kokkola ry:stä. Tervaporvari-perinnettä on päivitetty hieman vastaamaan paremmin nykyhetken tarpeita. Tervaporvarin nimeäminen on jatkossa enintään kerran vuodessa jaettava työurapalkinto, joka luovutetaan sopivan henkilön palkitsemistarpeen ilmetessä. Tervaporvari-raadin valitsema henkilö liittyy näin kulloinkin ajankohtaiseen teemaan ja tilaisuuteen.

Valitsijaraati nosti esiin Kålan pitkäaikaisen, tinkimättömän ja määrätietoisen työn Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan uusien yritysten perustamisen ja erityisesti niiden menestymisen hyväksi. Hänen työnsä on edesauttanut alueellemme syntynyttä uutta ja vahvaa yritystoimintaa kautta vuosien. Alueemme monipuolinen elinkeinorakenne saa perustansa vahvasta pk-yrityssektorista, jonka kasvussa ja menestyksessä Kålalla on kiistämätön merkitys. Pehr-Göran Kålan luotsaama Uusyrityskeskus Firmaxi on toiminut Kokkolassa vuodesta 1997 saakka. Asiakkaita on ollut noin 3600, ja perustettuja yrityksiä noin 1800. Laatuvaatimusten mukaan vähintään 80 % perustetuista yrityksistä tulisi olla elossa vielä viiden vuoden kuluttua, ja Kålan neuvonnan kautta kulkeneiden yritysten tapauksessa tämä tavoite on ylitetty, tilastojen näyttäessä 84,7 %.

Lukuisten yhteistyökumppanien mielestä erityisen huomioitavaa on Kålan loistava asenne. Hän on kirjoittanut tarvittaessa starttirahalausuntoja vaikka mökkilaiturilta heinäkuussa, junamatkalla tai Espanjan auringon alta, eli erittäin joustavasti verkostoa ja asiakasta loistavasti palvellen. Hän on ollut hyvin tiukka aloittavien yritysten kannattavuuslaskelmissa, ja sen vuoksi yritystoiminnan keskeyttämisprosentti on ollut lähes olematon. Monessa juuri aloittaneesta yrittäjästä tehdyssä lehtijutussa suurimpana neuvonantajana on yrittäjä maininnut Kålan ja Firmaxin – eikä syyttä.

Lisätietoja antaa:

Toimitusjohtaja Anne Pesola, KOSEK,
puh. 044 7809 097
anne.pesola@kosek.fi

Tervaporvari 2017, Toimitusjohtaja Pehr-Göran Kåla
puh. 0400 667 604
pehr-goran.kala@firmaxi.fi

Tervaporvari julkistetaan tänä vuonna kolmattatoista kertaa. Ensimmäisen Tervaporvarin valinta liittyi vuonna 2005 Kokkolan Voitonjuhla-festivaaliviikon ja Kahakka – päivän juhlallisuuksiin. Tervaporvari – arvonimellä on juurensa alueen historiassa. Aikoinaan tervaporvarit olivat yritteliäitä kauppiaita, jotka omasivat hyvät liikemiesvaistot. Samalla he olivat arvostettuja henkilöitä, jotka huolehtivat myös kaupungin yhteisistä asioista luottamustehtävissä.

Tervaporvari – arvonimellä halutaan muistaa ansioitunutta alueemme elinkeinoelämän toimijaa. Perinteiden mukaisesti myös nykyajan Tervaporvari on henkilö, joka osoittaa yritteliäisyyttä ja hyvää liikemiesvaistoa. Lisäksi hän hoitaa Kokkolan seudun sekä ympäröivän maakunnan yhteisiä asioita ja nauttii arvonantoa asukkaiden keskuudessa.

Aikaisemmat Tervaporvarit:
2005 Risto Pouttu
2006 Aatto Ainali
2007 Marja-Liisa Tenhunen
2008 Harri Natunen
2009 Eino Laukka
2010 Raimo Vertainen
2011 Lillemor Sarin
2012 Terttu Niemelä
2013 Mikael Tallqvist
2014 Janne Ylinen
2015 Lena Karjaluoto
2016 Torbjörn Witting