16.2.2021

Koronavuosi sai yrittäjyydestä haaveilevat toimimaan

KOSEKin Uusyritysneuvonnan kautta yrityksiä perustettiin vuonna 2020 hieman enemmän kuin vuonna 2019, vaikka asiakasmäärä oli viime vuonna pienempi.

- Koronapandemian alkaessa maaliskuussa yritysten perustaminen väheni huomattavasti, mutta syksyllä vuosi jatkui uusyritysneuvonnassa kiireisempänä kuin aikoihin. Vuoden 2020 aikana perustettujen yritysten kokonaismäärä oli kuitenkin suurempi kuin edeltävänä vuonna. Uusyritysasiakkaiden ja perustettavien yritysten määrä ei aina kulje käsi kädessä. Tärkeä tehtävämmehän on nimenomaan auttaa synnyttämään menestyviä yrityksiä, ja saattaa käydä niinkin, että neuvontaprosessin aikana todetaan, että yritysidea ei olekaan toteutuskelpoinen, kertoo uusyritysneuvoja Sami Viljanen KOSEKista.

Valtakunnallisesti uusyrityskeskusten kautta perustettiin vuoden 2020 aikana 10 prosenttia vähemmän yrityksiä kuin vuotta aikaisemmin. Suurin pudotus perustamisaktiivisuudessa näkyi heti koronakriisin alettua huhti-kesäkuussa. Tämän jälkeen yrittäjyysinto kasvoi huomattavasti. Heikentynyt työllisyystilanne sai monet toteuttamaan pitkään hautuneita yrittäjyyshaaveita.

Uusyrityskeskusten asiakkaissa oli viime vuoden aikana paljon sellaisia, joiden yrittäjyyshaaveille koronatilanne antoi ratkaisevan sysäyksen.

– Yritysneuvojamme olivat ilahtuneita siitä, että neuvontaan tulleet asiakkaat olivat suunnitelmissaan jo aika pitkällä ja lähtivät yrittäjiksi positiivisin mielin. Eri puolilta Suomea kantautui sellaista viestiä, että yrittäjäksi lähdettiin ”nyt tai ei koskaan”-asenteella, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.


Neuvonnan tarve kasvoi

Viime vuoden aikana perustettiin Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta yhteensä 6 283 yritystä. Tämä on 10 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin yrityksiä perustettiin 7 016. Koronan vaikutukset yritysperustantaan näkyivät erityisesti suurten kaupunkien alueilla (ks. liite).

Myös uusia asiakkaita oli Uusyrityskeskuksissa 11 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden 2020 aikana uusia asiakkaita oli henkilökohtaisessa yritysneuvonnassa yhteensä 12 039. Yli puolet neuvonnassa olleista asiakkaista päätyi perustamaan yrityksen.

Henkilökohtaisen neuvonnan tarve yritystä perustettaessa kasvoi koronavuoden aikana. Neuvontatapahtumia oli viime vuoden aikana 26 685. Tämä on 18 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

– Yritysneuvonnassa paneuduttiin liikeidean kannattavuuteen ihan niin kuin yleensäkin. Koronakriisi sai alkavat yrittäjät pohtimaan entistä tarkemmin riskejä ja kannattavuutta sekä yrittäjän turvaverkkoja, Kallama toteaa.

Tutkimusten perusteella yli 80 prosenttia Uusyrityskeskusten neuvonnan avulla syntyneistä yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden kuluttua. Näin ollen voidaan ennustaa, että koronavuonna syntyneistä yrityksistäkin on vuonna 2025 edelleen toiminnassa yli 5 000 yritystä.


LISÄTIETOJA

KOSEK, yrityskehittäjä ja uusyritysneuvoja Sami Viljanen
sami.viljanen@kosek.fi, puh. 044 7809 900


Suomen Uusyrityskeskukset ry, toimitusjohtaja Susanna Kallama
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi, puh. 040 587 2445
Avaa liite